Teknoloji, gayrimenkul sektöründe dünyanın batı ülkelerinden başlayan bir değişim çizgisi seyrediyor. Ancak değişen gayrimenkul pazarı, kiralama ve ev alım satımı konularında dünyanın dört bir yanındaki tüm ülkeleri etkiliyor. Şunu kabul edelim ki dünyanın birçok yerinde, mülkiyet bilgileri çok sınırlı ve alelade düzenlemeler ile yürütülüyor. Bu da piyasadaki oyuncuların merkezi ve kaçınılmaz şekilde bir çeşitlilik göstermesine neden oluyor.
Geri kalmış veya gelişmekte olan ülkeler, teknoloji konusunda biraz daha geriden gelmesine rağmen, gayrimenkul sektöründeki teknolojinin etkisi ile meydana gelen değişimler, batının haricinde dünyanın doğu ülkelerini de etkilemeye başladı. Bunu Hindistan’da hizmete sunulan ilk aracısız gayrimenkul alım-satım portalı olan Doorkeys ile bir kere daha net şekilde görebiliyoruz.
Doorkeys, bir ev alım sürecinin daha şeffaf ve daha verimli olmasını sağlamak adına Hindistan’da yeni bir girişime imza attı. Rising Straits Capital’ın başkanı tecrübeli gayrimenkul uzmanı Subhash Bedi ve Mydala.com’un kurucusu girişimci Arjun Basu’nun birlikte kurdukları Doorkeys, 2 milyon dolarlık bir sermaye koyularak 1 Eylülde hizmete sunuldu.
Doorkeys, esasında alıcılar ile satıcılar arasında bağlantı kurulmasını sağlayan bir pazar ortamı diyebiliriz. Bu anlamda Doorkeys, Hindistan’da gayrimenkul alım-satım sürecini aracı olmadan dijital ortama aktaran öncü bir girişim olarak öne çıkıyor.
Subhash Bedi bu yeni girişime dair şu açıklamaları yapıyor:
Amerika, hiçbir zaman alım-satım sürecinde broker gibi üçüncü bir aracı tarafını ortadan kaldıramamıştı. Dolayısıyla biz Hindistan’da aracıları ortadan kaldırarak sürecin alıcı ve satıcılar için nasıl daha şeffaf olabileceğini düşündük ve Doorkeys konseptini ortaya koyduk.
Doorkeys, alıcıların ilgilendiği belli bir bölgedeki potansiyel mülklere, fiyat dağılımına ve diğer değişkenlere göz atmasını sağlıyor. Satıcılar ise tıpkı emlak danışmanları gibi bir gösterimi düzenlemek için gerekli olan tüm bilgilere sahip oluyor. Satıcıların mülklerini sergileyebildiğini bu platformda, alıcılar en popüler satıcıları görüntüleyebiliyor ve onların performanslarına dair geçmişte yapılan yorumları inceleyebiliyor. Bu özellikler, satıcıları bir aracıya gerek duymadan Hindistan’daki alıcıların taleplerine göre hareket etmeye teşvik ediyor.
Arjun Basu bu konuda şu cümleleri söylüyor:
Hindistan’da 500 binden fazla broker bulunuyor. Her biri farklı şehirlerde farklı muhitler için parçalanmış durumda. Biz bu düzensizlik içerisinde bir yapı kurmak istiyorsak, brokerların çevre ve şehirler hakkındaki geniş bilgilerinden faydalanmak zorundayız.
Doorkey, bu hizmeti sunarken alıcılar ve satıcılardan ücret almak yerine, yapılan anlaşmalardan komisyon ücreti almayı tercih ediyor. Bu şekilde gelecek 2 yıl içerisinde, 70 milyon dolarlık bir gelir elde etmeyi planlıyorlar. Bu şekilde bakarsak, aslında emlak brokerlarının yerini kurulan bir dijital ortamın aldığını söylememiz mümkün.
Arjun Basu bu konuda şunları ifade ediyor:
Biz geniş bir satıcı ağına sahibiz ve onlar platform üzerinden sunulan mülklerin değerlerini iyi biliyorlar. Mülklere gülünç fiyatların ödenmeyeceğini ve geleneksel sistemde olduğu gibi insanları yanıltma durumunun dijital platformda olmayacağının farkındalar.
Peş peşe gelen bu tür aracıyı aradan çıkartan girişimler emlak komisyonculuğunda dengeleri nasıl değiştirecek? Yorumlarınızı bekliyoruz.