Kitap makalemizde bu hafta sizlere internet girişim dünyasının lider isimlerinden birini ve Amerika’da en çok satanlar listesine giren kitabını tanıtacağız.
Kitabın adı: Mutluluk Dağıtmak
Yazarın adı: Tony Hsieh (okunuşu: Toni Şay)
Neden internet girişim dünyasından birinin kitabını seçtiğimizi, emlakbroker.com’u uzun süredir takip edenler tahmin edebilirler. Ekip olarak emlak sektörüne dair yeni girişimleri ve girişim fikirlerini her daim destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü bu yayılan girişim dünyası her sektörü eline aldığı gibi, emlak sektöründe de büyük değişikliklere yol açıyor. Bu durumda internet girişimleri dünyasından kaçmak ve bir köşeye saklanmak bize göre olmaz. Onunla birlikte yol almayı öğrenmek zorundayız. Hatta girişim dünyasında çığır açacak fikirlere imza atmalıyız.
Peki, bir internet girişimi için fikir üretmek, onu uygulamak ve daha sonra başarılı pazarlama stratejisi yaparak tüm dünyayı saracak bir etki oluşturmak kolay bir iş mi? İşte bu soruların cevabını Tony Hsieh, Mutluluk Dağıtmak isimli kitabında okurlarına kendi girişim serüveni üzerinden veriyor.
Kimdir Tony Hsieh ve ne yapmıştır da bu kadar büyük etki uyandırmıştır? Önce kısaca bundan bahsedelim. Tony Hsieh, sıfırdan başlayarak geliştirdiği internet girişimlerini belli bir noktaya getirdikten sonra dev yatırımcılara satan ve bu sayede milyon dolarlar kazanan dünya çapında başarılı bir girişimci. Örneğin 1996 yılında karşılıklı link alışverişi için kurduğu LinkExchange sitesini 1998 yılında Microsoft’a 265 milyon dolara sattı. 1999 yılında kurduğu ayakkabı satışı üzerine hizmet veren zappos.com sitesini ise 2009 yılında Amazon.com’a 807 milyon dolar karşılığında sattı.
Tony Hsieh, böylesine dev firmaların dikkatini çekecek girişim projelerini nasıl hayata geçirip böylesine bir başarıyı elde edebildi? Onun bu başarıdaki sırrı nedir? Keyifli ve akıcı bir üslup kullanarak girişimcilik serüvenini kitabında anlatan Tony’nin sizlere anlattıklarından çok şeyler kapabilirsiniz. Sektörler farklı olsa da bir girişimci ruhunun neleri kapsadığını anlamak ve bunları emlak girişimcisi olma anlamında benimsemek için oldukça faydalı bir kitap olacağına inanıyoruz.
Eğer siz de farklı bir şeyler yapmak istiyorsanız, işinizde ilham verici parlak fikirleri ve mutluluğu yakalamak istiyorsanız ve müşterilerinize daha güzel deneyimler yaşatarak kârınızı artırmak istiyorsanız bu kitaptan alacağınız çok şey var. Tony’nin tutkusunu anlamak ve onunla aynı duyguları paylaşmak, iş yaşantınıza bir ilham kaynağı olabilir.
Tony, kitabında zappos.com girişim serüvenini anlatırken, sürecin kimi zaman şans ile kimi zaman ise başarılı bir strateji ile yürüdüğünün altını çiziyor. Gelin bu ayrımı onun dilinden okuyalım:
1999'da hiç satış yapamazken 2008 yılında brüt ciromuz 1 milyar dolara ulaştı. Şirketin tarihçesine geri dönüp baktığımda en önemli virajların tamamen şans eseri dönüldüğünü düşünüyorum. Ancak sadece bu değil. Geriye doğru baktığımızda, hedefimize erken ulaşmamızın en önemli sebebi; zamanımızı, paramızı ve kaynaklarımızı üç ana konuya yatırmamızdan kaynaklanıyordu.
Nedir bu üç ana konu? Tony, bu konuları kısaca MKİ olarak tanımlıyor. Yani;
Gördüğünüz gibi Tony’nin girişimcilik serüveninde ve şirket yönetimi anlayışında bulunan ana kriterler, aslında her gün makalelerimizde sizlere bahsettiğimiz temel konular ile örtüşüyor. Müşteri ilişkilerinde kuracağınız bağlantılar, çalışırken oluşturduğunuz çalışma kültürü ve ekibinize gösterdiğiniz önem…
Şimdi Tony’nin bu üç ana konuyu zappos.com için nasıl özelleştirdiğine ve nasıl bir yol izlediğine daha yakından bakalım. Aşağıdaki 5 önemli nokta, bizzat Tony Hsieh’in anlatımından alıntıdır. Sözü kendisine bırakıyoruz. Unutmayın ki aşağıda okuyacağınız tüm noktalar, emlak sektöründe de izleyebileceğiniz püf noktaları ve düşünce biçimlerini size yansıtacaktır.
Amerika Birleşik Devletleri sınırları içinde işlemleri kolaylaştırmak ve müşterinin aldığı riski minimize etmek için tüm nakliye ücreti bize aittir. Müşterilerimizin çoğu beş farklı ayakkabı sipariş edip evlerinin rahat ortamında bunları değişik giysilerle deneyip uygun olmayanları veya beğenmediklerini ücretsiz olarak geri gönderebilmektedir. Geri gönderilen ürünlerin nakliye ücreti bize bir yük getirmektedir aslında, ama bunu daha ziyade bir pazarlama gideri olarak görüyoruz.
Pek çok şirket çağrı merkezlerini düşürülmesi gerek bir maliyet unsuru olarak görüyor. Ağızdan ağıza yayılmadaki rolü ve daha da önemlisi müşterinin yaşamı boyunca bir firmaya sağlayacağı kazancı artırma potansiyeli açısından bakıldığında, telefonun pek çok şirket için yeterince değerlendirilmemiş bir fırsat yarattığını düşünüyoruz.
Ürün veya hizmetinizin müşterilerinize sürekli WOW dedirtmesini sağlarsanız, sonunda medya da bunu öğrenir. Eğer şirketinizin sunduğu muhteşem bir ürün veya hizmetin doğal bir uzantısı olarak bir yandan da ilginç hikayeler ortaya çıkarsa, medya eninde sonunda bundan haberdar olacaktır.
Otoparktan kestirme giriş çıkışlar olsa da çalışanlarımızın ofis binasına ana kapıdan girip çıkmalarını isteriz. Bu binanın bizden önceki kiracıları bütün kapıları çıkış kapısı olarak kullanıyordu, ama biz hepsini acil çıkış kapısı olarak belirledik. Çalışanların birbirleri ile karşılaşma ve etkileşim olasılıklarını arttırarak bir topluluk kurma arzusu ile binaya taşındığımızda bu düzenlemeyi yaptık.
Biz Zappos'ta iki ayrı mülakat yapıyoruz. İşe alım müdürü ve ekibi, ilk önce gerekli deneyim, teknik bilgi ve ekibe uygunluk gibi özellikleri araştırmak üzere standart mülakatları yapar. Ama daha sonra insan kaynakları bölümü sadece kültüre uygunluk açısından değerlendirmek üzere ayrı bir mülakat yürütür. Adayların işe girmek için bu iki mülakatı da başarıyla tamamlaması gerekir.