"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Başarıyı Planlamak

Bir gayrimenkul danışmanı olarak sizi en çok korkutan şey nedir? Hangi durumlarda kendinizi endişeli ve özgüvensiz hissediyorsunuz?

- Bir sonraki satışımı ne zaman yapabileceğimi bilmiyorum.

- Ekonomi sürekli değişiyor, istikrar yakalamakta zorlanıyorum.

- Üzerimde baskı hissediyorum, insanlarla iletişim kurarken yoruluyorum.

Tanıdık geldi mi? Bu cevaplar gayrimenkul danışmanlarının en sık dile getirdikleri endişe ve rahatsızlık kaynakları. Bu endişelerin seçtiğiniz mesleğin doğası gereği hep var olacağını düşünebilirsiniz. Ama kesinlikle böyle olmak zorunda değil.

Hiç bilmediğiniz bir şehirde kaybolsaydınız nasıl hissederdiniz? Muhtemelen rahatsız olur, durumdan endişe duyar, hatta belki de oldukça korkardınız. Ama cep telefonunuz yanınızdaysa GPS ile istediğiniz yeri bulurdunuz ve korkmanıza gerek kalmazdı.

İş hayatınızda yaşadığınız endişeler yukarıdaki örnekle oldukça ilgili. Evet, sürekli müşterilerle görüşüyor ve konutları yeni sahipleriyle buluşturuyorsunuz. Ama birçok gayrimenkul danışmanı gibi satış yapıyor olmanıza rağmen kaybolmuş hissediyor olabilirsiniz. Bu his açık bir hedefiniz ve bu hedefe ulaşma sürecinizi değerlendirecek kriterleriniz olmamasından kaynaklanıyor.

İş hayatında yerinizi bilebilmek ve kendinize güvenebilmek için en azından yıllık bazda net bir hedef belirlemeli ve bu hedefe ulaşma sürecinizdeki performansınızı değerlendirmelisiniz.

Tahmini Varış Süresi: 120 Satış

- Yavaşşş! Yollar kaygan :)

Şimdi GPS örneğimize geri dönelim. GPS’i yön bulmak için nasıl kullanıyorsunuz?

GPS’le yön bulmak için önce bir navigasyon aleti ya da cep telefonunuza gideceğiniz adresi girersiniz ve rota seçersiniz. Sonrasında ise kamera rotanın bulunduğunuz noktasına yaklaşır ve hareket etmeye başlarsınız. 100 metre sonra sağa, 200 metre sonra sola, 3 km ileri…

Tahmini varış süresi 25 dakika. Bu süre önünüze çıkan engellere ya da yaptığınız yanlışlara göre düzenlenir. Bu sürenin sonunda da hedefinize ulaşırsınız.

Nereye gelmeye çalıştığımızı anladığınızı biliyoruz. Evet, iş hayatında yaptığınız planlamalar aynı GPS sistemleri gibi çalışıyor: Hedefi belirle, ana odaklan ve bir sonraki adımı yerine getir.

- Neyin var? Neyi bekliyorsun kuzum?

Şimdi planlamanızda kullanacağınız GPS mantığını biraz daha açıklayıcı adımlara bölelim:

 

- Sizin varış noktanız yıllık satış miktarınız. Bir önceki yılın verilerini değerlendirerek kendinize bir hedef koymanız gerekiyor.

- Bu noktaya varmak için uğrayacağınız ara duraklar da aylık miktarlar. Son ayda tüm hedefinizi yerine getiremeyeceğiniz için hedefinizi küçük parçalara ayırmalısınız.

- Ay sonunda kaydettiğiniz satış miktarı sizin tahmini varış sürenizi belirliyor. Her ay sonunda hedefinize ne kadar kaldığını görüyorsunuz. Bu büyük bir motivasyon kaynağı.

- İşte tam da 3. adım sebebiyle yaptığınız işleri takip etmeniz çok önemli. Ne kadar plan yaparsanız yapın, yaptığınız aktivitelerin sonuçlarını kayıt altına almadığınız sürece hedefinize ulaşamazsınız.

Peki, hedeflerinize ulaşmak için hangi verileri kayıt altına almalısınız?

Satış Hacmi

Genel anlamda yıllık ve aylık hedeflerinizi satış hacmi üzerinden koymanızı ve satış miktarlarınızı takip etmenizi öneriyoruz.

Bu noktada satış miktarlarını sözleşmelerin imzalandığı an güncellemeye dikkat etmeniz gerekiyor.

Listeleme

Bir konutu satmak tabi ki ulaşmak istediğiniz son nokta. Ama konut sahiplerinin size gelmesi ve bu konutların ilan listelerinize eklenmesi de bir başarı kriteri.

Genel bir istatistik olarak, listelediğiniz menkullerin yarısının satılacağını düşünebilirsiniz. Bu yüzden listeleme hedefleriniz de olsun ve bu veriyi tutun.

Gelir

Tabi ki gelirinizi de kayıt altına alacaksınız. Yaptığınız satışlar sonucu ne kadar para kazandığınızı bilmelisiniz, net bir sayı olmadan satış miktarları havada kalıyor.

Yanlış Yola Girdiniz

- Klavuzu karga olmasın :)

Bu alarm, gayrimenkul piyasası için her hafta ilk defa görüşme gerçekleştirdiğiniz müşteri sayısını ifade ediyor. Bu sayının anlamlı olabilmesi için de tanıştığınız müşterilerin yüzde kaçına satış yapabildiğinizi bilmelisiniz.

Kendi istatistiki verilerinizi elde edene kadar 40 yeni müşteriden 20’sine satış yapacağınızı düşünebilirsiniz. Bu yüzden, satış hedefleriniz için neredeyse 2 kat müşteri ile tanışmanız gerekiyor.

Neden Sayılar Bu Kadar Önemli?

Çünkü sayılar sizin yerinizi ve hedefinize ne kadar kaldığını anlamanızı sağlıyor. Başarılarınızı kayıt altına almadan ilerleme kaydetmeniz, ya da en azından kaydettiğinizi fark etmeniz mümkün değil. Bu belirsizlik de endişe yaratan en büyük sebep.

Başlangıç olarak günlük 10 dakikanızı ayırarak günlük değerlerinizi tutmaya başlayabilirsiniz. Uzun vadede bu aktivitenizin size geri dönüşü başarı ve öz güven olacak.

DİĞER HABER
29 Kasım 2017