"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Bir Emlak Danışmanının Meslektaşları İle Ağ Kurmasının Yolları

Emlak sektöründe herkesin kendi başına olduğuna dair yaygın bir yanlış düşünce vardır. “Yalnız kurt” görüşüne göre, her emlak profesyoneli sizin rakibinizdir. Bu, sadece hatalı bir görüş değildir, aynı zamanda size pahalıya mal olacak bir hatadır.

Halbuki aksine sektördeki diğer emlak profesyonelleri ile mümkün olduğunca fazla iletişim ağı kurmanız gerekir. Unutmayın ki kariyerinizde kuracağınız geniş mesleki ağ kadar sizi büyük oranda etkileyen başka bir şey yoktur.

LinkedIn’deki Emlak Gruplarına Katılın

LinkedIn, meslektaşlar arasında bir iletişim ağı kurmanın en hızlı yöntemlerinden biridir. Özellikle yurtdışı bağlantılarınız için en hızlı iletişime geçebileceğiniz verimli bir maden. Her emlak profesyonelinin mutlaka bir LinkedIn hesabı olmalıdır. Ancak tek başına bir hesap açıp bırakmanız yeterli olmaz.

Bu popüler sosyal medya platformunda yer alan sayısız grubun avantajlarından da faydalanmanız gerekir. LinkedIn gruplarını kullanarak sadece diğer profesyoneller ile bağlantıya geçmiş olmazsınız, aynı zamanda yerel pazarınızda süregelen emlak etkinliklerini de takip etme şansı bulursunuz.

Eğer yerel pazarınız ile ilgili herhangi bir grup mevcut değilse, o zaman kendi pazarınıza ait grubu siz oluşturun. Böylece pazarda bir otorite olarak görülme fırsatını da yakalamış olursunuz.

Onlara Sunacak Bir Şeyler Verin

Başta da belirttiğimiz gibi pek çok gayrimenkul profesyoneli, diğerleri ile ağ kurmaya yanaşmaz. Çünkü bunu mesleklerinde bir çıkış noktası olarak görmezler. Hatta kendilerine yeni veya yardımcı bir fikir ile gelenlere karşı şüphe ile yaklaşırlar. Aslına bakarsanız bu durum, her meslek için yaygın bir bakış açısıdır. Ancak bunu kırmanın yolları vardır.

Hiç kimse kullanılmaktan hoşlanmaz. Meslektaşlarınız ile iletişime geçerken öncelikle onlardaki bu önyargıyı kırmak için elinizde somut bir şey ile onların karşısına çıkın. Örneğin bir alıcıya sahip olduğunuzda, onların aradıkları mülklerin çeşitlerini bildirmek için bölgedeki diğer emlak danışmanlarına başvurabilirsiniz. Böylece meslektaşınıza yeni bağlantınızı değerlendirmesi için bir neden vermiş olursunuz. Bu yöntem, onlara bir kartvizit bırakmaktan çok daha etkilidir.

Bir Kaynak Olun

Aynı çizgide düşünmeye devam edersek, diğer profesyoneller için adeta bir kaynak olmanız çok önemlidir. Bu, kurduğunuz ilişkilere değer katmanın bir yoludur. Şunu bilin ki meslektaşlarınız, sizin sadece ticaret amaçlı geldiğinize inanırsa işiniz zor demektir. Daha da kötüsü böyle bir durumda sizi, onları ağına düşürmeye çalışan biri gibi görürler.

Bu nedenle her zaman onlara yardımcı olmaya çalışan iyi niyetli bir emlak profesyoneli olduğunuzu hissettirmeniz gerekir. Örneğin hiçbir şekilde yardımcı olamadığınız müşterileriniz olduğu zaman, bu müşterileri, diğer meslektaşlarınıza paslayabilirsiniz. Böylece hem müşterinin gözünde deneyimsiz biri olarak görünmez hem de meslektaşlarınıza yardım eden düşünceli bir broker olarak kabul edilirsiniz.

Sektörde iyi bir kaynak olmanın diğer yolları ise faydalı içerikler paylaştığınız bir blog sitesi veya Youtube kanalı açmaktır. Yararlı bir kaynak haline gelerek, ağınızdaki emlakçılar ile olan bağınızı güçlendirebilirsiniz.

"Bir araya gelmek başlangıçtır, bir arada durabilmek ilerlemedir, birlikte çalışmak başarıdır." Henry Ford

Ağınızı Planlayın

Gayrimenkul işinde başarılı olmak, her zaman planlama yapmaktan geçer. Örneğin elde edeceğiniz gelirler için uygulanabilir bir plana ihtiyacınız olacak. Bunun için kaç tane mülk satışı yapmanız gerektiğini, her mülkün satılması için nelere ihtiyaç duyduğunu ve buna benzer pek çok unsuru listelemeniz ve bir plana oturtmanız gerekir.

Bir meslek ağı oluşturmak da böyledir. Fakat yine de emlak profesyonelleri bunun için bir plana sahip değildir. Sadece el sıkışıyorlar, kartvizitlerini uzatıyorlar ve gerisini umut ederek beklemek ile geçiriyorlar. Kendinizi böyle bir rotaya indirgemeyin.

Düşünmeye başlayın. Bölgenizde kimlerle kurabileceğinizi ve onlara nerelerde nasıl ulaşabileceğinizi düşünün. Emlak dernekleri, vakıflar, gazete veya dergiler, ticaret odaları gibi yerler bunun için bakılması gereken ilk yerlerdir. İkinci olarak eğer hizmet verdiğiniz bölgede ders, seminer ve benzeri sunumların yapıldığı yerler varsa buralara da başvurabilirsiniz.

Tıpkı kaç müşteriye ihtiyacınız olduğunu ve ne kadar satış yapmak istediğinizi planladığınız gibi, bağ kurmak istediğiniz emlak profesyonelleri için de bunu yapmalısınız. İşinizi şansa bırakmayın. Onlarla sadece tanışmış olmak için bağ kurmuyorsunuz. Onlarla gerçekten içi dolu ilişkiler kurmak için iletişime geçmek istiyorsunuz. Planınızı bu doğrultuda hazırlayın.

DİĞER HABER
05 Ocak 2021