Wall Street Journal'ın yakın tarihli bir anketine göre, global piyasalarda önümüzdeki 12 ayda bir durgunluk göreceğimize inanan ekonomistlerin yüzdesi artıyor. Temmuz 2021 yılında bu anket yapıldığında, danışılan ekonomistlerin yalnızca %12'si şimdiye kadar bir durgunluk olacağını düşünüyordu. Ancak bu yıl Temmuz ayında yapılan anketlerde, ekonomistlerin %49'u önümüzdeki 12 ayda bir durgunluk göreceğimize inanıyor.
Şu an daha fazla durgunluk tartışması emlak piyasalarındaki havayı doldururken, birçok insanın sahip olduğu bir endişe şudur: Bir durgunluk olursa ev sahibi olma planlarımı ertelemeli miyim?
Bugün konut piyasası için bir durgunluğun ne anlama geleceğinden neden korkmamanız gerektiğini kanıtlamaya yardımcı olmak için önceki durgunluklar sırasında gayrimenkulde neler olduğunu gösteren tarihsel verilere göz atmakta fayda var.
Durgunluk Ev Fiyatlarının Düşeceği Anlamına Gelmez
Piyasalarda her durgunluk yaşandığında konut fiyatlarının düşmediğini göstermek için geçmiş verilere bakmakta fayda var. Anket sonuçlarına göre, 1980 yılına kadar olan durgunluklara bakıldığında, son altı durgunluğun dördünde konut fiyatlarının değer kazandığı ortaya çıkıyor. Dolayısıyla, tarihsel olarak, ekonomi yavaşladığında, ev değerlerinin düşeceği anlamına gelmiyor.
Çoğu insan 2008'deki konut krizini hatırlıyor ve başka bir durgunluğun o zaman olanları tekrar edeceğini düşünüyor. Ancak bu konut piyasası çökmek üzere değil. Temeller bugün 2008'dekinden çok farklı. Uzmanlar, 2008 yılıyla aynı yolda ilerlediğimizi düşünmememiz gerektiğini söylüyor.
Durgunluk Düşen Mortgage Oranları Demektir
Araştırma ayrıca bir durgunluğun bir evin finansman maliyetini nasıl etkileyebileceğinin resmini çizmeye yardımcı oluyor. Tarihsel olarak, ekonomi her yavaşladığında ipotek oranlarının düştüğü uzmanlar tarafından açıklanıyor.
Ekonomi dergisi Fortune, ipotek oranlarının genellikle ekonomik bir yavaşlama sırasında düştüğünü açıklıyor :
“Son beş durgunlukta, ipotek oranları durgunluk sırasında görülen zirveden dibe kadar ortalama 1.8 yüzde puanı düştü. Ve çoğu durumda, durgunluk teknik olarak sona erdiğinde bile işleri tersine çevirmek biraz zaman aldığından, ipotek oranları durgunluktan sonraki dönemde düşmeye devam etti.”
Ve tarih her zaman tekerrür etmese de, tarihsel verilerden ders alabilir ve teselli bulabiliriz.
Sonuç olarak
2008'de konut piyasasında neler olduğunu herkesin hatırladığına şüphe yok. Ancak bir ev almayı veya satmayı planlıyorsanız, resesyon kelimesinden korkmanıza da gerek yok. Tarihsel verilere göre, çoğu durgunlukta, ev fiyat artışları güçlü kaldı ve ipotek oranları düştü.
Bir ev almayı veya satmayı düşünüyorsanız, güvenilir bir emlak uzmanıyla çalışarak en doğru kararı verebilirsiniz. Bu şekilde, konut piyasasında neler olduğu ve bunun ev sahibi olma hedefleriniz için ne anlama geldiği konusunda uzman tavsiyesine sahip olursunuz.