"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Emlak Döngüsü: Nedir ve Ev Alıcılarını Nasıl Etkiler?

Gayrimenkul, yerel ve ulusal ekonomik eğilimlerle bağlantılı emlak döngüsü adı verilen bir modeli takip eder. Emlak döngüsü dört aşamaya ayrılmıştır: Toparlanma, genişleme, hiper arz ve durgunluk.

İster ilk evinizi ister yatırım amaçlı gayrimenkul satın almak isteyin, gayrimenkul döngüsünü anlamak ve ekonominin neresinde olduğumuzu bilmek, yaklaşan trendleri tahmin etmenize ve yatırımınız hakkında daha iyi kararlar almanıza yardımcı olabilir. Gayrimenkul döngüsünün konut piyasasını nasıl etkilediğine ve bunun sizin için ne anlama geldiğine daha yakından bakarken bizi takip edin.

Emlak Döngüsü Nedir?

Bazen konut piyasası döngüsü olarak da adlandırılan gayrimenkul döngüsü, ticari ve konut amaçlı gayrimenkul sektörlerindeki ekonomik değişiklikleri temsil eden bir modeldir. Döngü dört bölümden oluşur: Toparlanma, genişleme, hiper arz ve durgunluk.

Gayrimenkul döngüsü, genişleme ve daralma dönemleriyle tanımlanan ekonomik aktivitedeki dalgalanmaları ifade eder.

Genişlemeler, ekonominin büyüdüğü aşamalardır. Tipik olarak, bir genişleme döneminde iş büyür, işsizlik düşüktür ve tüketiciler para harcar. Global piyasalarda 2008 durgunluğuna giden dönem bir genişleme örneğidir. Ekonomi, iş dünyasında istikrarlı bir büyüme ve düşük işsizlik yaşarsa ve bu durum ekonominin genişlemesine neden olur.

Ekonomik büyüme durmaya başladığında, ekonomistler bunu emlak döngüsünün zirvesi olarak adlandırır. Bu, ekonominin en yüksek büyüme potansiyeline ulaştığı zamandır. Bir ekonominin zirvesi, bir genişleme döneminden sonra ve daralmaya başlamadan önce gerçekleşir.

Ekonomik daralma, ekonominin küçülmeye başladığı zamandır. Ekonomik daralma sırasında, insanlar daha az para harcadığı için birçok işletme üretimini azaltır. Üretimdeki azalma işten çıkarmalara yol açabilir ve işsizliğin artmasına katkıda bulunabilir.

Ekonomistler, daralmanın ciddiyetine bağlı olarak bu aşamayı resesyon veya depresyon olarak adlandıracaklardır. Çukur, daralmanın en düşük noktasıdır ve ekonomi yeni bir aşamaya doğru büyümeye başlamadan önce gerçekleşir.

Gayrimenkul Döngüleri ve Ekonomi

Merkez Bankası, ekonominin performansına dayalı olarak faiz oranlarını denetler ve belirler. Ekonomi iyi çalıştığında, faiz oranları daha yüksek olma eğilimindedir. Bu ekonomide satın alan ve yatırım yapan daha fazla insan var ve çoğu tüketicinin harcamaya devam etmek için bir teşvike ihtiyacı yok.

Ekonomi kötü performans gösterdiğinde, harcamaları teşvik etmek için faiz oranları düşürülür. Tüketiciler ekonomik daralma yaşarken harcamalarında daha tutucu olurlar. Faiz oranlarını düşürerek, işsizlik artsa ve mal üretimi düşse bile bu durum tüketicileri daha fazla satın almaya teşvik ediyor. Daha düşük faiz oranları, ev alıcılarına satın alma için bir teşvik ve ev sahiplerine yeniden finansman için bir teşvik sağlar.

Emlak Döngüsü Ne Kadar Sürer? 

Muhtemelen “Durgunluğa doğru gidiyoruz” veya “Sadece buradan yukarı çıkabiliriz” gibi manşetleri görmüşsünüzdür. Ekonomistler bir trendin geliştiğini görebilirken, geleceği tahmin edemezler. Ekonominin nereye gittiği konusunda bir fikirleri var, ancak tarihin bize gösterdiği gibi, kesin olarak kimse bu konuda hiçbir şey bilmiyor.

Gayrimenkul döngüleri önceden tahmin edilemez ve yerel, ulusal ve küresel ekonomik etkiye bağlı olarak bazı aşamalar diğerlerinden daha uzun sürebilir.

