"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Emlak Ofisleri İçin Facebook Pazarlamasıyla İlgili 5 İpucu

Facebook mecrası, eski ve yeni müşterileriyle bağlantı kurmak adına emlak profesyonelleri için bulunmaz bir fırsattır, hem müşterilerine ulaşırken hem de eski müşterileriyle olan ilişkilerini de kaybetmeden etkileşimini güçlendirebilir. Bu etkileşim halinde emlak profesyonelleri,   kendilerini müşterilerine tanıtma fırsatı bulmuş olur. Bu ilişki müşterilerin, hangi emlak broker/danışmanı ile neden çalışabileceği sorularının da cevaplarını ortaya çıkarması açısından önemli bir noktadır.

Önemli: Lütfen paylaşım sıklığınızı zamana yayın. Portföyünüzdeki bir gayrimenkulün ard arda 3-5 defa yayınlanması sizi hasbelkader facebooku keşfetmiş cilalı taş devri emlakçısı yapacaktır. Bu tür paylaşımı yapanlar kaybettikleri takipçilerinin ne anlama geldiğini bile bilemezler. Siz yeni nesil emlak profesyonelleri bu hataya değil sakın bu yanlışa düşmeyin.

Bir emlak ofisiniz mi var?  İşte size facebook pazarlaması için 5 ipucu:

1) Bilgini paylaş

Tamam, hepimizin hedefi satmak istediğimiz gayrimenkulün özelliklerini müşterimize iletmek. İyi bir düşünelim, devamlı olarak karşınıza satış odaklı gayrimenkul ilanları çıkarsa ne olacak? Cevap çok basit, bir gün sıkılacağız ve bu reklamı yapan emlak broker/danışmanı listemizden çıkartacağız. İnsanlar zaten ilan görmek isterse, çok basit bir şekilde herhangi bir ilan sitesine giderek görmek istediği ilanı gezebilir. Tabii ki bu demek değildir ki hiç ilan verilmemeli (Aşağıda bu konuyla ilgili detayları zaten göreceğiz). Anlatmak istediğim, listenizdeki kişileri size karşı kışkırtacak oranda bir satış düşüncesini karşı tarafa yüklememek. Amacımız burada, müşterilerinizin sizi okumasının gerekliliğini ortaya çıkarabilmek. Bu da paylaşımlarınız bilgi içerikli olduğu takdirde gerçekleşebilir. Bir kaç basit örnekle konuyu zenginleştirirsek eğer;

- Bir evi satan değerin ne olduğunu,

- İyi bir fiyatlandırma stratejisinin ne olması gerektiğini,

- Bazı belirli renklere sahip olan evlerin neden daha çekici olduğunu,

- İnsanlar aile evi ararken nelere dikkat ettiğiyle ilgili detayları, 

listelerinizde paylaşabilirsiniz. Bu tip detayları çok geniş bir yelpazeye yaymanız mümkün. Gayrimenkul alıcılarınız ve satıcılarınızın işine yarayabilecek, faydalı bilgileri ayda bir kaç kez paylaşabilir, etkili görsel içeriklerle de bu paylaşımı güçlendirebilirsiniz.

Piyasadaki gelişmeler hakkında güncel bilgileri paylaşmanızı da hatırlatmak isterim. Ev kredilerinin oranlarındaki artış/düşüş, gayrimenkul yasalarında gelişen değişimlerin takibi, bu değişimlerin olumlu/olumsuz etkileri hakkında bilgilendirmeler de bulunmak, kaliteli bir bilgi sunma anlamına gelir. 

2) Gayrimenkulünüz öne çıksın!

Elbette her emlak profesyoneli gibi sizler de müşteri portföyünüzün, emlak listenizdeki gayrimenkulün özelliklerine, tam bir şekilde ulaşmasını istersiniz. Facebook paylaşım sitesi, evlerinizi ve her türlü emlağınızı satmak/kiralamak için detayları karşı tarafa sunarak müşterilerinizi aydınlatabileceğiniz, harikulade bir sosyal paylaşım sitesidir. Hepinizin zaten bildiği gibi görsel zenginlik, emlak satışları için çok önemli bir detaydır. Facebookta da bu kural tamamen geçerlidir.

Facebook paylaşım sitesinde emlaklarınızın, dikkat çekmesini sağlayacak bir kaç etkili yol şunlardır:

- Mülkiyetin konumu, fiyatı, kullanıma uygunluğu gibi detayları güncelleyerek, birden fazla fotoğraf yükleyebilirsiniz. Fotoğrafların birden fazla olması, potansiyel müşterilerinizin, ilgilendiği gayrimenkulü daha iyi tanımasına yardımcı olacaktır.

3) Kitlenizle Temasa geçin

Emlak sektörünün diğer işletmelere göre ne kadar büyük avantajı olduğunun farkında mısınız?

Birçok işletme, kendi yapılarını daha insancıl bir biçime sokmaya, insanlarla birebirde muhatap olmaya çalışırken, emlak sektöründe ekstradan böyle bir yapı çalışmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Neticesinde bizler zaten işimiz gereği herkesle birebirde muhatap olmak zorundayız. Haliyle de daha insancıl yaklaşımları gerçekleştirmemiz bizim açımızdan diğerlerine göre çok daha kolay ve etkili olmaktadır. Bu çerçevede  potansiyel müşterileriniz karşılarında klişeleşmiş ofis çalışanı yerine, onlarla duygusal etkileşime geçebilecek gerçek emlak profesyonelleriyle çalışmayı arzulamaktadırlar.

