"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Emlak Pazarlama Aktivitelerim İçin Ne Kadar Para Harcamalıyım?

Başlıkta yer alan soru, bir emlak danışmanının ya da herhangi bir iş adamının sorabileceği en önemli soru aslında. Pazarlama aktiviteleri sizin işinizi yönlendiren bir motor gibidir. İşinize güç kaynağı sağlayacak bir araç olmadan pazarlama yapmanız mümkün değildir.

Bugün bu soruya cevap vermeye çalışacağız, ama öncesinde sizden bir şey rica ediyoruz. Lütfen pazarlama ile ilgili düşünürken harcamak kelimesini aklınızdan çıkarın. Pazarlama aktiviteleriniz için ayırdığınız para bir masraf değil, aksine yatırım. İş hayatınızın ilk yıllarında bu aktiviteyi bir masraf olarak görebilirsiniz, ama pazarlama için harcadığınız her bir kuruş size kazanç olarak geri dönecek.

Şimdi soruya geri dönelim.

Genelde pazarlama yatırımları iki kısımdan oluşuyor:

  1. Bir defaya mahsus başlangıçta yapılan yatırımlar

  2. Sürekli devam eden aktiviteler için ayrılan paralar

Bir Kerelik Yatırımlar

Şüphesiz ki bu 2 kısımdan her danışmanın daha çok canını acıtanı başlangıç yatırımı, çünkü bu kısımdan kaçmak imkânsız ve sürekli aktivitelere göre daha büyük bir miktar. Ama başarılı bir danışman olmak istiyorsanız, pazarlama aktivitelerinize başlangıç yatırımı olarak yaklaşık bir 50,000 Lira’yı gözden çıkarmalısınız.

Bu ilk yatırım markanızı inşa etmek, hedef müşteri kitlenizi oluşturmak ve sizi uzmanlaştıracak materyaller edinmek gibi aktiviteleri içeriyor.

İyi bir danışman olmak için bu parayı harcamak zorundasınız. Bu tarz meblağlar her danışmanın moralini bozuyor ve bu anlaşılabilir bir durum. Bir defada harcamak için bu miktar size fazla gelebilir, ama bu miktar ileride edineceğiniz kazanımların yanında oldukça küçük. Bu tarz bir harcamanın size geri dönüşü 3 satıştan daha uzun sürmeyecek.

Pazarlama konusunda paradan kıstığınız zaman durum şöyle oluyor: müşterinize kopyala yapıştır görseller, kötü grafikler ve sıkıcı sunumlar gösteriyorsunuz. Bunun sonucunda da iş kaybı yaşıyorsunuz.

Müşterileriniz en iyi danışmanla çalışmak istiyor. Eğer ki pazarlama konusunda gereken farkınızı ortaya çıkaracak özeni göstermezseniz, müşterilerinize direkt kötü bir danışman olduğunuz mesajını veriyor olacaksınız. Burada vermeniz gereken mesaj sizinle çalışmanın inanılmaz faydalı olacağı.

Bu söylediklerimizi yanlış anlamayın. Ama sizi baştan uyarmak istiyoruz. Eğer pazarlama konusunda cimri bir tutum izlerseniz, kısa zamanda ya daha çok para ayırma kararı verecek, ya da bu işi bırakacaksınız. Doğru bir pazarlama girişimi ise size fazlasıyla iyi geri dönüşler sağlayacak.

Sürekli Aktiviteler

Artık sürekli pazarlama aktivitelerinize geçebilirsiniz. Bu pazarlama aktiviteleri oldukça hoşunuza gidecek, çünkü hem ucuz hem etkililer.

1# Kendinizi Pazarlamak

Sürekli yapacağınız ilk pazarlama aktivitesi kendinizi sürekli insanların gözü önünde tutmayı ve piyasada başarılı bir danışman olarak anılmayı hedefliyor. Bu hedefi ise hem sosyal medya paylaşımları gibi çevrimiçi, hem de kart göndermek gibi çevrimdışı araçlarla gerçekleştirebilirsiniz.

Kendinizi pazarlarken size özgü farklı özelliklerinizi ön plana çıkarmalısınız. Tek olduğunuzu düşündüğünüz bir alan varsa, bunu müşterilerinizin gözüne sokmaktan çekinmeyin. Ve iyi haber, genelde bu kısım için para ayırmak zorunda bile değilsiniz. Ama yine de size önerimiz paylaşımlarınızın tasarımı için profesyonel yardım almanız.

Milyon Dolarlık Tüyo: Program kelimesini sıkça kullanın. İnsanlar bu kelimeye bayılıyor. Mesela “müstakil evler konusunda uzmanım” demek yerine “müstakil ev bulmak konusunda çok iyi bir programım var” deyin.

2# Konutları Pazarlamak

Sürekli yerine getireceğiniz bir diğer pazarlama aktivitesi de size satış yetkisi verilen listelediğiniz konutları pazarlamak, çünkü her müşteriniz bu hizmeti hak ediyor. İlk başta yaptığınız pazarlama yatırımınız bu adımda size ödemesini yapmaya başlayacak, çünkü müşterileriniz yapmış olduğunuz hazırlıklara, referanslara ve sunacağınız hizmetin kalitesine bakarak size kendi evleri için güvenecekler. Siz de ufak meblağlar ödeyerek profesyonel video ve  fotoğraf çekimleri gerçekleştirecek, müşteriniz için başarılı ilanlar hazırlayacak ve ilgiyi üzerinizde tutacaksınız.

3# Takip Pazarlaması

Geçmiş müşterilerinizi, şu an çalıştığınız insanları ve potansiyellerinizi takip edecek bir pazarlama planınız olmalı. Müşterilerinize neredeyse her ay bilgilendirici mail göndermeli, mümkünse gerçekten bir posta göndermelisiniz. Müşterilerinize posta göndermek size yaklaşık 2 liraya mal olacak.

Bu aktivitenin size geri dönüşü ise paha biçilemez. Diyelim ki 100 müşterinize kart yolladınız ve size 200 lira gibi bir masraf çıktı. Yıllık olarak da 2400 Lira gibi bir para ödemiş olacaksınız. Bu 100 müşterinizle sürekli iletişim halinde kaldığınızda en az yarısı size referans olarak saygınlığınızı artıracak. Ve bu durumun parayla ölçülür bir yanı yok.

Üstelik bu insanlardan sadece 1 tanesi bile sizinle tekrar çalışsa (ki istatistiklere göre bu oran çok daha yüksek), 2400 liradan çok daha fazlasını kazanmış olacaksınız.

Müşterileriniz emlak piyasasında olan bitenden haberdar olmak istiyor, özellikle de ekonominin durgun olduğu zamanlarda. Müşterinizin bu isteğini karşılamanız sizi onlar için 1 numaralı danışman yapacak.

DİĞER HABER
03 Mayıs 2024