Çöpçatanlık kolay iş değil. Önce birbirine uygun iki kişiyi bir araya getiriyorsun, ardından birbirlerine uyum sağlamalarını bekliyorsun, onların mutlu olmaları için zemin hazırlıyorsun. Bir gayrimenkul danışmanının görev tanımına ne kadar da yakın, öyle değil mi?
Aslında size gelen müşteri de alacağı evle aşk yaşamak istiyor ve kendini sizin ellerinize bırakıyor. Bu yüzden sizin de mükemmel bir çöpçatan olmanız ve ona hayalinin evini bulması için yol göstermeniz lazım.
Günümüzün büyük bir kısmı internette geçiyor. Sabah daha gözümüzü açar açmaz elimize telefonu alıyor ve çevirimiçi yolculuğumuza başlıyoruz. Kahvaltıyı onunla yapıyor, arabayı onunla kullanıyor, kitabı onunla okuyor, onunla çalışıyor ve hatta onunla uyuyoruz. Facebook, twitter, instagram üçgeninde gezinirken, araya bir kaç mail ve bir kaç haber sitesini alıyor, sonrasında bir kaç moda sayfasını takip ediyor, spor makaleleri okuyor ve günü tamamlıyoruz. Arada beğendiğimiz kız ya da erkeklerin fotoğraflarını görüyor ve iletişim kurmaya başlıyoruz. Çünkü artık sosyalleşmek için sokağa çıkmaya ihtiyaç duymuyoruz.
Bu yüzyılda ev alma işi de tıpkı internetten sevgili bulmaya benziyor. İkisinde de amaç, aslında doğru olanı bulabilmek. Bu noktada siz gayrimenkul danışmanlarına çöpçatan olarak çok önemli görevler düşüyor.
Ev almak isteyenler müşteriler size hayallerindeki evin içinde gezinmek için ulaşıyor. Siz de onlara bu imkanı sağlayın. Görevinizi başarılı bir çöpçatan olarak tamamlayın :)
İşte emlakbroker.com'dan gayrimenkule uyarlanan 8 buluşma kuralı;
Uzun soluklu bir ilişkinin temeli iki tarafında birbirinin dengi olmasıdır. Yani aynı kültür seviyesi, aynı yaşam tarzı, aynı seviyedeki maddi kazanımı olan çiftler mükemmel bir ilişki yaşar. Bu nedenle çöpçatan olarak seçeceğiniz ev de müşterinizle denk olmalı. Müşterinin cebindeki para ile evin değeri örtüşmeli. Ev, müşterinin yaşam tarzı gerekliliklerini karşılayabilecek ölçüde olmalı. Örneğin şehir hayatını çok seven bir kişi bir gökdelende yaşamak isteyebilirken, doğayı seven biri orman manzarası olan bir evi tercih eder. Bu nedenle müşterinize zaman kaybı yaşatmayın ve ona kendine uygun potansiyeldeki evleri sunun.
Mutlu bir birliktelik, uzun vadede çiftler birbirlerini tanıdıkça gelişir. Bir ev satın almak da uzun süreli bir iştir. Öncelikle müşterinizin ev alma sürecinde uzun vadede yaşanacak gelişmelere hazır olup olmadığını öğrenin. "Acaba bu ev onların yaşamak istedikleri son ev mi?" emin olun.
Diyelim ki buluşmaya gelecek olan kişiler yalnızca birbirlerinin fotoğraflarını gördü ve oradan birbirlerini beğendi. Ancak bir araya geldiklerinde hüsrana uğradılar. Bu çok sık rastalanılan bir durum. Çünkü her zaman fotoğraflar geçeği yansıtmayabilir. Evlerde de bazen durum böyle olabilir. Müşteri fotoğraflardan çok beğendiği evi yakından gördüğünde etkilenmeyebilir. Onları bir ev turuna çıkartmadan önce, evin dış görünüşünü bir kenara bırakarak, gerçek özellikleriyle ilgili bir şeyler söylemelerini isteyin. O zaman evle daha derinden bir bağlantı kurulduğunu göreceksiniz.
İlk buluşmada genelde heyecan yüksektir. Çiftler birbirlerini görsel olarak incelerler, bazen ayrıntılı olarak birbirlerini tanımaya ya da kendilerini ifade etmeye fırsat bulamazlar. Bu nedenle hemen hüküm vermekten kaçının. Satacağınız evi ilk kez gören müşterinin hemen bir yargıya varmasına izin vermeyin. Evle ilgili her hangi olumlu ya da olumsuz bir sürpriz yaşanmaması için biraz zaman harcayın.
İlk görüşte aşk nadirdir, ama olabilir. Müşterinizin de gördüğü ilk evin, rüyalarının evi olması pekâla mümkündür. Durum buysa, hemen karar vermeye çalışmayın. İşi aceleye getirmek mantıklı olmaz. Fakat bu yeni gayrimenkul ilişkisine girmeden önce gerekli önlemleri aldıklarından emin olun.
Aşkından gözü kör olmuş kimseler, gerçekleri görmekten uzaklaşır. Gördüğü evden çok etkilenen müşteriler de bazen evin kusurlarını göremez. Bu nedenle müşterilerinizin, arkadaşlarını ya da güvendiği diğer kişilerin evi ikinci bir kez görmelerini sağlayın. Böylece onlar herhangi bir kusur varsa görürler ve müşterinizi uyarabilirler.
Bir çiftin evlilik kararı aldığını öğrendiğimizde onları tebrik ederiz, düğünlerinde oynarız, eğleniriz. Siz de müşterinizin evi satın aldığı anlaşmayı imzaladığında onları kutlayın ve onlar için minik bir kutlama partisi hazırlayın. Hediye vermeyi sakın unutmayın!
Müşterinizin satın aldığı evde bir ömür boyu mutlu olmalarına yardımcı olun. Onlara evin bakımı için atabilecekleri adımları öğretin. Tadilat, tamirat ve bakım işleri yaptırabilecekleri kişilerle iletişim kurmalarını sağlayın. Bu konularda satış sonrası hizmet desteğinizi sürdürün.