Londra temelli bir girişim olan Bizdaq, alım, satım işlemleri ile küçük ya da orta boyutlu iş yerlerinin devir işlemlerini yapma olanağı sağlayan online bir platform. Şirket, kendine geniş bir kategori olan devirlik iş yeri pazarını hedef seçmiş. Küçük restoran, bar, kafe ya da yeni girişimlerin bulunduğu bu kategoride çalışmak isteyen Bizdaq, işletmelerin devir işlemlerine aracılık ediyor.
İş yeri devir süreçlerinde her zaman stresli ve uzun müzakereler gerçekleşir. Ancak Bizdaq sayesinde işadamları birbirleriyle daha kolay iletişim kurabiliyor ve ortak iş yapma imkanına sahip oluyorlar.
Firmanın çalışma mekanizması emlak alım-satım işlemlerinde danışmanlık hizmeti sunan online emlak acentaları ile benzerlikler gösteriyor. Bizdaq, iş yeri devirleri sırasında kendisinden hizmet almak isteyen iş yerlerinden aylık olarak abonelik ücreti tahsil ediyor. Firma, aynı zamanda diğer emlak profesyonelleri gibi %15 komisyon veya bir aylık kontrat imzalıyor.
Bizdaq CEO’su Sean Mallon, bu sektörde daha önce deneyimi olan kişilerin bu piyasadaki potansiyeli anlayacaklarını belirterek gelecekte daha iyi hizmet isteyeceklerini söylüyor. Şirket, şimdiye kadar 1 milyon doların üzerinde yatırım almayı başarmış.
Mallon, işyerini devretmek ya da satmayı planlayan iş adamlarının önlerinde genellikle iki seçenek olduğu üzerinde duruyor; devir işlemleri için aracılık hizmeti veren, komisyon ya da kar marjı ile çalışan bir emlak acentası ile çalışabilir ya da bir takım riskleri göze alarak ilgilendikleri iş yeri sahipleri ile kendileri doğrudan iletişime geçerler.
Bizdaq’ın SaaS modeli alım-satım işlemlerini basitleştiriyor, alıcı ve satıcılara değerlemeden, alım-satım işleminin sonuna kadar bilmek istedikleri tüm bilgileri sunuyor. Bunun yanı sıra, Bizdaq üzerinden satış listeleri, gelir, iş tipi, lokasyon gibi pek çok farklı seçenekte arama yapılıyor. Satıcılar ayrı bir bölümde listeleniyor ve potansiyel alıcılar ile satıcılar mesaj yoluyla iletişim kuruyor. Bu sayede, alıcıların istekleri ile satıcıların işletmelerini orta bir noktada buluşmuş oluyor.
Şirket, küçük bir işletme kurmak ya da ufak bir girişim yapmak isteyen herkese ulaştıracak bir yapıya sahip olmak istiyor. Şirketin beta sürümü yapıldığında platformda sadece bir kafe ve yönetim firmasının ilanı varken bugün her türden küçük işletmeye ve aile şirketine rastlamak mümkün.
Bizdaq’ın SaaS platformu gibi bir platform kullanarak yüksek rakamlar kâr edebilmesi, platformun yatırımcı bulmakta zorlanmayacağını ve yeni projeleri için de sermaye yaratabileceğini gösteriyor.
Girişimin illa ki bir teknoloji firması girişimi olması gerekmiyor, emlak şirketleri de hala ekonomi için büyük bir gelir kaynağı. Geçmişten günümüze kahve kültürünün(starbucks) yükselişini düşünecek olursanız, gelecekte emlak sektöründeki bu tür girişimlerin ne kadar ilerleyeceğini gözünüzde canlandırabilirsiniz.
Ülkemizde seri ilan sitelerinden başka, farklı ve yenilikçi bir girişimden bahsetmek şimdilik zor. Bazı girişimler şansını denemedi de değil ülkemizde. Örneğin, bir metrekare.com girişimi milyon dolarlık yatırım almasına rağmen göz göre göre titaniğin kaderini paylaştı.
Titaniğin kaptanı olmak istemeyen yeni girişimlerin hem para, hem imaj, hemde zaman kaybetmemesi için bazı farklı yeniliklere ihtiyacı var. Para ile girişim başarıyı getirmiyor. Emlak sektöründe ki bu başarısız girişimleri Titanik konulu yazılarımız da değineceğiz.