Gayrimenkul sektörü hevesli girişimciler ile kalabalık bir istihdam yaratıyor. Konut ve ticari gayrimenkul piyasalarında ki ticaret hacmi her geçen gün artış gösterdiğinden sektöre olan ilgi girişimciler tarafından yakından takip ediliyor.
Heyecan verici bir sektörde, başarılı olmanız için gereken yazılarımızı sizlerle paylaşıyoruz. Eğitici ve öğretici yazılarımız umarız siz gayrimenkul girişimcileri için faydalıdır. Sektörde ki büyük oyuncular ve kurumsal firmaların haricinde iş planı hazırlayan emlak ofisi yok denilecek sayıda.
İşlerinizin büyümesine yardımcı olmak, olumlu sonuçlara ulaşmak için mutlaka iş planı oluşturmalısınız. Bir emlakçı, finansman, büyüme ve gayrimenkul sektöründeki gelişmelerden, emlak ofisini başarılı olarak yönetmekten sorumludur.
Gayrimenkul sektöründe başarıya doğru giden ilk adım etkin bir iş planı hazırlamak. Hazırlayacağınız bu iş planını bir dosya haline getirmelisiniz. Tüm çalışanlarınıza bu dosya içeriğini sunmalısınız. Bu dosya ile çalışanlarınız, ofisin hedeflerini, görevlerini, sorumluluklarını ve çalışma planını öğrenmelerini sağlayacaktır.
- Adınızı, adresinizi, telefon numaranızı ve tarih içeren bir kapak sayfası oluşturun.
- İlk sayfada bir misyon oluşturun. Misyon sayfanızda iş planınız için bir ifade yazın. Bu ifade, bir emlak broker olarak kim olduğunuz hakkında bilgi verir ve firma vizyonunuz için görüşlerinizi yansıtır: "Müşterilerimize mükemmel hizmetler sunmak''
- İş planında gayrimenkul iş bilgilerini listeleyin. Bu bölüm uzunluğu yaklaşık bir sayfa olmalı ve işinizi özetlemeniz gerekir. Gayrimenkul satış portföyünüzdeki güncel listeleri listeleyin. Ayrıca, bölgenizdeki pazar koşulları gibi gayrimenkul sektörü hakkında önemli unsurları belirtin.
- Bir sonraki bölümde sunduğunuz hizmetlerden bahsedin. Yatırım danışmanlığı, yazılı sözleşmeler hazırlama, hukuk, proje geliştirme, satış sonrası hizmetler olmak üzere hizmet verdiğiniz alanları yazın. Hizmetlerinizi gerçekleştirmek için elde ettiğiniz eğitim sertifikalarını, lisans belgelerini açıklayıcı bir biçimde listeleyin. Ayrıca, üye olduğunuz veya bağlı bulunduğunuz dernekleri, kurumları belirtin.
- Gayrimenkul pazarlama planının bir sayfalık özetini yazın. Kartvizit, web siteleri ve reklam gibi pazarlama araçlarının tümü dahil. Pazarlama stratejilerinizi, pazarlama tekniklerinizi ve süreci nasıl yönettiğinizi yazın. Pazarlama kampanyasıyla kaç gayrimenkul sattığınızı geri dönüşümleri ile değerlendirin. Pazarlama konusunda iyi olan uzman kişileri ekibinize katmanın yollarını arayın.
- Swot analizini iş planınız içerisine dahil edin. Tüm şirketlerde olduğu gibi, emlak sektöründe faaliyet gösteren bizler için de çok faydalı bir analiz. Zayıf ve güçlü yönleriniz ile fırsat ve tehlikeleri bulunduğunuz şartlara göre listeleyin. Ekibiniz, pazarlama planınız, finansal tablonuz, demirbaşlarınızı da bu analize dahil ederek oluşturun. Bu analiz sizin için bir yol haritası oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
- Ekibinizle ilgili görev listeleri oluşturun. Listede ki görevleri açıklayıcı bir metne dökün. Gerekli eğitimleri bu doğrultuda verin. Eğer, herkesin her işi yaptığı bir çalışma ortamı sağlarsanız, verimliliği arttırmak şöyle dursun, mali tablonuzu günden güne eriten bir yapı oluşturmuş olursunuz.
- Raporlar. Geri bildirimlerinizi sıklıkla alacağınız bu önemli verileri değerlendirecek günlük, haftalık, aylık performans çizelgeleri oluşturun. Portföy, müşteri, pazarlama ve piyasa analizinin de yer alacağı kapsamlı raporlar oluşturun. Bu raporları ekibinizle değerlendirme toplantıları yaparak nerelerde iyi veya zayıf olduğunuzu paylaşın.
- Hedefler. Hangi yöne gittinizi anlamanız için, ulaşılabilir hedefler iş planınızda mutlaka olmalı. Yeni bir araç, yeni portföyler, yeni bir ofis, satış, bütçe, insan kaynakları gibi konularda hedefler oluşturmalısınız. Hedefler sizin başarınızı olumlu veya olumsuz yönde ölçümleyecektir. Değerlendirme toplantılarınızda başarı/başarısız göstergeniz belirlediğiniz bu hedefler olacaktır. Hedefe ulaşırken hedeflerin de ilerlediğini bilmeniz gerekli.