"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Büyük Veri Büyük Fırsatlar

Büyük verilerin neredeyse tüm iş süreçlerini kökten değiştirdiği yeni bir haber değil. Yeni teknolojinin ortaya çıkmasıyla birlikte, daha büyük miktarlarda veri her zamankinden daha etkili bir şekilde toplanıyor ve emlak şirketleri bundan faydalanmak zorunda. Bu dinamik, gayrimenkulde yerleşik çalışma biçimlerini değiştiriyor. Örneğin, analizde kullanılan işlem verileri aslında yalnızca günler veya haftalar öncesindendir ve yatırımcılar öncelikle belirli gereksinimlere dayalı olarak mülk listelerini inceler. Daha fazla içgörü, her zaman sektörümüzle ilgili olan bilinçli gayrimenkul kararlarını kolaylaştırır, ancak büyük veri sayesinde şimdiki olanaklar sonsuzdur.

Manuel olarak toplanan bilgilere güvenmek yerine, matematiksel modeller büyük verilere uygulanabilir ve ticari gayrimenkul endüstrisinin bilgiyi geçmişte hacim, zamanlama ve doğruluk açısından düşünülemeyecek şekillerde değerlendirmesine ve gerçekleştirmesine olanak tanır. Piyasa şeffaflığı da bu sürecin açık bir avantajıdır.

O kadar da çabuk değil arkadaşım :)

Büyük veri teknolojisinde yeni paradigmalar umut verici görünse de, üstesinden gelinmesi gereken birkaç zorluk bulunuyor. Mobil cihazlar ve gelişen iletişim teknolojileri, işlenmesi o kadar kolay olmayan büyük miktarda veri ile sonuçlanmıştır. Ayrıca, tüm iş sektörleri bu olanaklardan yararlanmakla ilgilenmektedir, bu nedenle buğdayı samandan ayırmak çok önemlidir. Kaliteli veri elde etmek ilk adımdır; daha sonra kalıpları saptamak ve içgörüleri ortaya çıkarmak için doğru algoritmalar ve görselleştirmeler gereklidir. Bu, mevcut fiyatlar, alış ve satış eğilimleri ve trafik seviyesi ve demografi gibi mahalle özellikleri hakkında net bilgi sağlayan emlak web sitelerine dönüşebilir.

Doğru içgörüleri oluşturmak ayrıca uzmanlık becerileri gerektirir. Veri Bilimi ve Analitiği iş listeleri tüm dünyada katlanarak büyüyor ve bu talep kesinlikle kalıcı oldu. Bu hassas konumlar, potansiyel olarak milyarlarca sensörden gelen tüm yeni verilerin işlenmesi ve depolanması açısından teknik zorluklardan, önyargıdan kaçınmak için sosyal ve etik sonuçlardan ve verileri sorumlu bir şekilde kullanmak için gizlilik endişelerinden sorumlu oldukları için önemlidir. 

Sanal bilgi, somut faydalar

Ticari gayrimenkulde, yeni modeller, yerel hava kalitesi veya popüler ulaşım yolları gibi, eskisinden daha geniş bir dizi faktörü göz önünde bulunduruyor . Özellikle perakendeciler, rakiplerinin yerini, belirli bir alanı ziyaret eden insanların ekonomik ve sosyal profilini ve bu alanlardaki ekonomik işlemlerle ilgili topluluk davranışlarını bilmek ister. Günümüzün modelleri, farklı gereksinimlere göre daha fazla hassasiyet ve özelleştirmeye imkan sağlıyor. Hatta üzerine ayak bile basmadan bir alanı tam olarak anlamak mümkün.

Geçmişte birçok yeni teknolojide olduğu gibi, büyük veri tüm şirketlerde norm haline geliyor ve onu benimseyemeyenler er ya da geç yok olacaktır.

Gelecek şimdiki zaman ne tutuyor? Yüksek kaliteli veri bilimcilerini çekmek ve en yüksek kalitede içgörüler sağlayabilecek yeni algoritmalar geliştirmek, gayrimenkul için bir öncelik olmaya devam ediyor. Doğru araçlar ve destek aracılığıyla doğru soruları sormak, yeni yanıtlara yol açabilir ve müşterilere her zamankinden daha fazla doğrulukla tavsiyelerde bulunmamıza veya daha fazla arka plan bilgisi ile kararlar almamıza olanak tanır. Büyük verinin sağladığı bilgilerle emlak endüstrisindeki fırsatlar sonsuzdur.

DİĞER HABER
02 Ekim 2023