Planlama yapmak kazanmanın ön koşulu olarak kabul edilebilir. İyi bir iş planına sahip olmak sizi başarıya yönlendirir.
Planlama yapmanın en heyecanlı yanı hayallerinizin gerçeğe birer birer dönüştüğünü ve sektörde öne çıktığınızı görmektir.
Danışmanlar planlama yapmaktan çekinirler, çünkü bu emek isteyen ve kafa yorulması gereken bir iştir. Ama bilmelisiniz ki ilk başta göstereceğiniz özveri, kazanacaklarınız yanında hiçbir şey. Rekabetin yüksek olduğu gayrimenkul piyasasında farkınız neye ulaşmak istediğinizi ve nasıl ulaşacağınızı bilmekten geçiyor.
“Başarısız bir planlama başarısızlığı planlar”
Başarıya ulaşmak sadece iyi düşünülmüş, yazılı hale getirilmiş, araştırılmış ve tartışılmış bir planla mümkündür. Tek başınıza da çalışsanız, küçük ya da büyük çaplı bir şirketiniz de olsa, iş planınıza devamlılık ve adanmışlık ilkeleri ile yaklaşmalısınız.
Peki, bu planı nasıl yapacaksınız? Gelin şimdi iş planlaması konusunda takip edebileceğiniz bir yol haritasına göz atalım:
Şirketiniz ya da kişisel markanız için koyacağınız hedefler çok önemli. Hedeflerinizin tam olarak neyi ifade ettiğini, bu hedefe ne zaman ulaşmak istediğinizi ve partnerlerinizin kim olduğunu bilmeli ve bunu yazılı hale getirmelisiniz. Bu doküman iş planınızı oluşturma sürecinde çok işinize yarayacak.
Böyle bir doküman hazırlamak için de aşağıdaki 6 soruya cevap vermelisiniz:
1. Ne tarz bir gayrimenkul piyasasında çalışmak istiyorum?
Konut, ticari gayrimenkul, lüks konut, proje... Hangi pazar çeşidinin sizin tarzınız olduğunu belirleyin. Etkin olduğunuz alanlar bir ya da birkaç çeşidi içeriyor olabilir. Hem apartman daireleri hem lüks konutlar hakkında çalışabilirsiniz mesela.
2. Niş Alanınız Neresi?
Tarzınızı belirlediniz, ama bu tarz konutlar hakkında nerede çalışmak istediğinizi de belirlemelisiniz. Bir mahalle, semt, şehir ya da ülkede mi etkin olmak istiyorsunuz?
Tüm şehir piyasasında önemli yer edinmek hemen olacak bir şey değildir mesela. Alanınızı gerçekçi belirleyin.
3. Piyasa Durumu Nasıl?
Hangi piyasada olmak istediğinizi belirlediğinize göre artık bu piyasa hakkında bilgi edinmelisiniz.
Kendinize şu soruları sorun:
Çalışmak istediğiniz piyasanın toplam pazar payı ne?
Piyasanın büyüme trendi nasıl ilerliyor?
Bu sektördeki yıllık satış miktarı ne kadar?
Ortalama fiyatlar nasıl?
4. Rakibiniz Kim?
Piyasadaki rakibinizi bilmek aksiyon listenizi hazırlamak adına çok önemlidir.
Bu konuda da şu soruları cevaplamanız gerekiyor.
Rakibiniz bir firma mı bağımsız danışman mı?
Kaç yıldır bu piyasada?
Pazar payları nasıl bir eğilim gösteriyor?
Rakibinizin güçlü tarafları ne?
5. Sizin Güçlü ve Zayıf Yönleriniz Neler?
Kendi işinizin güçlü ve zayıf yönlerini bilmek çok önemlidir. Bu bilgiye sahipseniz güçlü yönlerinizi kullanarak zayıflıklarınızı kapatabilirsiniz. Bu değerlendirmeyi yaparken sadece kendi düşüncelerinizden değil, başkalarının görüşlerinden de yaralanmanız önemli.
SWOT analizi, güçlü ve zayıf yönlerinizi değerlendirmek için kullanabileceğiniz en güzel yöntemlerden birisi. Bu konuda yazılarımıza göz atabilirsiniz.
6. Değişime Hazır Olmak İçin Ne Yapabilirsiniz?
Emlak ofisinizden ya da bireysel işinizin şu anki halinden memnun olabilirsiniz. Ama başarılı olmak istiyorsanız, ekonominin isterilerine göre değişime açık olmanız gerekecek. Eğer değişim konusunda rahat olmazsanız, birkaç yıl sonra oluşacak olan pazara tamamen yabancı kalacaksınız.
