Nasıl öğrendiğimizin ve işi nasıl yaptığımızın gerçekliği, dramatik bir şekilde değişiyor. Çünkü sanal gerçeklik (VR) ve arttırılmış gerçeklik (AR), yemek pişirmekten beyin ameliyatlarına kadar pek çok alanda yeni deneyimler sunarak farklı sinerjistik değişiklikler sunuyor. Bu iki teknoloji, gayrimenkul endüstrisini de daha önce hiç görmediğiniz ölçüde etkilemek üzereler.
Teknoloji dünyası (Facebook, Microsoft, Dell, Sony, HTC, Apple), hali hazırda zaten araştırmalara ve ürün geliştirmelere milyarlarca yatırım yapıyor. Özellikle ürünlerin daha elle tutulur hale gelmesi ile birlikte gayrimenkul şirketleri, yakında 150 milyar dolarlık bir sanayi olma özelliğine kavuşabilir. Yine de bahsedilen tüm kahraman markalara rağmen bu yeni teknolojilerden habersiz olanlar var.
O zaman emlakbroker.com olarak üstlendiğimiz görevi yerine getirmek adına bu teknolojilerden ve emlak sektörüne etkilerinden biraz bahsedelim.
Arttırılmış gerçeklik ya da kısa adı ile AR, bir kişinin gördüğü mevcut gerçekliği arttırmak anlamına gelir. Yani mevcut dünyayı görmeye devam ederken bu dünya içinde yansıtılan grafikleri kullanırız.
Sanal gerçeklik ya da kısa adı ile VR ise, tamamen farklı bir gerçeklik kazandırmayı amaçlar. Bilgisayarda üretilen grafiklerle veya tamamen gerçeği yansıtan fotoğraflar ile oluşturulan yapay görüntülerdir. Bu teknoloji ile gerçek dünyadan tamamen koparsınız ve sanal bir dünyanın içine girersiniz.
Her iki formun kullanılabilmesi için de sanal gözlük takılması gerekir. Ancak aralarında şu fark vardır. AR için takılan gözlükler saydamdır ve camın içerisinde bulunan küçük ekranlarda görülen ek grafikler, gerçek görüntünün üzerine eklenir. VR için takılan gözlükler ise sizi dış dünyadan tamamen izole eder ve bulunduğunuz ortamı görmeyecek şekilde tasarlanmıştır.
Bu teknolojilerin emlak sektöründe yaratacağı etki sınırsızdır. Neden mi? Sebeplerini açıklayalım.
VR ve AR hakkında en etkileyici olan şey; görüşmeler, çalışmalar, kişisel gelişim ve satışlar açısından gayrimenkul endüstrisinin tüm üyelerini kapsayan bir etkiye sahip olmasıdır.
VR sayesinde, durum değerlendirme aşamasından başlayarak bir mülkün tüm kısımlarını bir site üzerinden gerçekmişçesine görme fırsatı yakalanabilir. AR sayesinde ise, maddi olarak bir mülkün sahibi olmaya karar verdikten sonra satış istatistiklerinin, değerlendirmelerin ve evrak işlerinin hazırlanması konularında kolaylıklar sağlanabilir.
Bina projesi üzerine yatırım yapmayı planlayan bir yatırımcı, VR sayesinde projenin daha ileri derecelerini başlamadan önce görerek onaylama şansı bulacak. Site planlamacıları ve devlet kurumları, arazi parsellerini toplantı yaptıkları ofislerden görüntüleme fırsatı bulacak. Mimarlar ve mühendisler, gerçek zamanlı olarak görülebilen proje modellerini daha kolay kalıplandırabilecek ve inşa edebilecek. Çizimler ve eskizler üç boyutlu olacak. İmar kurulları ve düzenleyici kurumlar, kalkınmanın bir mahalleyi nasıl etkileyeceği konusunda daha iyi bir öngörüye sahip olacaklar. Dolayısıyla bu durum, hükümetlerin ve devlet kurumlarının onay işlemlerinin kısalması anlamına geliyor.
AR sayesinde inşaat işlerinin tüm yönleri hakkında istatistiksel verilerin grafikleri önümüze gelecek ve bu durum inşaat projelerinin daha hızlanmasını sağlayacak. Ayrıca inşaat maliyetlerinin ve masraflarının kolay takip edilmesine ve önemli ölçüde düşmesine yol açacak. Örneğin AR kullanan bir mühendis, şantiye yerinde gerçek zamanlı olarak grafikler ve hologramlar tarafından oluşturulmuş rehberlere, kılavuzlara ve talimatlara ulaşabilecek. İnşaat işçileri çalışma sırasında inşaat gözlüğü aracılığı ile talimatlar alabilecekler.
Tüm bunlar, hızlı büyümenin sağlanmasına, düzenleyici işlemlerin hızlanmasına ve bu konulardaki endişelerin en aza inmesine neden olacak.
Gayrimenkul profesyonelleri, AR ve VR teknolojisini satış ve kiralama çabalarında etkili bir şekilde kullanabilecekler. Potansiyel ticari kiracılar, istedikleri mülkleri oturdukları yerden görüntüleme imkânına sahip olacaklar. Satış merkezlerinin artık modellere ihtiyacı kalmayacak. Çünkü VR sayesinde muhtemel alıcılara, projenin gelişimi, olanakları ve diğer özellikleri sanki oradaymış gibi gösterilebilecek. Böylece tüm satış işlemleri, daha basit ve daha verimli hale gelecek.
Üç boyutlu kat planı uygulamaları, müşterilerin kat planlarında gezinmelerine, mobilyaları değiştirmelerine ve cetvel ölçümleri sayesinde kat planındaki gerçek ölçeği hissetmelerine izin verecek. Emlak şirketleri, sunumlarında da VR ve AR teknolojisini kullanmaya başlayacak. Müşterilere duvar rengini, mobilyaları veya döşemeleri değiştirme olanağı tanıyarak sunumlarını özelleştirebilecekler.
Tüm bunlar, VR ve AR teknolojileri ile yapılabileceklerin sadece bir kısmıdır. Makroekonomik manzaraya baktığımız zaman, AR ve VR teknolojisinin yatırım ve iş geliştirme sürecini harekete geçireceği açık bir şekilde görülüyor. Çünkü bu teknolojilerin, işlemlerin hemen hemen her aşamasındaki riskleri en aza indireceği kesindir. Bu teknolojiyi kullanan emlak profesyonellerinden olmanın heyecanı ise bizim için bir başka unsur…