"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Donald Trump’ın Kampanyasından Çıkarılabilecek Pazarlama Dersleri

Bir Fransız olan Clotaire Rapaille, çok sayıda şirkete pazarlama danışmanlığı yapan ve birkaç cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyası için danışmanlık yapan ünlü bir isimdir. Rapaille’nin pazarlama danışmanlığı alanında böylesine büyük bir başarıya ulaşmasının elbette bir sebebi var. Rapaille, ülke insanlarının satın almalarına neden olan sebepleri belirleyerek ülkelerin kültür kodlarını çözmüştür.

Rapaille’ye göre Almanlar, Japonlar, İsviçreliler mükemmelliğe önem verirken, Amerikalılar ise oldukça farklı bir şeyi satın alıyorlar. Ona göre Amerika Birleşik Devletleri’nin kültür kodu, umut ve hayaller...

Bill Clinton kendisini “umuttan gelen adam” olarak nitelendirmişti.

Barack Obamageleceğin umudu” söylemi üzerine bir kampanya yürütmüştü. Ayrıca “Babamdan Hayaller” adında bir kitap yazdı.

Bu her iki isim de Amerika Birleşik Devletleri’nin kültür kodu üzerine kampanyalarını yürüttüler.

Peki, ya Donald Trump? O, umutlardan veya hayallerden bahsetmiyor. Rapaille’ye göre Donald Trump, Amerika’nın kültür kodunun üçüncü parçası olan “düzeltmek” kavramını kullanıyor. İster göç meselesi olsun ister Obama’nın sağlık yasası veya ekonomisi olsun, Trump düzeltici rolünü başarı ile oynuyor ve Beyaz Saray’a giden yollarda düzeltilmesi gereken durumları tamir edebiliyordu.

Trump’ın açık ve net konuşma yaklaşımı, Y kuşağının gerçeklik ve doğruluk kavramları hakkındaki zihniyetiyle de oyun oynadı. Chris Christie’nin Medicare ve Medicaid gibi sağlık sektörü ile ilgili 12 adımlık planını sunarken, Trump’ın verdiği mesaj son derece kurnazcaydı. “Amerika’yı yeniden canlandır!

Bu ifadeye baktığınız zaman, bir şeylerin düzeltilmesi çabasının yanı sıra parlak bir geleceğin yaklaştığına dair gizli bir umut ve hayal unsuru taşıdığını da fark edersiniz.  

Sonuç olarak Donald Trump’ı ister sevelim ister nefret edelim… Onun uyguladığı başkanlık kampanyası, emlak işinizi nasıl büyütebileceğiniz konusunda sizlere güçlü bilgiler sağlıyor.

Baba mesleği emlakçı…

Gayrimenkul İşiniz İçin Alacağınız Dersler

Peki, Donald Trump’tan emlak işinizi geliştirmek için neler öğrenebilirsiniz? Donald Trump’ın başkanlık kampanyasından çıkardığımız aşağıdaki yöntemleri, gayrimenkul kampanyalarınızda uygulayabilirsiniz.

  • Bir ev değil, ev sahibi olma hayalini satıyorsunuz

İlk kez ev alacak müşteriler ile çalışırken Amerikan rüyası denilen hayalleri örnek alabilirsiniz. Onlarla çalışırken, yoğun olarak hayaller kelimesini kullanmaya çalışın. Onların kendilerine parlak bir gelecek vizyonu hazırlamalarına yardımcı olun. Ayrıca pazarlama aşamasında ve reklamlarınızda da mümkün olduğunca “hayaller” sözcüğünü kullanmaya bakın.

  • Düzeltmek, ana göreviniz olmalıdır

Bir işlem süreci içerisinde işler ters gitmeye başladığında veya kızgın bir müşteri ile karşı karşıya kaldığınızda, “Niyetim sizi kızdırmak değildi. Bunu düzeltmek için ne yapabilirim?” şeklinde yaklaşın. Bunun aslında bir özür dileme olmadığını ve sadece sorun olan bir konuyu ele alıp işinize devam etmeniz gerektiğini idrak edin.

Hiper aktif, kavgacı ve aykırı bir kişiliğe sahip…
  • Aykırı olun

Eğer hedef pazarınızdaki herkes open house etkinliklerini pazar günü öğleden sonra düzenliyorsa, siz hafta içi ebeveynlerin çocuklarını okuldan alma saatinden 1-2 saat önceki vakitlerde düzenlemeye çalışın. Yoğun bir öğleden sonrasında bu tarz etkinlikler sırasında onlar rahatlatıcı ikramlar yaparak daha fazla ilgilerini çekmeyi başarabilirsiniz.

  • Klişe pazarlama sloganlarını bırakın

Emlak firmaları, hizmetlerini tanımlamak için dürüst, deneyimli, tutkulu gibi sıfatları kullanmayı çok severler. Ancak tüketiciye en çok etki eden pazarlama etiketleri, müşterilere direkt ulaşan kısa ve komut verici içeriklerden oluşur. Bu şekilde verilen hizmetin onlara tam olarak ne fayda getireceğini net bir şekilde anlayabilirler. Örneğin alıcılara yönelik şu slogan son derece farklı ve dikkat çekicidir: “Ev sahibini harekete geçir, bir ev sahibi ol!

  • Sorunlara çözüm bulun

Emlak firmaları, bugün sağladıkları hizmetleri nasıl tarif edecekleri üzerine eğilirler. Bunun için kelimeleri, danışmanları ve güvenilir kaynakları kullanırlar. Bu konuda en iyi yaklaşım, hizmetlerinizin müşterilerin hangi sorunlarına çözüm bulduğunu anlatmak olacaktır. Onların sorunlarını çözebileceğini iddia eden hizmetlere kimse sırt çeviremez.

Mizahı yerinde kullanma konusunda son derece usta…
  • Stresli durumlarda mizahı kullanın

Donald Trump, başkanlık için rekabet ettiği Güney Karolina Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ile mücadele ederken sıradışı bir yönteme başvurdu. Trump kalıpların dışına çıkan bir ustalık sergiliyordu.

Trump, Güney Karolina’da düzenlenen bir mitingde, yüzlerce kişinin önünde Lindsey Graham’ın kişisel telefon numarasını okuyarak insanların ona ulaşabileceğini duyurdu. Numarayı arayan kişiler Graham’ın sesli mesajı ile karşılaştı ve Graham’ın telefonu gelen mesajlarla doldu taştı. Trump, bu durumu kullanarak adaylığını teşvik eden bir kampanya mesajı haline getirdi.

Emlak sektöründe uygulayabileceğiniz bu minvaldeki güldüren ve sıradışı yöntemler, güçlü rekabet ortamlarına girmenizi sağlayabilir. Örneğin bir satıcı “Yüzde 6 komisyon ödemek istemiyorum” dediğinde, siz gülümseyerek şu şekilde cevap verebilirsiniz: “Harika, o zaman yüzde 7, 8 veya 9 komisyon ödeyeceksiniz, öyle mi?

Onları etkilemek sizin elinizde…

Trump, dünyada ki tüm emlakçıların önünü açtı. :)
DİĞER HABER
10 Şubat 2017