"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Başarılı Emlak Portföyü Oluşturmanın Sırları

Özellikle emlak sektörüne yeni giriş yapan emlak broker ve danışmanları için, başarılı portföy oluşturma tekniklerini etkili bir biçimde kullanmalarını sağlayacak faydalı, uygulanabilir adımları sizlerle paylaşıyoruz. 

Portföyün emlak profesyonellerinin tek sermayesi olduğunu bir kez daha hatırlatalım.

1) Çevre Oluşturma

-Algıyı Yaratın

Emlak sektöründe hızlı bir şekilde portföy oluşturmak için, öncelikle çevrenizden başlayarak, yakınlarınızın, arkadaşlarınızın bu işte faaliyet gösterdiğinizi bilmeleri gerekir. Her zaman ve her şartta uygun bir şekilde emlak sektöründe faaliyet gösterdiğinizi onlara anlatmalısınız, bol tekrarın ardından mutlaka çevrelerinde oluşacak olan emlak alım-satım/kiralama faaliyetlerinde öncelikle akıllarına siz geleceksiniz.

Bu algıyı yaratmak işin başında size çok faydalı olacaktır.

-İnternetin Gücü

İnsanların sizi referans olarak göstermeye başlamasıyla birlikte, sizinle ilgili ilk araştırmalarını internet ortamında gerçekleştirecekler. İnternet ortamına hazır olmalısınız. Web sitenizde kendinizle ilgili detaylı bilgileri sunduğunuz takdirde, zaman harcamadan kendi tanıtımınızı yapmaya da başlamış olursunuz. İnternet sitenize kendi iş ortamınızla alakalı videolar yükleyin, müşterilerinizle daha sıcak bir etkileşim imkânı yakalamanız için ofisinizi bu videolarla ya da diğer görsellerle zenginleştirin.

Sosyal medya mecralarını da (facebook, twitter, linkedin vs) etkili kullanırsanız, gayrimenkul sektöründe tanınmışlığınız her geçen gün daha hızlı ilerleyecektir.

-Sosyal Yaşamda Pazarlama

Kendinize aktif bir sosyal yaşam kurmanızı öneririz. Katıldığınız davetlerde yeni tanıştığınız kişilere kendinizi tanıttığınız gibi, potansiyel olarak düşündüğünüz kişilerin telefon, e-mail gibi kişisel bilgilerini almayı da ihmal edemeyiz. İlerleyen günlerde, emlak sektörüyle ilgili haber, bülten dergi gibi bilgilendirici yayınları paylaşarak hem potansiyel müşterilerinizi bilgilendirir, hem de algılarında emlakla ilgili faaliyet gösteren bir kişi olarak ilk sizi hatırlamalarını sağlamış olursunuz.

Kendi sosyal çevremizde de yaşadığınız mahallede, bölgede, semtte, fırsat yakaladıkça gayrimenkul sektörüyle ilgili öngörülerinizi paylaşabilirsiniz. Bu hem işinize olan bağlılığınızı, hem de sektöre olan hâkimiyetinizi insanların akıllarında yer etmesini sağlayacaktır. Tabii ki bunun için kendinizi her zaman geliştirmeli ve piyasa hakkındaki gelişmeleri yakından takip etmeniz gerekir. Aksi takdirde söyledikleriniz havada kalacaktır.

2) Bölge Hâkimiyeti

-İlanların Araştırılması

Bulunduğumuz bölgedeki emlak ilanlarını keşfetmek için, öncelikle internet ilan siteleri üzerinden, gazete ilanlarından, yerel gazete ilanları üzerinden ve yerel internet ilan sitelerinden tarama yaparak başlayabiliriz.

Bu taramayla hangi emlağın ne kadar zamandır ilanda olduğunu, satılıp/satılamadığını, ilanı inceleyen ziyaretçi sayısını, ilana olan ilgi ve emlak sahibinin talebinin ne olduğunu anlamamız açısından fayda sağlayacaktır.

-Ofis Dışı Çalışma

İlan sayfalarından keşif yapmak bölgeye tam hakim olduğumuz anlamına gelmemelidir. Bölgenize tam hakim olmanız için, ofisin dışında hizmet sunacağınıza inandığınız bölgenizin sınırına kadar her tarafını karış karış gezmenizi öneririz.

Hangi mahallede, hangi sokakta, hangi emlağın satışta olduğunu, kim tarafından ilgilenildiğini, internet ilanlarından gördüğünüz emlakların net durumunu, ihtiyaçlarının tam olarak ne olduğunu, yönetimini, görevlilerini, güncel piyasa analizini, çevresindeki avantajları/dezavantajları gibi detaylara erişmek emlak sahipleriyle yapacağınız görüşmelere tam bilgiyle hazır olmanızı sağlayacaktır.

