"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Hızla Yükselen Küresel E-ticaret Büyümesi, 1,5 Milyar Metrekare Yeni Dağıtım Alanı Gerektiriyor

CBRE'nin yayınladığı yeni bir rapora göre, e-ticaret penetrasyonunun 2025 yılına kadar tüm perakende satışların yüzde 26'sına ulaşması beklenirken, ABD'nin sadece çevrimiçi siparişlerdeki artışı karşılamak için ek 330 milyon metrekare dağıtım alanına ihtiyacı olacağı tahmin ediliyor.

CBRE Econometric Advisors'a göre, 330 milyon metrakarelik bir dağıtım alanı için beklenen e-ticaret kaynaklı talep, 2025 yılına kadar ABD'de öngörülen toplam endüstriyel gayrimenkul talebinin yüzde 27'sini oluşturuyor. Endüstriyel gayrimenkulün geniş kategorisi, geleneksel perakende dağıtım, üretim, Ar-Ge alanı, veri merkezleri için depoları ve lojistik üsleri içeriyor.

CBRE, her 1 milyar dolarlık ek e-ticaret satışının 1 milyon metrekare yeni dağıtım alanı gerektirdiği tahminine dayanarak artan talebin hızına dikkat çekiyor. CBRE'nin 2020 için Euromonitor verilerine dayanan tahminine göre, ABD e-ticaret satışlarının 2020'den 2025'e 330 milyar dolar artması bekleniyor. Küresel olarak, e-ticaret satışlarının bu aynı dönemde 1,5 trilyon dolar artması bekleniyor. Bu büyümeye uyum sağlamak için ilave 1,5 milyar metrekare depo/dağıtım alanına ihtiyaç var. ABD ve Çin Halk Cumhuriyeti, küresel internet satışlarının yüzde 57'sini oluşturan dünyanın en büyük e-ticaret pazarları olarak öne çıkıyor.

CBRE'nin Amerika Kıtası Endüstriyel & Lojistik ve Perakende Yönetici Genel Müdürü ve Lideri John Morris, "E-ticaret yıllar içinde istikrarlı bir şekilde büyüdü ve öngörülebilir gelecek için güçlü bir hızla devam edecek," dedi. "Sonuç olarak, dağıtım ve tedarik zinciri ağları, endüstriyel boşlukların rekor düzeyde düşük seviyelerde olduğu bir zamanda talebi karşılamak için baskı altında olmaya devam edecek. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, sadece yeni gelişmelere ayak uydurabilmek için önemli miktarda yeni tesis inşaatına ihtiyaç duyulacak."

CBRE raporuna göre, Güney Kore'nin 2025'te yüzde 43 ile dünyanın en yüksek e-ticaret penetrasyonuna sahip olacağı tahmin ediliyor. ABD, 2025'te e-ticaret penetrasyonu için küresel olarak ilk 10 pazardan biri olacağı öngörülüyor. CBRE, her ülkenin kentsel nüfus yüzdesi, banka ve kredi kartı kullanımı, nüfusun dijital becerileri ve dijital teknoloji altyapısı gibi etkenleri değerlendirerek büyüme tahminlerini hesaplıyor.

CBRE Kıdemli Direktörü ve Küresel Endüstriyel ve Lojistik Araştırma Başkanı James Breeze, "ABD'de oldukça büyük bir inşaat sahası olsa da, bu yeni alanın çoğu son birkaç yılın talebini karşılamak için zaten kiralandı" dedi. "İleriye dönük olarak, birçok ABD ve küresel pazardaki zorluk, hızla genişleyen bu pazarı karşılamak için yeterli sayıda yeni tesis üretmek olacaktır. E-ticaretin, dağıtım tesislerine yönelik toplam talebin yalnızca bir kısmı olduğunu akılda tutmak önemlidir. Geleneksel perakendeciler, üçüncü taraf lojistik şirketleri ve diğerleri de talep katalizörleri olacak. Geliştiriciler tesisleri yeterince hızlı inşa edemezlerse, kira oranlarının mevcut rekor seviyelerinin çok ötesine geçtiğini görebiliriz."

Salgın, e-ticaretin büyüme hızını hızlandırmaya ve tüketici satın alma davranışlarını değiştirmeye yardımcı oldu, dolayısıyla yarının lojistik ortamını şekillendirdi. Doğrudan ve kentsel bağlantı noktalarına dayanan dağıtım ağları, geleneksel çok katmanlı sistemlerin yerini alıyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde lojistik mülk genişlemesinin, çok kanallı bir dünyada daha kısa teslimat süreleri giderek önemli hale geldiğinden, son müşterilere daha yakın tesisler daha fazla talep oluşturacaktır.

Raporu analiz ettiğimizde, e-ticaret devleri, verimliliği ve taşıma kapasitesini artırırken maliyetleri düşük tutmaya özen gösteren yeni lojistik tesisler için belirli beklentilerin oluşacağını ortaya koyuyor. Bunlar arasında yeşil sertifikalara veya sürdürülebilirlik özelliklerine sahip tesisler, çok kanallı market perakende talebinin bir sonucu olarak soğuk hava depolama alanı ve artırılmış alan kullanımı sunan rampa erişimli çok katlı tesislere ihtiyaç artacaktır.

Ülkemizde e-ticaret sektörü korona virüs salgını sırasında kısıtlamaların başlamasıyla patlama yaşadı. Eğer Türkiye'de e-ticaret sektöründe bir küreselleşme olgusu söz konusu ise bunun en somut kanıtı dünya e-ticaret devi (b2b) Alibaba.com tarafından satın alınan Trendyol'dur.

Türkiye'deki ticari emlak profesyonellerinin yeni dünya düzeninde rolünü güçlendirme çabasına yönelik yeni bir çalışma içine girmesi gerekir. Küresel piyasaların hareketliliğine göre pozisyon alarak küresel ticari danışman modelini geliştirmeli ve bu coğrafyaya ilişkin bilgi ve ilişki açığını, kendi bakış açısıyla ve yeni işbirlikleriyle inşa etmelidir. 

DİĞER HABER
20 Ekim 2021