"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Elon Musk'ın Birleştirilmiş Saha Teorisinden Öğreneceklerimiz

Sizce ben deli miyim? - Elon Musk

İş dünyasında attığı her adımı ile olay olan, dikkatleri sürekli üzerine çekecek yatırım ve fikirlerle adından söz ettiren dâhi milyarder Elon Musk’ın başarısının sırrı nedir? Pek çok insana mantıksız, hatta delice gelen bunca farklı alandaki hayalperest yatırımlarının sonrasında ulaştığı şaşırtıcı seviye geçmişte kendisi ile alay edenlerin ve eleştirenlerin dahi başarılarına hayranlık duymasını sağlamıştır.

Kuruluşu sonrası inatçı çabalarla sürdürülen SpaceX, günümüzde Uluslararası Uzay İstasyonu’na araç ve roket gönderebilen ilk özel şirket, gönderdiği roketi tekrar kullanabileceği şekilde yüzeye geri indirebilecek teknolojiye sahip devletler de dahil olmak üzere dünyadaki tek organizasyondur. Üstelik bunu son derece küçük bütçelerle gerçekleştirebilmiştir.

Musk aynı zamanda elektrikli otomobil üretiminde markalaşmış öncü şirket Tesla’nın, yenilenebilir enerji konusunda inovatif çözümler üreten Solar City’nin ve 1600 kilometre uzaklıktaki noktaya olabilecek en hızlı şekilde ulaşmayı sağlayacak Hyperloop teknoloji üzerine çalışan ve aynı ismi taşıyan şirketin de kurucusu.

Peki Musk’ın asıl amacı şöhret ve para mıydı yoksa daha kolay yollardan para kazanabilmesinin pek çok fırsatı olmasına rağmen ilk bakışta alakasız görünen bunca farklı ve riskli alana yatırım yapmasının arkasında nasıl bir motivasyon ve fikir yatıyor olabilir?

Bunun cevabını Elon Musk kendi kitabında vermektedir: Birleştirilmiş Saha Teorisi...

Birleştirilmiş Saha Teorisi Nedir?

Öncelikle bu teoriyi anlamakla işe koyulalım. Bu teori temel ve nihai amacımıza tek başına yoğunlaşmak yerine o amaca ulaşmak için gidilmesi, katedilmesi ve aşılması gereken her bölümü ayrı bir saha olarak görmek ve bu alanlardaki zorlukları aşmak için eş zamanlı olarak özel çözümler üretmeye çalışmaktır. Bunu Musk’ın projeleri ile birlikte okuduğumuzda herşey daha anlaşılır hale gelecektir.

Musk’ın hayali Mars’ta ilk insan kolonilerini kuran kişi olmaktı ve her ne yapıyorsa en başından beri amacı sadece ve sadece buydu. SpaceX’i yani uzaya günümüzün en ekonomik metodları ile ulaşabilen şirketi kurdu çünkü Mars’a gidebilmesi ve orada kolonileşebilmesi için böyle bir teknolojik altyapıya ihtiyacı vardı. Mars’ta ulaşım için benzin ve mazot kullanamazdı bu sebeple elektrikli motor ile çalışan taşıtlar üretmesi gerekiyordu. Bu sorunu da Tesla şirketi çözecekti. Uzun mesafeler için hızlı ulaşımı sağlama görevi HyperLoop’a ve tüm bu süreçte ihtiyaç duyulan enerjiyi ise SolarCity’ye havale ederek Mars’taki insan kolonileri için gereken herşeyi hazır hale getirmeye çalışmaktadır.

Musk şayet çıkıp “ben Mars’a gitmenin ve orada insan kolonileri yerleştirmenin hayalini kuruyorum. Ey insanlık! Ey Birleşmiş Milletler! Bana ihtiyaç duyduğum parayı, kaynağı ve insan gücünü sağlayın” demiş olsaydı elbette alacağı cevabı hepimiz tahmin edebiliyoruz.

Ancak bu hedefi doğrudan söylemeyerek hedefe giden yolu aşamalara bölüp her aşama için farklı ve dikkat çekici projeler ortaya koymak (bu konu hem danışmanlar hem ekosistem içerisinde yer alan girişimler için çok önemli), bu projelerin ticarileştirilebilir olmasını sağlamak ve kaynak temin etmek, hayal olarak görülen imkansız bir projenin gidişatını bir anda olumlu bir şekilde değiştirecektir.