-İş Ortaklıkları

Bölge hâkimiyeti, sadece satıştaki emlak bilgisini edinmekle de sağlayamayız. Portföyünüze eklemek isteyeceğiniz emlakların bir takım tamir/onarım gereksinimleri olabilir. Yapılan keşiflerin ardından ihtiyaç halinde birlikte çalıştığınız, isteklerinizi hızlı bir şekilde yerine getirecek bir takım tamir/onarım firmalarıyla da dirsek temasınız olmalı.

Bir emlak sahibinden emlağını portföyünüze eklemek istediğinizi söylerken her türlü hazırlığınızı tamamlamış olmanız sizleri rakiplerinizin bir adım önüne çıkaracak faktörlerden birisi olacaktır.

-Barter/Takas

Bölgenizde yeni inşaa edilen projelerde mütahitler ve çözüm ortakları arasında çoğunluğu barter yani takas sistemiyle gerçekleşmek suretiyle ticari anlaşmalar yapılmaktadır. Örneğin bir mobilya üreticisi veya demir doğrama firması yaptıkları işin karşılığı olarak, aynı projeden veya müteahitin göstereceği başka bir yerden hakedişlerinin karşılığı bir gayrimenkule sahip olmaktadır.

Hakediş karşılığı gerçekleşen bu ticaretteki gayrimenkuller bir süre sonra bahsi geçen çözüm ortakları tarafından satışa sunulmaktadır. Buradaki avantaj, takasa konu olan gayrimenkullerin piyasa fiyatının aşağıda olması ve çözüm ortağı firmaların bu gayrimenkulü hızlı bir biçimde satışa çevirmek istemesidir.

Bu piyasayı yakın takibe almanız size düşündüğünüzden çok daha fazla kazanç sağlayacaktır.

Tüm mesele bu takasa dayalı ticareti gerçekleştiren çözüm ortaklarını bularak sağlam ilişkiler gerçekleştirmelisiniz. Ayrıca bu çözüm ortaklarının çevresindeki takas yoluyla ticari faaliyet gösteren diğer firmalara da ulaşmanın bir yolunu bulmalısınız.

3) Filtreleme

-Dönemsel Değişimler

Portföy taleplerimizi oluşturma aşamasında, yılın belirli dönemlerinde gerçekleşen göç hareketlerini  değerlendirebiliriz. Eğer bölgenizde bir hastane, okul, askeriye vs. tarzında kamusal binalar varsa bu bina çalışanlarının hangi dönemde tayin olduklarını, atamalarının ne zaman olabileceği gibi detayları değerlendirip portföy oluşturma stratejimizi güçlendirebiliriz.

-Eşleştirme

En önemli adımlardan birine gelmiş bulunuyoruz. Emlak profesyonellerinin iş modelinin portföylerindeki gayrimenkullere uygun müşteri adayı yaratmak olduğunu, satışın gerçekleşmesi için gayrimenkul=müşteri eşleştirmesinin doğru yapılması gerektiğini daha önce ki yazımızda belirtmiştik.

Portföyünüze eklemek istediğiniz emlakların hangi alıcıya/kiracıya hitap etmesi gerektiğini bilmemiz önemlidir. Yani alt gelir gurubunun olduğu bölgelerde piyasa değeri yüksek bir gayrimenkulü portföyünüze eklediğiniz takdirde bunu satmanız diğerlerine oranla daha fazla enerji ve zaman gerektirecektir.

Ya da aile yaşantısına önem veren potansiyel emlak alıcılarınızın, çoğunlukla bekarların olduğu bir bölgeden veya siteden emlak almak isteyeceğini de hiç beklemeyin.

-Konum

Bir gayrimenkulün alınması/satılması/kiralanması tamamıyla konumuna bağlı olarak değer kazanır veya kaybeder. Potansiyel müşterilerinizin kimler olabileceği konusunda kafanızda bir takım fikirlerin oluşması, oluşturacağınız portföyünüze de yansıyacaktır. Konumu itibariyle satabileceğinizi/kiralayabileceğinizi inandığınız emlakları portföyünüze eklemeye çalışmanız ileriki günler için sizlere rahat bir satış ortamı sağlar.

Konumgayrimenkulün satışına direk olarak olumlu veya olumsuz etki eden en önemli özelliğidir.

-Kategorilere Ayırmak

Portföyünüze koymak istediğiniz emlakları kategorilendirmeniz, hangi zamanda, hangi gayrimenkule ne kadar zaman ve enerji sarf etmeniz gerektiği noktasını da aydınlatmış olacaktır. Mesela, yazlık tatil evlerini kıştan itibaren portföyünüze eklemeye çalışmanız size çok fazla bir şey kazandırmayacaktır. Fırsatların piyasa şartlarıyla ne zaman ayağınıza geleceği hiç belli olmaz.

Ya da konum itibariyle çok kötü bir noktada olan gayrimenkulü, hızlı satış kategorisine eklemeyin. Bunun yerine harcayacağınız zaman ve enerjiyi hızlı satışın olabileceğine inandığınız gayrimenkullere harcamanız daha mantıklı olacaktır.

DİĞER HABER
15 Aralık 2014