"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Acil Durum Planı: Hayatın Ne Getireceği Belli Olmaz

Yaptığınız işi bırakmanızı gerektirecek kadar acil bir telefon alsaydınız ne yapardınız? Yani mesela yaşlı annenize tüm gün bakmak durumundaysanız? Ya da daha kötüsü önemsediğiniz birisi ölümcül bir hastalığa yakalandıysa? Ya da belki de kendinizle ilgili bir sağlık durumu oluştu? 

Yazıya mutsuz bir bakış açısıyla başladığımızın ve bunlar hakkında bir şeyler okumak istemeyebileceğinizin farkındayız. Ama yukarıda bahsettiğimiz durumlar hayatın ta kendisi. Bazen gerçekten de işinize ara vermenizi gerektirecek kadar önemli olaylar yaşanabiliyor.

Bu tarz beklenmedik olaylar gerçekleştiğinde birçok danışmanın işlerini düzene koymak için zamanı olmuyor. Bu sebeple alelacele işleri birisine devrediyorlar ve ara verdikleri süreç içerisinde işleri kötüye gidiyor. İşlerinin başına geri döndüklerinde ise toparlanmaları uzun sürüyor.

Her meslekte olduğu gibi, bir gayrimenkul danışmanı olarak sizin de bir acil durum planınız ve bir acil durum kontağınız olmalı.

Bu planın temelini ise acil plan klasörü oluşturmalısınız. Beklenmedik durumlarda kaos yaşamamak için aşağıdaki kısımlardan oluşan bir klasör hazırlamalısınız. 

  • Mevcut müşteri listesi
  • Potansiyel müşteri listesi
  • İletişim bilgileri
  • Önemli terminler
  • Aile iletişim bilgileri
  • Veri tabanına erişim

Bu klasörü reel olarak hazırlayabileceğiniz gibi, bilgisayar üzerinden de hazırlayabilirsiniz. Ya da klasörün içerisinde bilgileri direkt içermek yerine, bu bilgilere nasıl ulaşılabileceği ile ilgili yönergeler de koyabilirsiniz. Böylelikle acil bir durum olduğunda, sizin yerinizi doldurmasını planladığınız güvendiğiniz bir kişiye klasörü verirsiniz ve bilgi paylaşımı ile zaman kaybetmezsiniz.

Şimdi gelin klasörün kısımlarına bir göz atalım:

1. Mevcut Müşteri Listesi

Bu listede, gayrimenkulünü listelemeye sizinle karar vermiş ya da hâlihazırda sözleşme hazırlıyor olduğunuz müşterilerinizin bilgileri yer almalı. Yani resmi olarak teklif vermiş müşteriler bu kategoriye dâhil oluyor. Müşteriniz sözleşme aşamasına geldiyse, listeye bu sözleşmenin bir kopyasını da eklemelisiniz. Bilgileri brokerınızla paylaşmak ve gerekli danışmana gerekli bilgiyi alması için yönerge vermek de bir seçenek olabilir.

2. Potansiyel Müşteri Listesi

Bu listeniz, potansiyel müşterilerinizin adının yanında, onlarla hangi noktada olduğunuz hakkında fikir verecek şekilde kısa notlar da içermeli. Potansiyel müşterinizin adını, iletişim bilgilerini ve alıcı/satıcı durumunu gösterir basit bir tablo hazırlamak da iyi bir çözüm olabilir.  Fakat tablonuzda önemli tarihleri de içermelisiniz. Diyelim ki Ahmet Bey 1 Eylül’den sonra evini satmayı düşünüyordu. Bu tarihi listeye eklerseniz sizin yokluğunuzda danışmanınız Ahmet Bey’e ulaşması gerektiğini bilir. Potansiyel müşteri listenizi olabildiğince güncel tutmanız büyük önem taşıyor.

3. İletişim Bilgileri

Bu kısımda özellikle düzenli olarak iletişim kurduğunuz insanların bilgileri yer almalı. Brokerınız, önemli çalışma arkadaşlarınız, reklamcınız, avukatınız, tasarımcınız… İşinizin işleyişinde önem arz eden insanların bilgilerini burada mutlaka içermelisiniz.

4. Önemli Terminler

Bu kısım aslında sizin normalde kullandığınız ajandanız. Hem işiniz hem de acil durumlar için bu ajandayı sürekli güncellemeniz gerekiyor. Sözleşme tarihleri ya da ödeme günleri gibi önemli tarihleri ajandanızda mutlaka belirtmelisiniz. Ajandanızı elektronik olarak tutuyorsanız nasıl ulaşılabileceğini anlatmalı, yoksa da sürekli güncellediğiniz bir kayıt tutmalısınız.

5. Aile İletişim Bilgileri

Bu kısıma, tamamen ulaşılamaz olduğunuz anlarda bile arayarak size ulaşabilecekleri aile bireyleri ya da arkadaşları eklemelisiniz. Bazen vekilinizin gerçekten acil bir durum için size ulaşması gerekebilir ve siz o an telefona cevap veremiyor olabilirsiniz. Bu liste ile vekilinizin işini bir nebze kolaylaştırabilirsiniz.

6. Veri Tabanı

Yerinizi dolduran kişiye, ihtiyaç durumunda yararlanabilmesi adına veri tabanınıza nasıl ulaşması gerektiğini belirtmeniz yararınıza olabilir. Tabi ki tüm veri tabanınıza erişim hakkı vermek sizi rahatsız ediyor olabilir. Ama böylelikle birisi size ulaşmaya çalıştığında vekiliniz ilgili kişinin sizinle olan bağlantısını bilebilecek.

Yerinize bakması için seçtiğiniz kişinin güvendiğiniz ve zamanı olan birisi olması çok önemli. Kibar ve anlayışlı birini seçmeniz de büyük önem arz ediyor.

DİĞER HABER
16 Ağustos 2019