"Bugün sahip olduğumuz en kayda değer şey inernet ve her yerden dünyanın bilgisine erişim imkanıdır. Cebinizde bir süper bilgisayar olması "Geleceğe Dönüş"te bile ön görülememiş bir şeydir."

Senin Birleştirilmiş Sahan Nedir?

Bugün şu an bulunduğun noktadan baktığında için için istediğin ancak ulaşmayı belki de imkansız olarak gördüğün hedefin nedir? Temel işini besleyecek ve birbiri ile bağlantılı olan, bu hedefe doğru giderken katetmen gereken zorlukların her birinin üzerine ayrıca yoğunlaşman gereken bir sahan!

Farkında mısınız? Elon Musk bu teorisiyle bize müthiş kapılar açıyor. Mesleki kariyerinizde size daha çok getirisi olacak bu teoriyi şimdiye kadar hiç düşünememiş olmak büyük bir kayıp. İşinizde büyük bir gelişme göstereceğiniz bu teoriyi bir danışman, bir broker, bir emlak girişimcisi olarak iyi analiz etmeniz gerekir.

Yukarıda anlattığımız iş kollarına tekrar bakın hepsi küçük bir parçadan bütüne doğru hareket ediyor. Bütünlük, Musk’un birleştirilmiş saha teorisi olarak da düşünülebilecek fikrinin önemli bir parçasıdır. İş kollarının her biri kısa ve uzun vadede birbirleri ile ilişkilendirilmiştir. Herkes bu misyonu anlamayacaktır fakat bu konuda vizyoner girişimcilerin bu teoriyi araştırmaları ve sınırları zorluyor olması önemlidir.

Mesleğin içerisinde bulunan binlerce danışman alınan eğitimlerin üzerinde kendini geliştirmeye çalışıyor. Ya o eğitimde size verilmeyenler asıl gelirinizi oluşturacaksa! Bunu hiç düşündünüz mü? Birbirini taklit eden iş yapış şekillerini sektör içerisinde sıklıkla görüyoruz. Sizin yaratıcılığınız başka kişilerin fikirleri üzerine mi kurulu? Müşteri akışını size sağlayacak tek bir kaynağınız mı var? Cevabınız evet ise o zaman yanlış yoldasınız. Şimdilik saman alevi gibi yanıp sönecek satışlara imza atabilirsiniz. Fakat işin sürekliliği söz konusu olunca yeni sahalara ihtiyacınız olacaktır.

Harvard işletme okulundan Michael Porter’ın 1985 yılında yayınlanan Rekabet Avantajı adlı kitabının merkezinde de değer zinciri fikri yer alıyordu. Porter “Değer zincirinin birbirinden bağımsız faaliyetlerin bir araya gelmesiyle değil, birbiriyle bağlantılı faaliyetlerden oluşan bir sistem olduğunu” söylüyor. Sizce de Elon Musk'ın "Birleştirilmiş Saha Teorisi" ile birebir örtüşmüyor mu? 

Elon Musk girdiği her sektörün ekonomik modelini değiştirmekle kalmıyor, Silikon Vadisi'nin o büyülü kültürünü farklı endüstrilere uyarlayarak yıkıcı yeniliklerin öncüsü oluyor. Emlak sektöründe vizyoner kişilere ihtiyacımız olduğu gerçeğini artık herkes biliyor. Girişimci danışmanların birilerini takip eden, kopyalayan değil kendi yaratıcı iş modelini tasarlayacağı bir düşünce sistemine ihtiyacı var.

Elon Musk'ın aldığı eğitimler onun girişimci olmasını sağlamadı. Elon Musk çılgın ve yaratıcı fikirler üreterek, ulaşılması zor hedefler belirleyerek başarıya ulaştı. Tıpkı uzaya gönderdiği bir roketin defalarca kez kullanılmasının önünü açtığı gibi. Pekala Musk, uzay denilince akla ilk gelen kurum olan Nasa'nın izinden gitseydi bu başarıyı elde edebilir miydi? Elbette hayır.

Şu an Nasa'ya ve Musk'tan önce uzay işinde olan devletlere teknoloji satan bu girişimci emlak sektörünün içerisinde olsaydı nasıl olurdu diye düşünmeden edemiyoruz. Yapay zeka teknolojisinin gözardı edildiği ve birbirini tekrar eden panellerin, eğitimlerin mesleğe olan katkıları geçmişin daktilo kurslarına benziyor. Vizyoner girişimci ile görev insanını karıştıran düşünce yapısı bizi daha hızlı koşan bir at sahibi yapar.

