"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Bir Akıllı Evin Gerçek Maliyeti Nedir?

Hayatınızı daha kolay ve pratik hale getirebilecek bir akıllı eve sahip olmanın pek çok yolu var. Bu yollardan en önemlisi akıllı ev teknolojisidir. Akıllı ev teknolojisi, gün içerisinde daha fazla zaman kazanmanızı ve daha önemli işlere yönelmenizi sağlar. Kim Siri’ye veya Amazon Echo’ya verdiği bir emir sonrası yerinden kalkmadan mutfak ışığının kapanmasını veya çayının demlenmesini istemez ki?

Dürüst olalım. Son yıllarda hepimizin hayatı son derece meşgul geçiyor. Yoğun bir tempoda çalışan bekâr iş adamları, annesi babası çalışan ve eve geldiğinde yemek bulamayan öğrenciler, home office iş hayatına sahip olanlar…

Kısacası toplumun her kesimi artık daha hızlı ve daha yoğun yaşıyor. Dolayısıyla siz işinizi yaparken, öte yanda ihtiyacınız olan küçük işleri sizin için yapabilen bir akıllı teknolojinin gereksiz olduğunu düşünen birine rastlayacağımızı hiç sanmıyoruz.

Evinizi Bir Akıllı Eve Dönüştürmenin Maliyeti

Her şey güzel, ancak bu teknolojiye herkes nasıl sahip olacak dediğinizi duyar gibiyiz. O zaman akıllı evlerin ne kadara mal olduğu ve pahalı olup olmadığı konusuna geçmenin vakti geldi.

Aslına bakarsanız eğer mantıklı ve zekice hareket ederseniz, evinizi bir akıllı eve dönüştürmeniz sizin için epey ekonomik olacaktır. Örneğin evinizin her köşesini aynı anda akıllı sisteme dönüştürmeniz gerekmiyor.

Kendinize göre bir bütçe ve vakit aralığı planlayın. Ardından evinizin hazırladığınız bütçeye karşılık gelen bölümüne öncelik vererek, o bölümü akıllı teknolojiye uyumlu hale getirmeye başlayın. Zaman içerisinde öncelik sıranıza göre buna devam edin.

Başka bir yöntem ise konuya göre değişime başlamaktır. Aydınlatma, iklim kontrolü, ev güvenliği gibi alanlarda faaliyet gösteren akıllı ev teknolojilerini önem sıranıza göre uygulamaya başlayabilirsiniz. Böylece gelecekte çıkması muhtemel olan yeni akıllı ev teknoloji alanlarına da daha kolay adapte olabilirsiniz.

Akıllı Aydınlatma Maliyeti

Gelin biz şimdilik hali hazırda akıllı ev teknolojisinin uygulandığı alanları incelemekle başlayalım. Bu alanlardan ilki aydınlatma olacak. Pek çok insan evini akıllı teknolojiye uyarlamaya aydınlatma sistemi ile başlar. Çünkü bu en basit, en hızlı ve en risksiz olanıdır.

Akıllı aydınlatma sisteminin iki ana fonksiyonu vardır: sözlere bağlı otomatik yapı ve enerji tasarrufu. Sözlere bağlı otomatik yapı, örneğin sizin belirttiğiniz saatte bir odanın ışıklarının kapanması anlamına gelir.

Enerji tasarrufu ise, örneğin acele bir şekilde evden çıkmanız gerektiğinde ışıkların gereksiz yere yanmaması için kapanması anlamına gelir. Bu akıllı aydınlatma sisteminin bir diğer artı özelliği de onu istediğiniz gibi farklı renklerde tasarlayabilmenizdir.

Maliyeti: Dünya çapında bir araştırma yaptığımızda, akıllı aydınlatma sistemini kurabilmenin maliyetinin, ortalama 620 dolara, bizim paramızla yaklaşık 1800 liraya denk geldiğini görebiliyoruz. Bir ev dizayn ederken harcadığımız paraları düşününce bu fiyat gerçekten çok uygun.

Akıllı İklim Kontrolü Maliyeti

Normal hayatta ev içi ısı dengesinin yaz ve kış mevsimine göre sağlanması için yaptığınız harcamaları hatırlayın. Yazın sıcağından kurtulmak için ev içine döşediğiniz klimalar, bina yapısına uyguladığınız mantolama faaliyetleri, ısı yalıtımına uyumlu camlar ve buna benzer pek çok uygulama. Tüm bunların bir ev maliyetinin neredeyse yüzde 40’ına denk geldiğinin farkında mısınız?

Oysa bir akıllı iklim kontrolü sistemi sağlarsanız, bunun ne kadar tasarruflu ve kolay olacağını görebilirsiniz. Bu sistemlerde kullanılan akıllı termostatların birkaç farklı çeşidi bulunuyor. Ancak bu çeşitlerin hepsi de kullanışlı ve pratik.

Eski sessiz termostatlarınızın yerine kullanacağınız bu akıllı termostatlar sayesinde hem enerji tasarrufu sağlıyor hem de evinizin her köşesinde en yüksek ısı verimliliğini sağlıyorsunuz. İnternet bağlantınız sayesinde uzaktan kontrol edebildiğiniz bu sistem, kışın üşüdüğünüzde oturduğunuz yerden evi ısıtacak sistemi devreye koymanıza da yardımcı oluyor.

Maliyeti: Özellikle yurtdışı piyasasında bulabileceğiniz akıllı termostatların fiyatları ise ortalama 250 dolar, yani yaklaşık 750 liraya mal oluyor.

Akıllı Ev Güvenliğinin Maliyeti

Akıllı güvenlik sistemleri sizin ve ailenizin güvenliğini sağlamanın yanı sıra, güvenli bir ortamın getirdiği huzuru ve rahatlığı da size kazandırıyor. Bu teknoloji sayesinde istediğiniz saatler arasında veya istediğiniz gün, hafta veya ay boyunca evinizi kilitlemeniz mümkün oluyor.

Akıllı telefonunuzun GPS bağlantısı ile kolayca açılan kilit, siz evden çıkıp dışarı gittiğinizde geri kilitleniyor. Kilit sisteminin yanı sıra, hırsızlara karşı, karbonmonoksit sızıntısına karşı ve yangın ihtimaline karşı güvenlik sağlama özelliklerini de içinde barındırıyor.

Maliyeti: Akıllı kapı kilit sistemi için 250 dolar - 750 lira ve akıllı duman dedektörü sistemi için 100 dolar - 300 lira piyasadaki ortalama fiyatlar olarak gözümüze çarpıyor.

Toplam Maliyet

Sonuç olarak tüm bu akıllı ev teknolojisi sistemleri maliyetini topladığımızda, yaklaşık 3000 liraya denk geldiğini görebiliyoruz. Yıl boyunca evimize harcadığımız paraları düşününce, bu fiyatlara bir akıllı ev teknolojisi oluşturmak aslında hiç de zorlayıcı değil.

DİĞER HABER
18 Temmuz 2016