"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Bir Telefon Görüşmesi İle Müşterinizi Etkileyin

Hızlı düşünün! Yanınızdan hiçbir zaman ayırmadığınız iş aracınız nedir? Akıllı telefon diyorsanız, bu hiç şaşırtıcı değil. Çünkü günümüzdeki gayrimenkul sektörünün tempolu akışı nedeniyle müşterilerle iletişime geçme yolu en çok telefonlarla oluyor.

Eğer sizi bahçe tabelasından görüp arayan bir müşteri varsa veya yurtdışında daha önce görüşmüş olduğunuz bir müşteriniz sizi arıyorsa, telefonda kendinizi nasıl yöneteceğiniz onlarda profesyonel bir resim oluşturmak için en önemli noktadır. Çünkü telefon görüşmeleri, vücut dilinizi kullanmanıza imkân vermeyen bir yapıya sahiptir.

Telefon görüşmenizde farklılık yaratan iyi bir etiket oluşturabileceğiniz gibi, karşınızdakinde kötü bir etki bırakacak berbat durumlara da düşebilirsiniz. Şimdi, telefon görüşmelerinizde en iyi adımları atmanızı sağlayacak bazı ipuçlarını önem derecelerini belirterek inceleyeceğiz.

İlk ve en önemlisi: Adınızın olduğu her yerde telefon numaranız da olmalı

Size nasıl ulaşacağını bilmeyen müşterilerle iletişime geçmeniz mümkün değil. Web sitenizin her sayfasında, e-posta imzanızda, sosyal medya hesaplarınızda ve broşür, tabela gibi offline pazarlama ilanlarınızda isminizle birlikte mutlaka telefon numaranızı belirtin. Artık numaranız her yerde net bir şekilde göründüğüne göre, size gelecek müşteri aramalarını karşılamaya hazırsınız.

Her zaman: Telefonlarınıza mümkün olduğunca çabuk cevap verin

Müşterilerin en çok yakındığı şey, firmaların aramalarına çoğu zaman cevap vermemesi veya çok geç cevap vermesidir. Daha telefonu açıp görüşmediğiniz bir müşterinin sizinle bir pazarlık içine girmesini ve size gücen duymasını asla bekleyemezsiniz. Müşteri, özellikle gayrimenkul sektöründe yoğun bir ilgi ve takip ister. Bu nedenle arayan müşteri bir çürük elma bile olsa, kötü etiket kazanmamak adına telefonlarınıza mutlaka cevap verin.

Bazen: Telefonunuzu titreşime alın

Telefonuna hiç cevap vermeyen firmalar olduğu gibi, bazen sürekli telefonuyla meşgul olan ve ondan ayrılamayan firmalara da rastlıyoruz. İkisi de uygun davranışlar değil aslında. Özellikle bir müşterinizle görüşmedeyseniz veya müşterinize bir gayrimenkulü gösterme aşamasındaysanız, telefonunuzu en azından titreşime alabilirsiniz. Böylece karşınızdaki müşteriye saygısızlık etmemiş olur ve onu önemsediğinizi göstermiş olursunuz.

Asla: Telefonda uygun olmayan sesli mesaj ve müzik kullanmayın

Aslında bunu söylememize gerek yok belki ama maalesef sektörde bu gibi şeylere rastlamıyor değiliz. Eğer telefonunuza bağlanan müşteriler otomatik sistemle karşılaşıyor ve bekleme süresinde bir müzik dinlemek durumunda kalıyorsa, bu seçimlerinizi çok iyi yapmalısınız. En basitinden “Merhaba, Home Brokers’tan Nazlı Karasu’ya ulaştınız. Lütfen mesajınızı bırakın. Size en yakın zamanda geri dönülecektir.” şeklinde bir otomatik mesaj uygun olabilir.

Veya bu mesajı çok firmanızın karakterine göre daha samimi, kişisel bir şekilde de hazırlayabilirsiniz. Ek olarak müşterinizin bekleme anında dinleyeceği müziği de çok iyi seçmelisiniz. Örneğin Talking Heads’in Burning Down the House parçasını koyarsanız elbette bu uygun olmayacaktır.

Yapın: Aramalara çok çabuk geri dönüş yapın

Bir müşteriniz size sesli mesaj bıraktığında, ona hemen geri dönüş yapmalısınız. Emin olun ki birçok müşterinin listesinin ilk başındaki firmaları hızlı geri dönüş yapanların oluşturduğunu biliyoruz. Elbette ki saatlerce telefon başında duramaz ve her an müsait olmayabilirsiniz. Ancak olabilecek en hızlı şekilde geri dönmeyi ve önceliklerinizi buna göre belirlemenizi tavsiye ederiz.

Yapmayın: Sürekli siz konuşmayın

Bir ev alıp satma işi, kişinin hayatındaki en stresli anlarından biridir diyebiliriz. Müşterinizin bu stresini en aza indirmek için konuşmak isteyeceksinizdir. Ancak çok fazla konuşmak yerine, onun endişelerini konuşmasına izin vererek ve içini dökerek rahatlamasını sağlamak bazen daha uygun olabilir. Ardından müşterinizin kaygılarını giderecek noktalar üzerinden ona yaklaşabilirsiniz.

Deneyin: Profesyonel bir selamlama ile karşılayın

Telefon açtığınızdaki selamlama biçiminiz her zaman için sizi yansıtan en önemli bölümdür. İlk kuracağınız cümle sizi ve firmanızı tanıtacak bilgiler içermeli ve bunu ifade ederken ki ses tonunuz enerjik ve içten olmalıdır. Tıpkı aşağıdaki birkaç örnekte olduğu gibi…

“Merhaba! Ben Asuman.”

“İyi günler! Home Brokers’tan Okan ile görüşüyorsunuz.”

“İyi akşamlar! Ben Home Brokers’tan Özlem.”

Kaçının: Komik zil seslerini kullanmayın

Profesyonelliğinizi bozacak, sizi komik duruma düşürecek veya tamamen dikkat bozucu zil seslerini kullanmaktan sakının. Sadece klasik telefon zillerinden birini seçin ve onu kullanın.

*Öne çıkarılmış görsel mizahi bir giftir.

DİĞER HABER
21 Haziran 2016