“Planı olmayan bir hedef, sadece bir dilek olabilir.”
Kariyeriniz ve iş hayatınız hakkında yukarıdaki alıntıdan daha doğru bir söz olamaz. Bir hedefe sahip olmanız tabi ki çok önemli. Fakat bu hedefe ulaşmanızı sağlayacak adımları belirlemedikten sonra, ne ilerlemenizi değerlendirebilir, ne de gerçekten bu hedefe ulaşabilirsiniz.
Birçok danışman nasıl plan yapması gerektiğini bilmiyor. Bu yüzden bugün size 90 günlük bir süreyi kapsayan “Sonuç Odaklı Aksiyon Planı”nızı hazırlamanız için takip etmeniz gereken adımlardan bahsedeceğiz. Bu planı oluşturmadan önce bir hedef belirlemeniz, yani yakın geleceğinizin neye benzemesini istediğinize karar vermeniz çok önemli.
Hemen şu an 90 günlük bir plan yaparak tahmin edemeyeceğiniz şeyler elde edebilirsiniz.
1. Performans Değerlendirmesi
Planınızı yapmadan önce güncel durumunuzu değerlendirmeniz gerekiyor. Aşağıdaki sorulara cevap vererek önümüzdeki 90 gün boyunca enerji ve zamanınızı odaklamanız gereken konuları saptayabilirsiniz.
2. Taslak
Performans değerlendirmesinden sonra kendinizle gerçek bir konuşma yapmanız ve planınızın ana hatlarını belirlemeniz gerekiyor.
Önümüzdeki 90 gün içerisinde ulaşmayı hedeflediğiniz 3-5 adet anahtar hedef belirleyin. Bu hedefler ulaşmak istediğiniz ana hedefe hizmet eden önemli basamaklar olarak görev yapacak.
3. Detaylandırma
Şimdi yukarıda belirlediğiniz hedeflere ulaşmak için gerçekleştirmeniz gereken anahtar projeleri belirlemeniz gerekiyor.
Diyelim ki 12 ay içerisinde bölgenizdeki en iyi danışman olmak istiyorsunuz. Bu durumda önümüzdeki 90 gün için belirlediğiniz hedeflerden birisi etkileşimde olduğunuz insan sayısını artırmak olabilir. Yani bölgenizde daha tanınır olmayı ve daha çok insanla iletişime geçerek daha çok listeleme yapmayı hedefleyebilirsiniz. Bu hedef için alacağınız aksiyon da listenize en çok katkı sağlayacağını düşündüğünüz 20 kişi ile iletişime geçmek ve onlara danışmanlık hizmeti sunmayı teklif etmek olabilir.
4. Hızlı Kazançları Belirleme
Anahtar projelerinizi oluştururken, kısa zamanda elde edebileceğiniz kazançların neler olduğunu belirlemeniz gerekiyor. Mesela daha çok insanla iletişime geçmek için projelendirme yaparken veri tabanınızı gözden geçirerek aslında satış huninizde sırada olan insanlar olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Beyin fırtınası ile farkında olmadığınız fırsat kapılarını keşfetmeniz mümkün.
5. Aksiyona Geçin
Artık planınızı uygulamaya koyabilirsiniz. Bu noktada gelişimizi takip etmeniz çok önemli. Aldığınız aksiyonları 1. ve 90. günde kontrol etmeniz size sonuç getirmeyecek. Kendinizi bu işe adamalı ve verimliliğinizi sürekli izlemelisiniz.
Eğer plandan saptığınızı hissederseniz, hemen aksiyon alın. Eğer süreçten çok bunalırsanız da bir kahve molası verin ve 2. adımda belirlediğiniz hedefleri gözden geçirin. Kendinize bu hedeflerin sizin ve aileniz için ne anlama geldiğini hatırlatmanız gerekiyor.
Özet
90 günlük bir planı hem oluşturması hem de uygulaması oldukça kolay. Doğru şekilde uygulandığında ise inanılmaz sonuçlar getiriyor. Hemen siz de bugün planlama yapmaya başlayabilirsiniz.