Bunu gerçekleştirmek sanıldığı kadar zor bir şey değildir, Yapmanız gereken e-maillerinizin içeriğini özgün ve gerçekçi bilgilerle doldurmaktır. Bununla ilgili sizin için aşağı da bir kaç fikrimizi dile getiriyoruz;

- Bulunduğunuz çevredeki gelişmeleri iyi takip etmek, o çevreyle alakalı bilgilere sahip olmak müşterilerinize karşı sizleri daha yakın hissettirecektir. Bulunduğunuz bölgeyle alakalı ufak bir anınızı anlatmanız karşı tarafa aynı duyguları hissettirmenize fayda sağlayacaktır.

- Müşterilerinizle evleri hakkında konuşma çalışın, insanlar evleriyle ilgili konuşmayı severler. Alıcılarınızın mevcut evleri, gelecekteki evleri ve hayalini kurduğu evler hakkında sohbet ederek, onları can evinden  vurabilecek detaylara hakim olabilirsiniz. Evleriyle ilgili herhangi bir şey sorabilirsiniz; fiyatını, beğendiği renkleri, iç dekorasyonda önem verdiği detayları vs. Bu öğrenmiş olduğunuz bilgilerin ışığında paylaşımlarınıza yön verebilir, müşterinizle ortak beğeniler oluşturabilirsiniz. Bu şekilde hem paylaşımlarınız listenizdeki kişiler tarafından beğeni alır hem de gönderilerinizin sosyal medyada paylaşılması sayesinde ilgi çekebilirsiniz.

- İlgi çekici ev resimleri yada ilginç ev dizaynlarıyla ilgili görselleri keşfederek, bu tür fotoğrafları paylaşın. Hangimiz ilgi çekici insanların yaşadığı mekanları görmekten hoşlanmaz ki?

4) Mail listenizi genişletin

Hepimiz mail listelerimizi genişletmek için çabalarız. Peki kaçımız bu potansiyel müşteri listelerini çoğaltmak için facebook paylaşım sitesinden faydalanırız?

Facebook sayfanızdan daha aktif bir şekilde faydalanmanız için size, müşterilerinizin ilgisini çekecek haber niteliği taşıyan eklentiler koymanızı tavsiye edebiliriz. Bu sekmeler sayesinde, aktif facebook kullanıcılarınıza işe yarar bilgiler verebilir ve daha fazlasını istemeye teşvik ederek onları haftalık/aylık haber bülteninize üye yapabilirsiniz. Üyeliklerle birlikte mail listenizde otomatik olarak genişleyecektir.

Eğer bir e-kitap veya derginiz varsa bunu müşterilerinize hediye olarak göndermek adına maillerini isteyebilirsiniz.

5) Gayrimenkullerinizin tanıtımı

Son olarak gayrimenkullerinizin reklamlarını, facebook reklamlarına üye olarak da tanıtabilirsiniz. Hedefi iyi belirlenmiş seçenekler ile çok etkili reklam ilanları vererek geniş bir kitleye hitap edebilirsiniz. Eğer bu seçeneği kullanmak isterseniz, size bu konuyla ilgili bir kaç ipucu verebiliriz.

- Gayrimenkul görsellerini kullanmak müşterileriniz için tanıtıcı olacaktır, bazı emlak profesyonellerinin yaptığı hatalardan biri de, emlak görsellerini öne çıkarmak yerine emlak ofisinin görsellerini yayınlamasıdır. Müşterileriniz, ofisinizin nasıl olduğundan çok, ilgilendiği gayrimenkulün detaylarını görmek ister.

- Takipçilerinize yanıltıcı bilgiler vermekten çekinmemiz gerekiyor, aksi takdirde paramızı ve zamanımızı boşa harcamış oluruz. İlanlarınızı verirken tam bilgi vermekten ve detaydan kaçınmadan gayrimenkulün bütün özelliklerini sunmamız gerekmektedir.

- Gayrimenkul reklamlarınız için planlama yaparken, takipçilerinizin arkadaşlarına da ulaşmayı düşünebilirsiniz. Potansiyel müşterilerinizin arkadaş çevresinin de pek çoğunun aynı bölgede yer aldığını düşünürsek, yapılan tanıtımlar geniş bir yelpazede etkili bir pazarlama faaliyetine dönüşmüş olacaktır.

- Eğer emlak reklamlarını kullanmayı düşünmüyorsanız, bunun yerine ücretsiz e-kitap ya da dergi ile reklamlarınızı yapabilirsiniz. Bu uygulamanın size getireceği en büyük yarar, e-mail listenizi geliştirmeniz olacaktır.

-Facebook reklamlarına gereksiz paralar harcamak zorunda değilsiniz, ancak küçük bir facebook reklamı da ihtiyacınızın olan desteği sağlamaya yarayacaktır.

***

Son olarak hatırlatmak gerekirse, asla kendi çizginizi bozmayın, neticesinde orada bir işi temsilen bulunmaktasınız, elbette bazı şakalar arkadaşlar arasında eğlenceli olarak kabul edilebilir, ancak her zaman potansiyel müşterilerinizin takibinde olacaksınız.

Paylaşımlarınız, profesyonel çizginizi ve  oluşturduğunuz karakteri zedelemeyecek incelikte olmak zorundadır.

DİĞER HABER
19 Kasım 2014