Geçen hafta emlak profesyonellerinin verimli bir haftayı nasıl planlayacağı, bir günü nasıl organize edecekleri üzerinde konuşmuştuk. Bugün de yazımızın ikinci bölümünde emlak uzmanlarının programlarını nasıl yönetecekleri üzerinde durmak istiyoruz.
Programınızı Yönetmek
Çoğu emlak uzmanı zamanını verimli bir biçimde kullanamıyor. Öncelik ile önemli işlerin birbirine karıştırılması ve idari günlük işlerin ne zaman yapılacağının bilinmemesi tam bir karmaşaya yol açıyor. Aslında pek çok profesyonel, yüksek düzeyde verimlilik elde edebilmek için her türlü sorunla mücadele ediyor. Ancak bu emlak profesyonelleri için daha da zorlu bir durum, çünkü emlak profesyonellerinin birbirinden farklı pek çok sorumluluğu var.
Emlak profesyonellerinin kendi önceliklerini kendinin belirlemesi gerekir. Birbirinden gerçekten tamamıyla farklı ihtiyaçları olan alıcı ve satıcılara hizmet etmeniz gerekir. Piyasanın önünde olmanız, toplantılara katılmanız, diğer emlak profesyonelleri ile iletişim halinde olmanız gerekir. Tüm bu stresli ve zorlu işler ile aynı anda başa çıkmanız gerekir. Temelde bir emlak uzmanı her hafta havaya attığı farklı topları yakalamaya çalışan bir jonglör gibidir :)
Peki böylesine stresli, talepkar ve kaotik bir ortamda zamanınızı nasıl yöneteceksiniz? Her zaman söylediğimiz gibi bir sisteme sahip olmanız ve o sistemi kontrol edebilmeniz son derece önemlidir. Programınızı siz kontrol etmelisiniz, programınızın sizi kontrol etmesine izin vermemelisiniz. Bu sektörde en verimli uzmanlar sürekli meşguldürler.
Sektördeki üst düzey uzmanlar yılda 50-60 anlaşma yapar ve aynı anda 30-40 liste ile uğraşırlar. Ancak zamanlarını nasıl yöneteceklerini bildikleri için aynı hafta içinde çok sayıda işle baş edebilirler.
Bir de şu açıdan bakalım; hepimiz bir haftada aynı sayıda zamana sahibiz. Nasıl bazıları yılda 40 ev satabilirken bazıları sadece 5 ev satabilir. Verimli emlak uzmanlarının zamanı geri almayı sağlayacak zaman makineleri yoktur. Onların da diğer emlak uzmanları gibi kısıtlı bir zamanı vardır. Ancak bu kişiler zamanı nasıl daha iyi kullanacağını bilirler.
Peki sizden ne yapmanız bekleniyor? Çok basit. Bir yılınızı, bir ayınızı, bir haftanızı ve bir gününüzü planlayın. Hiç planınız olmamasındansa bir planınızın olması her zaman daha iyidir. Bu nedenle bir plan oluşturun. Olaylar gelişirken değiştirmeniz gerekir ise planınızı revize edebilirsiniz. Planınız varsa bir başlangıç noktanız olduğu için şanslısınız aksi takdirde herhangi bir sisteminiz olmadan bir acil durumdan diğerine koşarsınız.
Şimdi size zamanınızı daha etkin yönetmenizi sağlayacak bazı önerilerimiz var;
İlk olarak her gün beş dakikanızı gününüzü organize etmek için harcayın
Sabah kalktığınızda veya bir önceki günün sonunda beş dakikanızı bir sonraki günü planlamak için harcayın. Bu size ihtiyaçlarınız olan şeyleri önceliklendirme ve zamanınızı kontrol etme şansı verir. Aslında her haftanın başında, her ayın, her 3 ayın hatta her yılın başında zamanınızı planlamanız gerekir.
Örneğin, Ocak ayında oturup tüm bir yılı düşünmeniz gerekir. Bu bir yıl içinde çalışmayacağınız zamanları belirlemelisiniz, tatiller, resmi bayramlar, dini bayramlar ve izin günlerinize karar vermeli ve ajandanızda işaretlemelisiniz. Her 3 aylık dönemde, ayda bir ve özellikle de hafta başında bunu tekrarlamanız gerekir.
İkincisi eğer programınız iyi gitmiyorsa kendinize bir ara verin
Mükemmel olmanız gerektiğini mi hissediyorsunuz. Ne kadar iyi bir profesyonel olursanız olun kötü bir gün geçirebilir; programınıza uyamayabilir, randevularınıza ara verip acil durumu ele almanız gerekebilir. Eğer böyle bir durum ile karşılaşırsanız o günü öylece geçirin programınıza bir gün sonra dönmeyi deneyin. Bu durumun tüm haftanızı mahvetmesine izin vermeyin.
Burada anahtar; programınızı bozan günün bir istisna olduğu, kural olmadığıdır. O gün programınızın bozulması her gün bozulmasına neden olmaz. Eğer her gün işinizi bölen bu tarz acil durumlar oluyor ise daha derine inmeli ve iş yönetim tarzınızı yeniden gözden geçirmelisiniz. Böyle bir durumda en iyi yapabileceğiniz şeylerin başında kitap okuyarak kendinizi rahatlatmanız olacaktır.
Üçüncüsü önemli şeyleri programınıza koyun
İşinizin en önemli parçası olan yeni müşteriler bulmak ve mevcut müşterilere hizmet etmek programınızda yer almalıdır. Bu iki ana madde listenizin yapılacaklar kısmında yer alan maddelerden biri olmamalıdır. Yapılacaklar listesi görevlerinizi önceliklendirmek için kullandığınız bir listedir. Yeni müşteri kazanımı ve eski müşterilere hizmet gibi önemli sorumluluklar yapılacaklar listenizde yer almamalıdır. Bu tür önemli sorumluluklar programınızda planlanmış randevular başlığı altında her ne olursa olsun o hafta içinde yerine getirilecek sorumluluklar olarak yerini alır. Bu onların yapılacağından emin olmanızın tek yoludur. İşinizi yapabilmeniz ve organize edebilmeniz için kritiktirler.
Peki programınızda neler olmalı? Bu tamamen sizin kişisel durumunuza ve ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Fakat genellikle bir hafta içinde belirli süreleri işinizi yürütebilmek için yapmak zorunda olduğunuz bazı aktivitelere ayırmanız gerekir.
Bu yazımız hoşunuza gittiyse konumuzun üçüncü bölümünü pazar günü yayınlayacağız yayınladık.
Keyifli okumalar.
Yorumlarınız ve paylaşımlarınız bizim için değerlidir.