"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Elon Musk’ın Hız Yuvarı Projesi ve Emlak Sektörüne Etkileri

Elon Musk’ın fütüristik, dâhiyane ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan projesi Hyperloop, Türkçemize hız yuvarı olarak çevrildi. Yeni nesil ray ötesi sistem olarak tanımlanan hız yuvarı, iki nokta arasında yüksek hız ile seyahat etmeyi amaçlıyor. Eğer projenin testleri başarıya ulaşırsa basınçlı tüpler içerisinde bir kapsül gibi ilerleyecek olan araçlar ile saatte ortalama 1000 kilometre hıza ulaşarak seyahat etmek mümkün olacak. Bu, 500 kilometrelik bir mesafenin yarım saatten daha kısa bir sürede gidilebileceği anlamına geliyor!

Elon Musk’ın bu projesinin gerçeğe dönüştürülebilmesi için yapılan çalışmalar son hızla devam ediyor. Los Angeles merkezli olarak Hyperloop One tarafından başlatılan çalışmalarda ilk aşama, test yapılabilmesi için gereken dev tüplerin geliştirilmesine olanak tanıyacak transit sistemin oluşturulmasını içeriyor. Bu test pistlerinin oluşturulması için her ne kadar Hyperloop Ulaşım Teknolojileri ve SpaceX girişim ortağı olsa da projenin açık kaynaklı olması nedeniyle özgür tasarımcılar ve üniversitelerden gelen tasarımlar da projeye destek veriyor.

Bunun için yapılan yarışmalarda projenin Avrupa ayağı da belirlenmiş durumda. Hollanda’nın Delft şehrinde faaliyet gösteren Delft Teknik Üniversitesi, hız yuvarı pistinin geliştirilmesi için yaptığı çalışma ile yarışmayı kazanarak inşaat şirketi BAM ile birlikte Avrupa’nın transit şirketi Hardt’ı kurma yolunda adım attı. Artık Hollanda’da kurulan test pistinde ulaşım açısından büyük öneme sahip olan sürücüsüz araçlar ve hız yuvarı üzerine çalışmalar yürütülecek.

Los Angeles’ta Hyperloop One tarafından kurulan pist yaklaşık 490 metre uzunluğunda iken Hollanda merkezli TU Delft tarafından tasarlanan pist ise 100 metre uzunluğunda. Ancak yine de gerekli testlerin yapılması için önemli bir çalışma olduğu kesin. Bu pistlerde yapılan çalışmalar gerçeğe dönüştürülürse Amerika’daki birbirinden çok uzak şehirler arasında inanılmaz sürelerde gidip gelmek mümkün olacak. Avrupa için ise yaklaşık 75 milyon insanı ve kıtalar arası 44 şehri birbirine bağlayacak potansiyel 9 Avrupa güzergahı üzerinde planlar yapılıyor.

Hız Yuvarının Emlak Sektörüne Etkileri Ne Olabilir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi hız yuvarı projesi, 500 kilometrelik bir mesafenin yarım saatten kısa bir sürede gidilmesine imkân verecek. Bunu Türkiye’ye uyarlayacak olursak örnek vermek gerekirse İstanbul’dan Ankara’ya yarım saatte gidebileceksiniz! İstanbul’un bir ucundan diğer ucuna gitmek için yoğun trafikte yaklaşık 4 saat harcarken İstanbul’dan Ankara’ya yarım saatte gitmek nasıl olurdu?

Ulaşım seçenekleri bu şekilde hızlandığı takdirde bu durumun emlak sektörüne etkileri de mutlaka olacaktır. Şehirlerarası ulaşım seçeneğinin böylesine hızlanması sayesinde ve normal trafikte de sürücüsüz araçların kullanılacak olması ile birlikte, yolların ve yerleşim yerlerinin dizaynı da elbette değişiklik gösterecektir. Yeni yerleşim yerleri ve gerek konut gerek ticari emlak projeleri için çok daha geniş alanlar açılacaktır. Üstelik yeni açılan bu alanlara gidiş son derece hızlı olacağı için bu alanlardaki emlak projelerinin gelişmesi ve emlak profesyonelleri tarafından takip edilmesi de bir o kadar hızlı ve kolay olacaktır.

Henüz test aşamasında olan hız yuvarının başarılı olup olmayacağı merakla bekleniyor. Bu projenin gerçeğe dönüşmesi ile birlikte dünya bize her zamankinden daha küçük gelecek!

Hyperloop Dubai

 

DİĞER HABER
12 Kasım 2020