"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Ticari Aracı Kurumların Mevcut ve Gelecekteki Rolü

Salgın, ticari müşteriler için emlak ortamını kökten değiştirdi, ticari gayrimenkul emlakçılarını bu değişikliklere uyum sağlamak için yeni çalışma yolları bulmaya zorladı. Geleneksel iş yapma yollarının çoğu, özellikle pandeminin ilk günlerinde artık çalışmıyordu.

Ticari gayrimenkulün geleceği

Son yıllarda teknoloji ve inovasyondaki artışlarla birlikte ticari gayrimenkulün manzarası giderek değişiyor. COVID-19'un patlak vermesi sadece piyasadaki bu son trendleri hızlandırdı. Salgının ticari gayrimenkul üzerinde kalıcı bir etkisi olacak ve mülk sahiplerini iş yapma şekillerini uyarlamaya ve yeniden düşünmeye zorlayacaktır.

Salgın başladıktan bir buçuk yıl sonra birçok insan hala uzaktan çalışırken, birçok şirketin ofis alanlarını koruma maliyetlerinin mantıklı olup olmadığına karar vermesi gerekecek. Twitter ve Facebook gibi teknoloji devleri, geçen yıl, pandemi geride kaldıktan sonra bile çalışanlarının kalıcı olarak evden çalışmasına izin vereceklerini duyurdu. İşyerinde muhtemelen kalıcı bir değişiklik görmüş olsak da, bunun yok olduğunu görmeyeceğiz. Şirketlerin %42'si pandemi öncesi hibrit bir çalışma ortamı sunuyordu ve bu sayı pandemi sırasında %61'e yükseldi. Ofis ortamını ortadan kaldırmanın maliyet tasarrufları işverenler için cezbedici olabilir, ancak şirketlerin işbirlikçi bir çalışma alanını sürdürmelerinin birçok faydası vardır.

Mülk sahipleri, ofis alanlarının tasarımlarına yenileme yatırımı yapmayı düşünmelidir. Son birkaç yılda birçok şirket tarafından uygulamaya konan açık hava ofis ortamı ve çalışan başına düşen metrekare, pandemiden kurtulan bir endüstri için sorunlu olduğunu kanıtladı. Artık birçok şirket, işgücünü dışarıda bırakmak ve daha ayrı çalışma alanları dahil etmek istiyor. Devam eden başka bir pandemi korkusuyla açık konsept ofislerin sonunda geçmişte kalması mümkündür.

Belki de ticari gayrimenkulde en çok etkilenen sektörlerden biri perakende sektörüdür. Yaklaşık yirmi yıl önce e-ticaretin başlangıcından bu yana, fiziksel perakende mağazaları işlerinde bir düşüş görüyor. Bununla birlikte, pandeminin başlamasından bu yana çevrimiçi alışverişteki çarpıcı artışla birlikte, bazı perakende mağazaları işlerinde kalmak için mücadele ediyor. Bir zamanlar hareketli alışveriş merkezlerinde dolaşmak ve boş mağazaların etrafa dağıldığını görmek normal hale geldi. Bu tür gayrimenkul sahipleri, eski alışveriş merkezlerini spor salonlarına, okullara, marketlere ve hatta konutlara dönüştürmeyi düşünerek bu değişime uyum sağlamaya çalışıyorlar. Online alışverişin artmasıyla birlikte, e-ticaret tedarik zinciri içinde depolama ihtiyacı da artıyor. Pandemi internetten market alışverişinde artışa neden oldu, ve bununla birlikte özellikle soğuk depolama için daha fazla talep geliyor. Online market alışverişinin sağladığı kolaylık, muhtemelen önümüzdeki yıllarda popülerliğini koruyan bir hizmet olabilir.

Sürekli değişen dünyamızda ticari gayrimenkule her zaman ihtiyaç olacaktır. Trendlere dikkat etmek ve başarılı olmak için ticari varlıklarını zamanın getireceği şeylere uyarlamanın yollarını bulmak sadece mülk sahiplerine kalmış olacak.

Ticari aracı kurumun rolü nasıl değişiyor?

