Emlak sektörü internetten önce oyunu kaybetmek ya da kazanmak üzerine temellenmiş geleneksel bir piyasaydı. Zamanlama, trendleri takip etme ve biraz da şansa dayanan oldukça zorlu bir piyasaydı.
Oysa bugün inanılmaz bir şekilde artan bilgi, her sektörde olduğu gibi emlak piyasasında da değişikliklere neden oluyor. Büyük veri emlak profesyonellerinin, alıcıların, satıcıların ve hatta bankaların emlak ile ilgili tüm işlemlere bakış açılarını değiştiriyor.
Bir tarafta büyük veri sayesinde müşteriler emlak sektörü ile ilgili daha fazla bilgileniyor ve içeriden daha fazla bilgi alma şansı ediniyor. Diğer taraftan ise emlak profesyonelleri büyük veri algoritmalarının emlak satışlarında insan aklının yerini alıp alamayacağını sorguluyorlar. Sektörün diğer oyuncuları da değişimle ilgili benzer bakış açılarına sahipler.
Bir çoğu farklı format ve yerlerde kümelenmiş, etrafımızı saran muazzam miktardaki bilgi analiz edildikçe, kilitli kapakların altındaki milyonlarca emlak bilgisi ortaya çıkıp büyük veri ile birleştikçe emlak piyasasındaki oyun adeta yeniden yazılıyor.
Emlak piyasasının büyük veri evriminde etkili olacak konulara inceleyecek olursak;
Eğer büyük veri ile emlak piyasasının birleştirilerek kullanıldığı platformlara örnek görmek isterseniz Zillow ve onun gibi şirketler örnek verilebilir.
Emlak piyasasında ham veri artık bilgi ve içeriğe ve ardından da iç görüye dönüşmüş haldedir. Emlak piyasasında bilginin artık şeffaf bir hale gelmesi isteniyor. Bilgiye herkesin ulaşabildiği, şeffaf ve analitik bir dünya bugün artık pek çok emlak profesyonelinin hayalidir.
Analitik, ham veri ile algoritmaların birleşmesidir. Bugün artık Amerika'da Trulia, Zillow, Redfin, ülkemizde Hürriyet Emlak ve Zingat gibi şirketler bilgi madenciliği, müşteri araştırma sonuçları, satılık ve kiralık ev listeleri, coğrafi bilgi sistemleri gibi pek çok veriyi birleştirerek müşterilerine teklifler sunuyorlar. Çok sayıda bilgi bankasını birleştirerek bu bilgilerden sadece müşterilerine özel içerikler ortaya çıkarıyorlar.
Bu siteler ayrıca müşterinin bilgisini gayrimenkullerinin potansiyel değerini öğrenmek için de kullanıyor. Çevrelerindeki yerleşim birimleri veya posta kodunu kullanarak gayrimenkul için belirlenen fiyatın neden o şekilde belirlendiğini anlamalarını da sağlıyor.
Büyük veri sadece müşterilere bilgi sağlamıyor, gelişmelere ve topluluk planlamaya farklı bir bakış açısı getiriyor. Örneğin, yeni yapılan sitelerdeki planlar aslında büyük bir veri mühendisliğidir. Mimarlar ve mühendisler her gün müşterinin yaşam alanlarını daha etkin olması için uğraşıyorlar. Bugün kitleleri daha iyi anlayabilmek için belirlenen alanlara belirli sensörler konarak hava kirliliği, trafik, enerji kullanımı ve daha fazlasının öğrenilip öğrenilemeyeceği tartışılıyor. Bu büyük veriyi daha da besleyerek doğru analizler yapılmasını sağlamaktadır.
Emlak uzmanlarının bu şekilde edinilmiş bilgilerden faydalanarak hangi alanların çalışmak için daha uygun alanlar olduğunu belirlemesi ya da pazarlık esnasında bu verileri kullanmaları son derece mantıklıdır. Örneğin, hava ve trafik verileri iyi olan bir bölgede kiracıların daha sağlıklı olacağı düşünülerek bu bölgede daha çok kiralık evler üzerine eğilinebilir.
Eğer gizlilik sorunları ortadan kaldırılabilirse bu pek çok kişi için bir kazanca dönüşebilir.
Müşteriler ve diğer sektörler tarafından kullanılan büyük verinin özelliklerinin ötesinde bankalar gibi kuruluşlar da müşterinin bir alıcı ya da yatırımcı tarafından teklif edilen ipotekli satışı hak edip hakketmediğini anlamak için büyük veri kaynaklarına bağlandığı görülüyor. Bankalar bu sistemle gayrimenkullerini piyasanın vereceğinden bir kuruş bile eksiğine satmamak için büyük verinin tüm olanaklarını kullanıyorlar.
Müşterinin daha fazla yetkilendirilmesi müşteri için iyi bir şeydir. Büyük veri ile müşteri bazen sürücü koltuğuna oturuyor ve istediği gibi aramalar yapabiliyor. Ancak iş satın alım yapmaya geldiğinde yerel bir emlak uzmanından danışmanlık almak çok daha çabuk sonuca götürüyor. Uzmanlık bölgesinin içini ve dışını karış karış iyi bilen emlak uzmanları büyük veri istatistiklerinin yanında müşterilerine daha güvenilir bilgiler sunabilirler.
Büyük verinin yaptığı değerlemeler daha yüksek olabilir. Satıcıların yüksek beklentilere sahip olmaları nedeniyle gayrimenkul fiyatlama sonuçları yüksek çıkabilir.
Alıcıların bu konuda dikkatli olması gerekir. İş gayrimenkul alım satımına geldiğinde mutlaka o bölgeyi bilen bir emlak uzmanından destek alınması gerekir. Emlak uzmanları o dönemdeki satış rakamlarını, civardaki evlerin fiyatlarını yeni yapılan inşaatların rakamlarını bilir. Tüm bunları karşılaştırarak müşteriye en doğru fiyatı önerir ayrıca satış deneyimi sayesinde fiyat pazarlığı konusunda da müşterilere yardımcı olabilir.
İnternet araştırmaya başlamak için en iyi yerdir ama iş satın almaya geldiğinde bir uzmanla çalışmak müşterileri daha hızlı başarıya götürür.
Diğer emlak uzmanları da büyük veriyi piyasada yeni iş yapış metotları bulmak için kullanabilirler.
Büyük veri ziyaretçilerin online ortamda neler yaptıkları, nereleri ziyaret ettikleri, neleri aradıkları gibi konularda emlak uzmanlarına veri sağlar. Bu veriler sayesinde alıcı ve satıcıların davranış kalıplarını belirleyerek kendi iş yapış şekillerini güncellerler. Örneğin, niş alanlarda çalışan emlak uzmanları bu alanlara dair dataları toparlayarak toplanılan datadaki müşteri ve satıcı davranışlarına göre aksiyon alabilirler.
Günümüzde müşterilerin dikkati çekmek emlak uzmanları için online ortamda da offline ortamda da son derece zordur. İnternet ortamı müşteriler için arama platformu ile inanılmaz büyüklükte datalara erişim imkanı sağlasa da yeni müşterilerin dikkatini çekmeye çalışan emlak uzmanları için aynı etkiyi sağlamayabilir..
Bakalım yakın gelecekte emlak sektörü için büyük veri satıcı/alıcı/emlakçı üçgeninde ne gibi değişiklikler gösterecek, bekleyip göreceğiz.