"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Danışmanların Yeni Kazanç Kapısı: Airbnb

Airbnb 2007’de kurulan, ev sahiplerinin tatil ve iş gezileri gibi sebeplerden dolayı geçici olarak kalacak yer arayanlara evlerin bir kısmını veya tamamının kiralamasını sağlayan gayrimenkul sektörünün yıkıcı yeniliğinin öncüsü bir girişim . Bir bakıma ülkemizde de çeşitli tatil yerlerinde görülen pansiyonculuk sisteminin sistemize edilmiş ve online olarak gerçekleştirilen bir versiyonu gibi düşünebilirsiniz. Bugünlerde yatırımcılar tarafından, danışmanlardan sıklıkla talep edilen şey Airbnb kısa dönem kiralıklarına çevrilebilecek uygun mülkler bulmaları.

İlk olarak Airbnb’nin çalışma sistemine kısaca göz atalım. Siteye kayıt olup bir ilan vermek ücretsiz ve oldukça kolay. Kiraya verilecek ev için resimler ekleyebiliyor, kiralama koşullarını ve açıklamaları yazabiliyor, kiralama zaman aralığı belirleyebiliyorsunuz. Yani ihtiyaç duyulan her şey mevcut fazlası da yok, site az ama öz olarak nitelendirilebilecek bir arayüze sahip belki de bu yüzden bu kadar verimli.

Nasıl para kazandıkları konusuna gelirsek, belirli bir komisyon sistemi üzerinden gelir elde ediyorlar. Hem de bu komisyonu hem kiracıdan hem de ev sahibinden alıyorlar. Kira bedelinin 6-12%’sini kiracıdan, Airbnb’den sağladıkları kazancın yaklaşık 3%’ünü de ev sahibinden Airbnb komisyonu adı altında alıyorlar. Şu an bizde yıllardır pansiyonculuk adı altında manuel olarak yapılan bir işi, inovatif bir yaklaşımla sistemize ederek teknoljiye uyduran bu şirketin değeri tam olarak 31 milyar dolar ve 190 ülkeden 1.5 milyon gayrimenkul ilanına sahip.

Peki bundan danışmanlar nasıl faydalanabilir?

Belirttiğimiz üzere Airbnb’nin bu inanılmaz yükselişi ve değer kazancından sonra yatırımcıların Airbnb kiralık evlerine dönüştürmek üzere çeşitli evler aradığı ortada. En amatöründen en profesyoneline tüm yatırımcılar sektördeki gelir potansiyeline tanıklık ettikten sonra Airbnb’nin ciddi bir altın madeni konumunda olduğu konusunda hem fikirler. Bu nedenle pastadan daha büyük bir dilim isteyen danışmanlar ve düzenli gelir akışı arayışında olan mülk sahipleri çıkarları doğrultusunda bir anlaşmaya varabilirler.

Çünkü anlaşmaya varıp Airbnb’nin kısa dönem kiralık pazarına dahil olabilmek iki taraf için de oldukça iyi bir kazanç sağlayan bir durum. Özellikle bir mülk sahibi, evi satılana kadar pasif bir biçimde yatırmak yerine Airbnb kiralığına dönüştürüp en azından bir satıcı gelene kadar düzenli para kazanabilir. Aynı şekilde bir danışman, size gelen ev sahiplerini Airbnb konusunda bilgilendirip onları, evlerini Airbnb kiralığına çevirmeye ikna ederek siteden alacağınız hatırı sayılır komisyonlar aracılığıyla yüksek gelirler elde edebilirsiniz. Tabi tüm bu konaklama koşullarının yasalar çerçevesinde gerçekleşmesi gerekiyor. Yoksa hem sizin, hem müşterinizin, hem de mülk sahibinin başı epey ağrıyabilir.

Bir diğer yararlanma biçimine gelince, listenizde o muhitte bulunan evler için potansiyel müşterilerinizi Airbnb evlerinde konaklamasını sağlayabilirsiniz. Müşterinizin evin bulunduğu muhiti iyi tanıması ve küçük bir zaman dilimini orada geçirmesi, çevreyi, komşuları, yaşamsal alanları deneyimleyerek görmesi ilgilendiği evi satın almasında etkili olacaktır.

Pazarlamanın teknoloji sayesinde nasıl farklılaştığını gösteren bu yöntemi kaç danışman uyguluyor bilmiyoruz ama (araştırdığımız ve taradığımız satılık konut ilanlarında göremedik) müşterinizin kararında olumlu etki yaratacak bu stratejiyi mutlaka uygulamalısınız.

Bu konuda daha önce yayınladığımız haberi okumanızı öneriyoruz. 

DİĞER HABER
13 Temmuz 2018