Emlakbroker.com ekibi olarak bu konuda ortaya çıka ortaya çıkan araştırma sonuçlarına göre ticari gayrimenkul piyasasında üç trend olacak ve hepsi tek bir tema etrafında toplanacak: Aracısızlaştırma.

1. Ticari emlak danışmanları, şirketlerine çok fazla ödeme yapıyor.

Büyük emlak şirketlerinin çoğu, bir broker/emlak danışmanı tarafından kazanılan gelirin yüzde 50'sini alıyor. Bu sistem, otuz ya da kırk yıl önce yeni müşteriler getiren ve onları kendi ekiplerine ileten elit bir ekibiniz olduğunda mantıklı olabilirdi. Artık günümüz teknoloji dünyasında verilen hizmet, bugün ofislerine global ölçekte iş getiren daha genç, daha becerikli danışmanlar ile mantıklı değil. Emlak danışmanlarından daha az komisyon ücreti alan aracı kurumlara geçiş olacağını söyleyebiliriz.

2. Aracı kurumlar daha fazla katma değerli hizmet sunmak zorunda kalacaklar.

Müşteriler para için daha fazla değer talep ediyor. Gayrimenkul süreci basit değil – ister ofis taşıma ister satın alma/ elden çıkarma – ve emlakçılar daha fazla rehberlik ve daha fazla değer sağlama konusunda eşsiz bir fırsata sahipler. Çünkü en yüksek seviyeye kadar bir aracılık sürecine ilk katılanlar onlar. Bir işlemi tamamlamak için 20 farklı sözleşme hazırlıyor ve kontrol ediyorlar.

3. Sosyal sorumluluğa artan bir odaklanma.

Aracı kurumun daha geniş topluluktaki rolü de yeniden inceleniyor. Bu daha çok bir hipotez, ya da belki de "umut" daha uygun bir kelime. Dünya her gün değişiyor ve küçülüyor. Sanayi devriminden sonra, hisse senedi piyasaları büyüme beklentileri ve sınırsız ekonomik fırsatlarla beslendiğinden, kârlara odaklanmak her şeyden önemliydi. Bu büyümenin çoğunun beklenmedik bir etkisi oldu - kişisel mutluluk arayışı, zengin ve fakir ülkeler arasındaki artan gelir eşitsizliği ve elbette iklimimiz üzerindeki etkisi.

Sonunda, birkaç yatırımcının bir emlak şirketini kazandığı paralar için hatırlayabileceğine inanıyoruz, ancak geride bırakılan sosyal etki, hatırlanan ve hissedilen en güçlü şey olacaktır. Bir aracı kurum veya herhangi bir işletme olarak, işimizden nasıl iyi bir şekilde yararlanabileceğimizi düşünmek için biraz daha zaman harcamalıyız - bu iyi ne olursa olsun.

Aracı kurumlar ve ticari emlakçılar olarak, çok adımlı sürecin yalnızca birinci adımına hizmet etmeye devam edersek, birinci adımda elde edilen gelir, değer zincirindeki herhangi bir yerden tartışmasız bir şekilde daha yüksek olduğundan, şüphesiz risk altında olacağız. “Müşteri biz olmasaydık bu mülke sahip olmazdı” diye düşünebiliriz veya “müşteriye bu mülkü bulmamıza izin verdiği için minnettar olmaları için nasıl yardımcı olabiliriz?” diye düşünebiliriz.

Bir avukat veya muhasebeci yer bulma konusunda yardımcı olabilir mi? Evet, o kısım onlar için zor değil. Ticari emlak aracıları olarak müşterilerimize rol çalıcılardan daha fazlasını sağlamak zorundayız.

Ticari emlak danışmanının rolü nasıl değişiyor?

Endüstride segment çok büyük olduğu için teknolojik yeniliklerin çoğu konut pazarlarına odaklandı, ancak bu değişiklikler çok yakında ticari gayrimenkul arenasına süzülecek. Teknoloji ve insan sermayesine yatırım yapan ticari emlakçının rolü değişiyor.

Sigorta acenteniz, araba tamirciniz, elektrikçiniz var mı? Bunlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Peki ya ticari emlak danışmanı?

