"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Avusturalya’da Gayrimenkul Satışlarına Yardımcı İki Dil Bilen Robot

Günümüz teknolojisinde her ne kadar emlakçılara yardımcı gelişmeler olsa da teknolojinin genel olarak ilerlemesiyle emlakçının devre dışı kalmaya başladığı da bir gerçek. Sadece internette ev aramak için gezebileceğiniz onlarca siteyi düşünmeniz bile bu durumun farkına varmanızı sağlayacaktır.

Çünkü artık diğer birçok şey gibi ev satışları da doğrudan online olarak yapılmaya başlandı. Bunun yanı sıra her gün daha da geliştirilen ve insanın yaptığı şeyleri otomasyona aldırabilmek için kullanılan yapay zeka da dur durak bilmiyor. REA Group’un baş muciti Nigel Dalton, 2020’de gayrimenkul robotlarının ortalama bir emlakçının yerini alabileceğini söylemişti ve görünüşe göre bu konuda haklı çıkması için 2020’yi bile beklemesine gerek kalmayabilir. Uluslararası bir Çin gayrimenkul portalı olan Juwai.com, bir robotik şirketi olan Singou Teknoloji arasındaki yeni ortaklık ile uzun zamandır beklenen yapay zekanın gayrimenkul sektörüne entegrasyonunu başarabilir.

Böyle bir haberin endişelendireceği ilk insanlar tabii ki de emlakçılar oluyor çünkü temelde nasıl sanayiler, işçilerin ve zanaatkarların işlerini ellerinden aldıysa; gayrimenkul sektörüne gelecek bir otomasyon da aynı etkiyi emlakçılar üzerine bırakabilir. Lakin, Juwai.com’un Global Halkla İlişkiler Müdürü Davet Platter’ın yaptığı açıklamaya göre robotlar, “satış elemanlarının ya da emlakçıların yerini doldurmak için geliştirilmediler, aksine onların hizmet verebileceği müşteri kitlesini genişletmeye yarayacaklar.”.

Ortaklık süresince Singou Technology, Juwai.com’a Çinli uluslararası mülk alıcılarına hizmet vermesi için yaklaşık olarak 5000 müşteri hizmetleri robotu tedarik edecek ve Avustralya’da bu konudaki öncü ülkelerden biri. Robotların her ne kadar daha başarısı kanıtlanmamış olsa da, 5000 gibi bir sayıda robotun şimdiden birçok şirketin müşteri hizmetlerine yerleşmiş olması aslında emlakta da bu değişimin ne kadar hızlı gerçekleşebileceğinin bir kanıtı.

Arkadaş canlısı olmak üzere tasarlanan çift dilli robotların ismi Butler 1. Mandarin ve İngilizce dilini konuşabiliyorlar. Şimdi buradaki kritik nokta şu, bu robotlar satışları gerçekleştirmek için orada değiller, gayrimenkul danışmanlarının ve geliştiricilerin Çinli alıcılarla iletişimini iyileştirmek amacıyla orada bulunuyorlar. Yani en azından şimdilik bu teknoloji emlakçılara bir tehdit değil, bayağı önemli bir destekçi durumunda.

Juwai.com’un CEO’su Carrie Law’un konu hakkındaki sözleri şunlar: “Singou’nun AI sohbet botu motoru Juwai.com’un gelişip, tüketicilere verdiği hizmet seviyesini artırmaya yarayacak. Yapay zekayı ve sohbet botunu verileri öğütmek, temel talepleri karşılamak ve hızlı işlem yapmak amacıyla kullanacağız. Çin 2030’da yapay zeka ve robotik sektörünün global lideri olmayı planlıyor.”

Bu ay sonunda Juwai.com, Çin’de düzenlenecek olan uluslararası gayrimenkul etkinliklerinde robotların tanıtımını yapacak ve onları Avustralya’da, Singapur’da, Malezya’da, Amerika’da, İngiltere’de ve Kanada’a bulunan uluslararası gayrimenkul pazarlamacılarının ofislerine yollayacak. Buralarda geçen sürede toplanan tüm veriler ve fikirler yapay zekayı eğitip geliştirmek amaçlı kullanılacak. Gönderilen robotların sayısını ve gönderildikleri yerlerin çeşitliliği göz önünde bulundurulunca bu robotların ne kadar hızlı bir şekilde geliştirileceğini ve geliştirildikten sonra bir emlakçıdan ziyade on emlakçıya bedel olabileceğini düşünmek hem hayranlık hem de korku verici olabilir.

Hey dostum acele edersen iyi olur birazdan müşteriler gelecek :)

2019’un sonlarına doğruysa bu test sürüşü olarak nitelendirebileceğimiz eğitim sürecinin bitip, birkaç yüz Butler 1 robotunun gerçekten bir yerlerde düzenli çalışmaya başlayabileceği düşünülüyor. Yani gerçekçi olarak bakıldığında belki de “insan” emlakçıların sektörde yaşayabileceği 5-10 senesi var gibi gözüküyor. Her ne kadar bu yapay zekayı içeren gelişmelerde her seferinde robotların dünyayı ele geçireceği fikri ve korkusu insanların içine ve ağzına yapışmış durumda olsa da bu seferkinin gerçeklik payı yüksek.

Emlak robotları kalkıp dünyayı yönetecek anlamında değil fakat gayrimenkul sektörünü domine edecek seviyeye geliştirilme hızlarına bağlı olarak 5 ile 10 sene arasında aramızda olacaklar. Asıl soru o noktaya geldiklerinde üreten firmalar tarafından hala insanlara yardımcı pozisyonda tutulacaklar mı yoksa tüm ipleri yapay zekanın eline mi vermek isteyecekler? Bu olay aynen terzilerin ve el işçiliğinin sanayi devrimi itibariyle silinmeye yüz tutmasına benziyor. İlk başta çıkan dikiş makinesi, terzi olmak amacıyla değil sadece terzinin işini yapmasına yardımcı olmak amacıyla geliştiriliyor. Ancak sonrasında birkaç dikiş makinesi yan yana konup otomatiğe bağlanabildiği anda terzilere gerek kalmadığı anlaşılıyor.

Artık ne zaman bir üretimin otomasyonu sağlanıyorsa, o bağlamdaki insan faktörü anında yok oluyor diyebiliriz. Bu nedenle geliştirilen bu robotlar her ne kadar büyük bir gelişme ve şu an için emlakçıların verimini artıracak birer araç konumunda olsalar da, ilerde belki de “insan” emlakçıların en büyük düşmanları olabilecek potansiyele sahipler.

DİĞER HABER
09 Temmuz 2018