Aşama Aşama Emlak Piyasası Döngüsü 

Gayrimenkul döngüsünün dört aşaması vardır. Her aşama, gayrimenkul satın almak, satmak veya elde tutmak için en iyi zamanlara ilişkin bilgi sağlar. Gayrimenkul döngüsünün her aşamasından neler bekleyebileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Aşama 1: Kurtarma

İyileşme aşamasında, ekonomi bir durgunluk özelliklerine sahiptir ve dip noktası olarak kabul edilir. İşsizlik oranları genellikle yüksektir ve tüketim düşüktür ve ekonomik toparlanma sırasında ev satın almak isteyenler için evler daha uygun fiyatlı hale gelir.

2. Aşama: Genişletme 

Ekonomi genişleme noktasına ulaştığında, piyasa yükselişte ve istihdam artışı güçlüdür. Kullanılabilir mülkler kıt hale geldiğinde, temel arz ve talep yasası devreye girer. Mülklerde doluluk oranları arttıkça, mülk değerleri ve kira oranları artar.

Aşama 3: Hiper Arz

Emlak piyasasında boşluk arttığında hiper arz başlar. Ekonomistler, emlak döngüsünün her aşamasını belirlemek için boşluk oranlarını ve mevcut konutları yakından takip eder. Fazla alan arzı, aşırı inşaattan veya ekonomideki talebi geri çeken bir değişimden kaynaklanır. Kira artışı pozitif kalabilir, ancak azalan seviyelerde olabilir.

4. Aşama: Durgunluk

Çok fazla mevcut envanter nedeniyle boşluk seviyeleri yükselmeye başladığında ve ekonomik büyüme yavaşladığında, ekonomi bir durgunluk veya depresyonda kabul edilir. Bir durgunluk sırasında kira artışı ya negatiftir ya da enflasyon oranının altındaki seviyelerdedir.

Emlak Döngüsü Ev Alıcılarını Nasıl Etkiler?

Ekonomi genişleme aşamasındayken, ev değerleri artma eğilimindedir ve işsizlik oranları düşüktür. Daha fazla insanın çalışıp gelir elde etmesiyle, daha fazla insanın bir ev satın almaya gücü yetebilir. Ekonomi daralırken, istihdam bir endişe haline gelebilir, bu nedenle birçok insan yağmurlu bir gün için daha az harcamayı ve daha fazla tasarruf etmeyi seçer.

2022'de bir ev satın almayı planlıyorsanız, bu piyasada emlak hala yüksek talep görüyor ve bu da onu bir satıcı pazarı haline getiriyor. Düşük envanter ve işgücü sıkıntısı kombinasyonu, talebi ve konut değerlerini artırıyor. Ne yazık ki, emlak piyasasına ilk kez ev alıcıları olarak giren Y kuşağı için bu onları dezavantajlı bir duruma sokuyor. Yüksek ev fiyatları, işgücü kıtlığı ve inşaat malzemesi kıtlığı gibi faktörler onları piyasadan adeta kovuyor.

Bir ev almak her piyasa şartlarında mümkündür, ancak bütçenize uygun bir şey bulabilmeniz için kesinlikle neye ihtiyacınız olduğunun ve neye sahip olmanın güzel olacağının bir listesini yapmak isteyebilirsiniz.

Sonuç: Evinizi Kendi Zamanınızda Satın Alın veya Satın

Hiç kimse geleceği tahmin edemez, ancak yakından bakarsak ufukta ne olduğuna dair bir fikir veren kalıpları görebiliriz. Konut talebi yüksek olduğunda rekabetin kızıştığını ve konut değerlerinin arttığını biliyoruz. Faiz oranları yükseldiğinde ve ekonomi durduğunda, ev değerleri istikrar kazanır. Bilmediğimiz şey ise bu aşamaların ne kadar süreceğidir.

Bir ev satın almak veya satmak söz konusu olduğunda, bunu şartlarınıza ve zamanlamanıza göre yapmak önemlidir. Emlak döngüsü bize ekonominin nerede olduğu ve nereye gittiği konusunda fikir veriyor, ancak kendi evinizin sorumluluğuna ne zaman hazır olduğunuzu yalnızca siz belirleyebilirsiniz. Ev sahibi olmayı keşfetmeye hazırsanız, emlakbroker.com ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.

DİĞER HABER
06 Haziran 2022