"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Akıllı Binalar Sınırları Zorluyor

Şangay’dan Chicago’ya kadar akıllı binalar dalgası hızla dünyayı sarıyor. Bu binaların kurulmasındaki hedef, insanların yaşamlarını kolaylaştırmak olduğu kadar enerji tasarrufunu da en üst seviyeye kadar çıkarmak olarak gösteriliyor. Enerji tasarrufunun sağlanabilmesi, enerjinin düzgün yönetilebilmesi ve bunun sürdürülebilir kılınabilmesi için güçlerini birleştiren teknoloji devleri yeni tasarlanan akıllı binalar ile bunu hayata geçiriyor.

Sizin için dünya çapında ünlü olmuş akıllı binaları ve özelliklerini derledik. Her birinin sahip olduğu özellikler ve yapabildikleri işler sizleri şaşırtacak.

  • The Edge (aka Deloitte HQ) – Amsterdam – Hollanda

Deloitte’in çok ses getiren merkez şirket binası, 40 bin metre karelik bir alanı kaplıyor. Dünyanın en güçlendirilebilir binası olarak kabul eden bu bina, yüzde 98’lik bir oranla şimdiye kadar ki en yüksek Breeam Güçlendirilebilirlik Değerlendirmesine sahip oldu. Ayrıca en akıllı binalar arasında sayılan merkez binasında, sıcaklık ve diğer önemli verilerin izlenebildiği 28 bin tane kablosuz sensörle çalışan gözlem monitörleri bulunuyor. Knows adındaki bir akıllı telefon uygulaması ile bütünleşik olarak çalışılan binada, bu uygulama sayede bir işçinin binaya girdiği ve nerede olduğu takip edilebiliyor. Büyük bir alanı kaplayan bu binanın kuzey çatısında ise kendi enerjisini üretmesini sağlayan güneş enerjisi panelleri yer alıyor.

  • 311 South Wacker - Chicago - Amerika

Chicago şehrinin en akıllı binası olan 311 South Wacker, yenilenebilir olmanın gücünü gösteren en iyi örnek diyebiliriz. Öyle ki 13 bin metre karelik alanı kaplayan 65 katlı bu bina, enerji verimliliğinin bir modeli olarak öne çıkıyor. Wacker, bina performansının ve enerji tüketiminin en iyi şekilde planlanması için çok sayıda izleme ekipmanı ile donatılmış. Örneğin binada modası geçmiş termostatların yerine, uzaktan kontrol edilebilir kablosuz hava basınçlı termostatların kullanıldığını söyleyebiliriz.

  • Shanghai Tower – Shanghai – Çin

Çin’deki en yüksek kule olan Shanghai Tower, aynı zamanda dünyanın da en yüksek ikinci kulesidir. 128 katlı olan ve 380 bin metre karelik bir alanı kaplayan bina, içeriden ve dışarıdan tamamen şeffaf bir görünüme sahip. Aynı zamanda park alanları gibi dış aydınlatmalarda rüzgâr enerjisi kullanılıyor. En önemli özellikleri, akıllı kontrol sistemini içeren havalandırma, ısıtma ve aydınlatma monitörlerine sahip olmasıdır. Bu sistem sayesinde bina, her yıl enerji faturasında çok önemli düzeyde tasarruf sağlıyor.

  • Capital Tower – Singapur

Yapımı 2000 yılında tamamlanan Capital Tower, 52 katlı ve yaklaşık 95 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Singapur’un finans merkezinde bulunan bina, şehirdeki ilk akıllı bina olarak kısa sürede ün kazandı. Entegre bina yönetim sistemine sahip olan bu bina, sürücülerin park alanında boş alan bulmasına yardımcı olabilmek adına gerçek zamanlı haritaları hizmete sunmuş. Binadaki diğer bir ilgi çekici özellik ise evde kullanılamayan kanalizasyon suyunun arıtılmış suya geri dönüştürülmesini sağlamak. 

  • Taipei 101, Taipei - Tayvan

2004 yılında inşaa edilen, Taipei 101 LEED sertifikalı bina. 101 katlı bina 412.500 metrekarelik alanı kaplıyor. Yapının çatıya kadar olan yüksekliği 460 m'dir. En uç kısmına kadar olan yükseklik ise 509 m'dir. 509  metre yüksekliğiyle şu an dünyanın en yüksek ikinci gökdeleni. "Dünya Yeşil Binalar Konseyi" için bir model olarak adlandırıyor ve akıllı binanın yıllık enerji tasarrufu 33410000 kW.

DİĞER HABER
27 Nisan 2018