"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Beyzbol Üstadı Billy Beane’in Hikâyesinden Çıkarılabilecek Dersler

Beyzbol, ülkemizde çokça sevilen bir spor dalı değil. Özellikle Amerika’da ve Uzak Doğu ülkelerinde popülerliği var. Ancak çoğunuz Brad Pitt’in başrolde oynadığı Kazanma Sanatı filmini bilirsiniz. Bilmeyenler için kısa bir özet geçelim.

Oakland Athletics'in genel direktörü Billy Beane, küçük ölçekli takımını sınırlı bütçesiyle yeniden kurmak için sistemle mücadele eder ve bu sırada sağduyusunu kullanarak eski sisteme başkaldırır. Eski kafalı insanlara, medyaya, fanlara ve takımın eski saha sorumlusuna rağmen, Beane, Yale mezunu genç ve zeki bir ekonomistin yardımıyla, birbirine uyumsuz, çok da başarılı olmayan oyunculardan bir takım oluşturur ve beysbol oyununun taktiklerini tamamen değiştirir. Oluşturduğu bu farklılık sonucunda ise Amerikan Beyzbol Ligi tarihinde o güne kadar görülmemiş bir başarıya imza atarak üst üste 20 galibiyet serisi yakalar.

Bu hikâye ile gayrimenkul dünyasının nasıl bir ilişkisi olabilir diye düşünebilirsiniz. Ancak Michael Lewis’in kitabından uyarlanan bu filmin konusundan çıkarılabilecek çok ders var. İsminin Türkçe’ye “Kazanma Sanatı” olarak çevrilmesinin sebebi de bu olsa gerek.

Kendi hayalinizi yaşayın, başkasınınkini değil

Beane henüz 17 yaşındayken, babası ve okuldaki koçu tarafından Oakland ile imza atması için baskı altında kalmış ve o imzayı atmıştı. Sonuç ise tam bir felaketti. Onun inanılmaz bir atletik yeteneği vardı, ancak henüz profesyonel bir sporcu zihniyetine sahip değildi. Zamansız ve plansız atılan bir hamleden sonra yaptığı her küçük hata, onun içten içe daha çok patlamasına sebep olmuş ve tüm bunlar ona sahadaki dengesiz bir performans, başarısız bir evlilik ve erken yaşta biten bir oyun kariyerini getirmişti. Gerçek potansiyelinin direktörlükte olduğunu fark edip yapmak istediğini yapana kadar bu durum böyle gitti.

Profesyonel sporcularda olduğu gibi, gayrimenkul işi de bir akıl oyunudur. Uzun saatler boyunca kafa yorarsınız, menfaatler yüksektir ve rekabet çekişmelidir. Böylesine zorlu bir yolda plansız ve programsız şekilde, size söylenilenlere göre hareket ederseniz, asla bir atılım gösteremezsiniz. Bu arenaya yalnızca kendiniz istediğiniz için atlayın. En önemlisi ise oyunu kendi istediğiniz gibi oynayın. Güçlü yanlarınızı keşfedin, niş pazarlamanızı ortaya çıkarın ve başarmak için işinizi kurmaya başlayın.

Ana fikre odaklanın

Beane Oakland’ın menajeri olduğunda, eski okulun alışkanlıklarına ayak uydurarak takım yöneten kişilere tamamen bir başkaldırıda bulundu. Genel olarak ekipteki diğerleri atletik olan ve sahada hızı ve gücü ile ön plana çıkan bir sporcuyu gördüklerinde işte budur derken, Beane ise asla görünüşe ve güce göre bir takım kurmamayı kafasına koymuştu bile. Çünkü bu hatayı kendi hayatında deneyimlemişti. O, her bir oyuncunun bir yeteneğini alarak bir takım stratejisi ortaya koymaya planladı. Sonuç ise muhteşemdi. Beane’in hantal ve kilolu olarak görülen oyuncuları, finallerde karşılaştıkları iyi görünümlü ve parlak oyuncuları alt etmişti.

Gayrimenkul sektöründe çalışırken de bu ayrımın farkında olmamız gerekir. Pek çok kişi görüşmeye hangi araçla gideceğini veya ne giyeceğini tartışarak yüzeysel mevzular üzerine odaklanır. Elbetteki profesyonel bir görüntü önemlidir. Ancak hiçbir müşteri karar aşamasında sizin görünüşünüze göre düşünmez. Ona göstereceğiniz istatistiki bilgilere, ihtiyaçlarını ne kadar karşılayabileceğinize ve ona sunduğunuz performansa göre bir karar alır.

Canınızı yaksa bile yeni fikirlere açık olun

Beane, kendi takımı ile başarıyı elde edene kadar diğer menajerler tarafından küçümsenmiş ve dalga geçilmişti. Hatta bazen ağır hakaretlerle karşılaşmıştı. Yalnız kalmış, defalarca başarısız olacağı söylenmiş ve tüm bunlar onu yıpratmak için yapılmıştı. Eğer Beane, olumsuz olan tüm bu fikirler karşısında duraksasaydı, asla takımını başarıya ulaştıramazdı.

Beane’in kariyerinde olduğu gibi, gayrimenkul sektöründe de bu iş böyledir. Diğerleri bir şekilde yol almışken, siz kendi hayalinize göre ilerlemeye gayret edersiniz ve bu süreç içinde çok fazla fikir, yorum ve olumsuz görüş duyarsınız. En zorlayıcısı ise beysbolda farklı bir takım kurmak gibi, gayrimenkul sektöründe de farklı bir kişisel marka ve firma oluşturmak uzun zaman alır. Bu zaman içerisinde duyduklarınıza kulak tıkamasanız bile onlara göre hareket etmemeyi öğrenin.

Keyifli seyirler :)

DİĞER HABER
10 Kasım 2016