"Sanırım internette olanları, ekonomiyi ve kanunları takip eden çok fazla zeki insan var. Çok fazla yenilikle karşılaşmamamızın nedeninin bir bölümü de işte bu yüzden."

 

Kendi Rotanızı Kendiniz Çizin

Nihai başarı, pek çok küçük zaferin bir birleşimidir. Tek bir soruyu bilerek milyoner olmak ya da aldığınız piyango bileti ile hayatınızın geri kalanı boyunca size yetecek parayı kazanmayı umabilirsiniz ama gerçek hayatta bu masallar işlememektedir. Başarmanız gereken şey her ne ise ona adım adım gitmek ve karşılaştığınız her zorluğu mağlup edebilen hayatınızın generali olabilmelisiniz.

Bir gayrimenkul danışmanı için bugün imkansız görünen noktaya bir anda ulaşmaya çalışmak onun erken mağlubiyetine, motivasyonunun kırılmasına ve havlu atmasına sebep olacaktır. Bu mesleği aktif olarak yapan bir insana karşılık denemiş ve havlu atmış, mağlubiyeti kabul etmiş on insan gösterebiliriz.

"Oldukça basit bir iş. Sadece kitap okuyun ve insanlarla konuşun; ama özellikle kitap okuyun. Okumayla kazanılan veri aralığı, biri konuşurken kazanılandan çok daha büyüktür."

"Sorunları çözmek konusunda başarılı olduğumu düşünüyorum. Pek çok insanın açıkça göremediği şeyleri net görebiliyorum. Bunun için herhangi bir çaba da sarf etmiyorum. Sadece diğerlerinin görmeye muktedir olmadığı gerçeklikleri görüyorum. Eğer bir çözüme ulaşacaksanız, gerçeklik kesinlikle önemli."

"Paypal’dan yola çıkarak şöyle düşündüm: ‘İnsan geleceğini en çok etkileyen başka hangi problemlere çözüm getirebilirim’ ve olaya asla ‘Nasıl daha iyi para kazanabilirim’ perspektifinden bakmadım." 

Bazı insanlar değişimi sevmezler. Ancak değişimi kucaklamalısınız. Kucaklamamanız yıkım demektir!

Yeni bir şey yapmak istediğinizde fizik yaklaşımını kullanmalısınız. Fizik, kuantum mekaniği gibi bilinene aykırı olan yeni şeylerin nasıl keşfedileceğini çözer.

Her şeyin dünyayı değiştirmesi gerektiğini düşünmüyorum. Sadece şöyle düşünün: “yaptığım şey olması gerektiği kadar faydalı mı”

Devam edenler, kendilerini geliştirenler, zorlukları tespit edip teker teker üzerine gidenler eleğin üstünde kaldı. Diğerleri ise karmaşık engellerle kapatılmış hedefe tek bir sıçrama ile ulaşacağını düşünerek cesurca bir deneme yaptı ancak hayatın böyle olmadığını, iş dünyasının çalışma mantığının bu olmadığını göremediler ve pes ettiler.

Bu meslekte kalıcı olmak, bir numara olmak, otorite olmak ve uzmanlık bölgenizin aranan danışmanı olmak istiyorsanız bunun bir günde olmayacağını bilmelisiniz. Başarılı bir kariyer hedefi kılmak için kendinize sormanız gereken şu soruyu sorun: Benim "Birleştirilmiş Saha Teorim" neler?

Şimdi elinize bir kalem ve önünüze bir kağıt alın. Hedefe yani “kendi Mars”ınıza ulaşmaktaki engelleri listeleyin. Hepsini tek seferde geçmek yerine üzerine teker teker gidin.

  • İletişim ve güven problemi mi mevcut?
  • Online görünürlüğünüz mü yetersiz?
  • İlanlarınız dikkat çekici olmaktan uzak mı?
  • Hedef kitlenize erişemiyor hatta hedef kitlenizin kim olduğunu hala bilmiyor musunuz?
  • Bir marka inşa edemediniz mi?
  • Giderleriniz mi yüksek?
  • Nitelikli bir iş ağına sahip değil misiniz?
  • Başka disiplinlerle başarılı iletişim kurabiliyor muyum?

Bu sorular sizin bulunduğunuz pozisyona göre çeşitlenecek ve uzayacaktır. Elbette hiçbir hastanın reçetesi bir diğeri ile aynı olmaz. Unutmayın siz kendinizin doktoru olacak, problemlerinizi tespit edip çözeceksiniz. Ve şunu da unutmayın:

“Roma bir günde inşa edilmedi” – Latin atasözü

DİĞER HABER
27 Haziran 2019