Bu yüzden gelecek tahminleri ile ilgili sürekli okumalar yapın. Yaptığınız her okuma doğru tahminler vermeyecek. Ama önemli olan bakış açınızı canlı tutmak.
Eğer şu anki iş planınız değişimlere açık değilse, uyarlanabilir bir plana geçmelisiniz.
Hedeflerinizle ilgili alt yapıyı oluşturduktan sonra planlama aşamasına geçebilirsiniz. Planlama yaparken de aşağıdaki adımları izleyeceksiniz:
1. İşinizi Analiz Edin
İşinizle hangi amaca hizmet ettiğinize karar verin. Hızlı satış mı yapmak istiyorsunuz ya da insanlara hayallerindeki evi mi bulmak amacındasınız? Plan yapmadan önce neyin içerisinde olduğunuzu ve bu piyasada ne gayeyle var olduğunuzu bilmelisiniz.
2. Çevrenizi Çalışın
İlk kısımda cevapladığınız niş alanınız, piyasa durumu ve rakip bilgilerini derleyerek bir sonuç çıkarın. Bu sonuç sizin çalışma alanınız için veri tabanı oluşturacak. Politik, teknolojik ya da ekonomik faktörleri de göz ardı etmeyin. Bu faktörler direkt ilgili görünmese de işinizi oldukça etkiliyor. Mesela, eğer faiz oranları %15’e çıkarsa piyasada tutunabilir misiniz?
3. Fırsatları Fark Edin
Güçlü ve zayıf yanlarınızı görmeniz için kullanmanızı tavsiye ettiğimiz SWOT Analizi’ndeki “O” harfi fırsatları ifade ediyor. Siz de sahip olduğunuz fırsatları saptayın.
Müşterilerin satın alma alışkanlıklarını değiştirecek bir geliştirme yapabilir misiniz?
Piyasanızdaki dominant rakibin stratejilerini kendinize adapte edebilir misiniz?
Bu tarz noktalara eğilerek şu anki durumdan fırsatlar yaratmalısınız.
4. Tehditlere Karşı Tedbirli Olun
SWOT analizinin “T” harfi de tehditleri ifade ediyor. Dış faktörlerdeki değişimlerin işinize tehdit oluşturup oluşturmayacağını incelemelisiniz.
Komisyon miktarları %1,5’a düşse kâr edebilir misiniz? (şu an için gündemde)
İnternet ve teknoloji kullanımının yaygınlaşması yararınıza mı?
Bu tarz değişiklikler her zaman olabilir. Değişimlere ne kadar dirençli olduğunuzu bilmeli, değilseniz aksiyon almalısınız.
5. Hedef Koyun
Artık isteklerinize karar verme vakti. Sayılarla desteklenebilir, gerçekçi ve belirli zaman limitleri tanımlanmış olduğu sürece birden fazla hedef koyabilirsiniz. Satış hacmi, gelir, kâr miktarı gibi konularda sayısal hedefler belirleyin.
6. Aksiyonları Listeleyin
Bu adım planlama aşamasının en önemli parçası. Eğer hedefinize ulaşmanız için gereken aksiyonları belirlemezseniz yaptığınız tüm teorik hazırlık havada kalır. Aksiyon planlarınızı hazırlarken hedeflerinizin ne kadar gerçekçi olduğunu da anlayacaksınız.
Mantıklı olun. Her aksiyon için bütçe çıkarın ve bu miktarları karşılayıp karşılayamayacağınızı analiz edin. Eğer aksiyonlar hayata geçirilemez görünüyorsa başa dönün ve araştırmanızı yenileyin.
Belki niş alanınızı küçültmeniz, belki de büyüme hedefinizi daha ulaşılabilir bir değere çekmeniz lazım. Bu bir başarısızlık değil, sadece planınızı gerçekçi hale getiriyorsunuz.
Bahsettiğimiz gözden geçirmeyi plan üstünde çalışmaya başladıktan sonra da tekrar etmelisiniz.
7. Ölçülebilir Değerlerle Çalışın
Ana bir hedef koyduktan sonra onu ölçülebilir küçük parçalara bölmeli ve bu ara adımlara ulaşıp ulaşmadığınızı sürekli kontrol etmelisiniz. Ölçülemeyen bir iş planı başarı getiremez. Ara adımlar belirlerseniz bunlara ulaştığınızda motivasyonunuz da artar.
Planınızdan ne kadar aşağıda kalabileceğinizi de belirleyin. Her küçük adımı istediğiniz zamanda tamamlayamayabilirsiniz. Önemli olan ne kadar geride kaldığınız ve açığınızın telafi edilebilir olup olmadığı.