"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Dijitalleşen Dünya’da Gayrimenkul Danışmanlarının Edinmesi Gereken 4 Beceri

Yıllardır devam eden tartışmalar, şimdi gerçeğe dönüşüyor. Emlak sektörü dijital dünyayla beraber evrim geçiriyor. Sohbet botların, ilişki uygulamalarına kadar, teknoloji, potansiyel müşterilere ve satıcılara binlerce sayfalık bilgiyi tek tıkla sunabiliyor.

Gayrimenkul verileri artık sadece danışmanların elinde değil. Gayrimenkul profesyonelleri bu çağa ayak uydurabilmek, değişen ve evrilen gayrimenkul sektöründe ayakta kalabilmek adına kendilerini teknolojiye adapte etmek zorundalar. İyi haber şu ki, yeniliğe açık olan danışmanlar, teknolojiyi kendi lehlerine çevirebilir ve daha nitelik bir hizmet sunmak adına kullanabilirler.

Dijital dünyanın hakimiyetini sürdürdüğü bu çağda, gayrimenkul danışmanlarının edinmesi gereken dört beceriden söz edeceğiz.

Müzakere Beceresi

Gayrimenkul avcıları ve bireysel satıcılar, iyi bir müzakere yeteneğine sahip gayrimenkul danışmanları ile çalışmak isterler.

Bir mobil uygulama, yakında bulunan mülklerin değerini listeyebilir ancak bu uygulama uygun bir anda pazarlığa başlamak konusunda yeterli değildir. Bir uygulama, alıcıların ve satıcıların ihtiyaç duydukları noktaları belirleyebilecek ve bunları dile getirebilecek iradeye de sahip değildir. Müzakere süreci, insan psikolojisi hakkında derin bir anlayış gerektirir. Bir müzakereci aynı zamanda ciddi bir tartışma sırasında cesaret gösterebilmelidir. Bir mobil uygulamadan bu cesareti ve iradeyi bekleyemezsiniz. 

Çoğu insan, söz konusu müzakere olduğunda başarılı değildir. Teknoloji size bu yeteneği kazandıramaz. Dolayısıyla kişisel becerilerinizi kendi başınıza güçlendirmek durumundasınız.

Sıkı Bir Pazarlık

Çoğu insan, teknolojinin sunduğu hizmetlere dayanarak, aracıları ortadan kaldırabileceğini düşünüyor. Açıkçası bunun doğru bir düşünce olmadığını belirtmek durumundayız. Çünkü, ortada bir insan varsa, yapılan her işlem o insanın duyguları ile şekillenir. Alıcılar ve satıcılar arasındaki kişisel çatışmaarına sıkça rastlarız. Doğrusu bu çatışmaların iki taraf için de büyük kayıplara neden olabileceğini belirtmekte fayda var.

Kimi müşteriler, bir lider tavrı sergilerken, kimi müşteriler de dizginleri sizin elinize bırakmaktan yanadır. Çünkü bir gayrimenkul danışmanının sahip olduğu, daha doğrusu olması gerektiği yeteneklerin farkındadırlar. Dolayısıyla, küçük anlaşmazlıklarını ticaretlerini baltalamasını göze alamazlar ve topu size atarlar.

Yeni çağa ayak uydurmak isteyen bir gayrimenkul danışmanıysanız her şeyden önce sıkı bir pazarlığın üstesinden gelebilmek adına kişisel gelişiminize önem vermek durumundasınız.

Bir satış sürecinde kaç farklı sabır küpü çözeceğinizi biliyor musunuz?

Oyunun Kurallarını Anlayın

Gerçekleştirilen büyük bir satış işlemi sırasında, alıcılar ve satıcılar, kendi özel durumlarına istinaden verilen bir uzman tavsiyesine ihtiyaç duyarlar. Birçok insan, yasal bir destek ve sözleşmelerde profesyonel bir inceleme olmaksızın imza atmaktan endişe duyarlar.

Elbette bir gayrimenkul danışmanı bir avukat değildir ve kesinlikle avukat rolüne bürünmemelidir. Buna karşın yasal gerekliliklerini bilmeli, satış süreci boyunca, müşterilerinizin haklarını gözetmeli ve sorumluluklarını onlara hatırlatmalısınız. Müşterileriniz uzman bir gayrimenkul danışmanıyla çalışmanın kendileri için bir avantaj olduğunu fark edeceklerdir.

Teknolojiye Uyum Sağlayın

Teknoloji, gayrimenkul danışmalarının yerine geçemez ancak onların hizmetlerini geliştirmelerine yardımcı olabilir; daha pürüzsüz ve stresten arındırılmış bir satış süreci yaratabilir.

Günümüzdeki en iyi örnek sanal gerçekliktir. Birçok profesyonel gayrimenkul danışmanı sanal gerçekliği kullanmaya başladı. Özellikle henüz tamamlanmamış mülklerin tanıtımında ve uzak mesafelerdeki potansiyel müşteriler için sanal gerçeklik büyük bir yardımcı konumunda bulunuyor.

Müşteriler, bu özelliği kullanmakta bir aracıya ihtiyaç duymasalar da, sanal gerçeklik gayrimenkul danışmanlarının uzmanlığıyla birleştiğinde daha etkili oluyor.

Sanal gerçekliğin ve artırılmış gerçekliğin bir evin tanıtımında oynadığı rolü düşünün. Birçok müşteri evin dizaynı gerçekleşmeden ya da mülkün yapımı tamamlandıktan sonra nasıl bir görüneceğini hayal edemez. İşte sanal gerçeklik burada deneyimli bir göz olarak karşımıza çıkıyor. Teknolojik danışman olmak hızlı giden bir piyasada zamanı sizin lehinize çevirir, fark yaratır.

DİĞER HABER
28 Eylül 2022