"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Emlak Fiyatlandırma Kontrol Listesi

Bir konutun değerini belirlemek oldukça zorlu bir iş. Siz de bir gayrimenkul danışmanı olarak çoğunlukla konutun değerini kendiniz belirlemek durumunda kalıyor ve bu durumu müşterinize açıklamaya çalışıyorsunuz.

Eğer ki bu süreçte nelere önem vermeniz gerektiğinden emin değilseniz, ya da verdiğiniz kararı müşterinize açıklamakta sıkıntı çekiyorsanız, değerleme konusunda uzman kişilerin görüşleri üzerinden derlediğimiz kontrol listesi çok işinize yarayacak:

1. Teşvik ve Ödünler

Günümüz müşterileri en az parayı ödeyerek en çok ekstraya sahip olmak istiyor. Bir ev sahibi kafasında fiyat belirlerken konutla birlikte sunacağı ekstra hizmetleri de göz önünde bulundurur. Bu yüzden de aslında kafasındaki fiyat son fiyat değildir. Doğru fiyatlandırma yapabilmek için sizin ekstralar olmayan baz fiyatı önemsemeniz gerekiyor.

2. Satış Kapama Tarihi

Doğru fiyatı belirlemek adına söz konusu konutu satılmış benzer konutlarla karşılaştırmanız önemli. Fakat bu konutların aylar önce satılmamış olması gerekiyor. Ne kadar güncel konutları değerlendirirseniz sonuç o kadar mantıklı olur. 45, hatta bazen 35 günden daha önce satılmış konutlar yanlış karar vermenize sebep olabilir.

3. Tadilatlar

Bir konutun fiyatını belirlerken karşılaştırma amacıyla seçtiğiniz diğer konutlar fiziki özellik olarak söz konusu konuta benzemeli. Kırılmış fayanslar tarzı küçük ayrıntılar fiyatlarda değişiklik yaratıyor. Sağlıklı bir piyasada bu tarz detaylar çok önemli olmayabilir. Ama dengesiz piyasa koşullarında bu tarz şeyler fiyatlarda düşüş yaratıyor. Doğru fiyatlandırma yapabilmek için önce konutun düzgün bir hale gelmesini sağlayacak tadilatlara girişmelisiniz.

4. İpotekli Konutlar

Muhitteki diğer konutların legal durumu genelde sizin kararınızı etkilememeli. Fakat eğer muhitteki konutlarda çok fazla ipotekli menkul varsa, bu durum sizin ilgilendiğiniz konutun fiyatını da etkileyebilir. Doğru fiyatlandırma yapmak için komşu konutların durumlarını araştırmakta fayda var.

5. Muhit

Bir konutun değerini belirlerken muhitinin özelliklerini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Aynı özelliklerdeki iki konut iki farklı bölgede iki farklı fiyata satılabilir. Örneğin, güvenli olduğu düşünülen bir muhit yalnız yaşayan kadınlar tarafından tercih edilebilir ve bu durum fiyatları artırabilir.

6. Piyasa Durumu

Fiyatlandırma yapmadan önce piyasanın gidişatına göz atmak da kesinlikle önemli. Diyelim ki piyasada listelenmiş çok sayıda konut var ve hatırı sayılır miktarda envanter oluşmuş. Bu durumda alıcılar belirlediğiniz fiyatları beğenmeyebilir. Ya da yerel piyasa bir kriz anı yaşıyorsa alıcılar yatırım yapmaktan çekinebilir. Fiyatı belirlerken piyasa hareketlerini göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

7. Duygusal Sebepler

Ev sahipleri ya da alıcılar bazen konutla duygusal bir bağ kurabilir. Yani ev sahibi evini çok sevdiği için fazla fiyat istiyor olabilir. Aynı şekilde bir alıcı evi çok beğendiği için fazla fiyatı kabul de edebilir. Bu durum işinizi zorlaştıracak, çünkü duygusallık beklenmedik koşullar ortaya çıkarıyor. Sizin bu tarz istisnaları göz ardı etmeniz ve olabildiğince objektif davranmanız önemli.

Bir konutun değerini belirleyip müşteriye sunmadan önce, yukarıda saydığımız 7 maddeye mutlaka kafa yormuş olmanız ve üzerinde titizlikle çalışmanız gerekiyor. Böylelikle doğru fiyata daha çabuk ulaşabilir ve müşterinizle ortak noktada buluşabilirsiniz.

DİĞER HABER
22 Mart 2024