Hipotezimiz, değer zincirinin kontrolünü sürdürmek için yeterince hızlı değişmezsek, şu anda ticari aracı kurumlar tarafından yapılan işlerin çoğunun, tam hizmet paketinin bir parçası olarak muhasebe ve hukuk firmaları tarafından yapılabileceğidir. Rol çalıcı mesleklerin ticari emlak iştahı, yetersiz ticari danışmanlar tarafından doyumsuz hale getirilecektir.

Siz neyi farklı yapıyorsunuz? Niye? 

Ticari emlak ekibiniz müşteriye yer bulmaktan, tasarlamaya, inşa etmeye, döşemeye ve müşterilerinizin ihtiyaç duyduğu hemen hemen her şeyle ilgilenmelidir. İnsanlar bunun tasarım ve inşaat süreçleriyle ilgili olduğunu düşünüyorlar, ancak bu hizmetlerinizin nedeni kültürünüzün bir parçası ve daha iyi yapabileceğiniz şeylere ve zorlu konular ve zorluklarla başa çıkma konusunda sektörümüze ışık tutmak için nasıl çalıştığınızdır.

Ticari emlak müşterisinin salgın sürecinde her zamandan daha fazla yardıma ve desteğe ihtiyacı var. Nihayetinde daha fazla müşteri hizmetine giden bir yol açarsanız daha fazla kazanırsınız, böylece sizden rol çalmaya çalışanların iştahını da kesmiş olursunuz.

Şirketinizde, yönetimden daha iyi bir şey yapması istendiğinde bu, kültürünüzün bir parçası olmalı. Çalışma ortamınızda mobbing olmamalı - bu bir suçtur. Bir dosya üzerinde çalışan herkes, deneyim ne olursa olsun eşit ortaklar olarak kabul edilmelidir. Hepimiz müşteri hizmetlerinde inovasyon denilen çok büyük bir geminin farklı bir ipini çekiyoruz.

Henüz hedeflerinize varamadıysanız, bunun nedeni geleneksel yöntemlerle ilerleyen bir organizasyon içinde kafalarınızın içinde ki düşünceleri değiştirmediğinizdendir. Sürekli daha iyi olmak için her alanda çaba göstermelisiniz; işbirliği, teknoloji, global, ekip, pazarlama, hizmet.

Ticari gayrimenkul sektöründeki trendler

Haber manşetleri her şeyi söylüyor: Sanayi yanıyor, perakende daha fazla deneyime dayalı hizmetlere ve ofise kayacak - işte, ilginç olan tartışma bu. Bazı meslektaşlarımız ticari emlak piyasasının eskisi gibi olacağını söylüyor ama biz bu düşünceye katılmıyoruz. İşgücünün taleplerini ve işe yeniden yatırılabilecek sermayeyi dengeleyebilen, sahibi tarafından yönetilen bir işletme için bu kolay bir denklemdir.

Ayak izinin azaltılması (personel sayısının) değişiklik gösterecek ve tahminimiz, küçük ve orta ölçekli işletme sahipleri tarafından yönetilen işletmelerin ofis alanlarının yüzde 3/1'nin boşaltacağı yönünde olacaktır. Bu geçiş agresif değil, işletmelerin maliyet yükü ve giderleri açısından fırsatçı bir şekilde olacaktır. Bu durumda büyük şirketler de aynı şeyi yapacak, ancak daha küçük bir temelde daralmaya gideceklerdir.

Genel olarak paylaşımlı ofis sektörünün iyi olacağını söyleyebiliriz. Ofis envanterinin maddi bir spekülatif geliştiricisi olmamıştır ve kısa vadede ortaya çıkan herhangi bir boşluk, ekonomik büyüme ve artan nüfus seviyeleri ile doldurulacak ve kısa vadeli acıların çoğu özel işletmeler tarafından karşılanacaktır.

Ticari aracılığın geleceği için hizmet yelpazenizi büyütmeye devam etmelisiniz. Ana odak noktanız müşteri tabanınızın stresini azaltmak ve onlara zaman kazandırmak değilse, bu işi sizin yerinize başka biri yapacaktır.

DİĞER HABER
11 Ocak 2022