Hepimiz iş dünyasında var olabilmek için bir iş planına ihtiyacımız olduğunu biliriz. Ancak araştırma sonuçları gösteriyor ki yöneticilerin ve firmaların yalnızca yüzde 5’i bir iş planına sahip. Elbette ki bu kadar çalkantılı bir sektörde geleceği tahmin etmek kolay değilken, sabit bir iş planı çıkarmak da çok kolay değildir. Fakat bu belirsiz ortamdaki diğer faktörler, sizin iş planınızı belirleyen etkenler olabilir. Aşağıda bir iş planı hazırlarken yöneticilerin en çok yaptığı yanlışların üzerinde durarak, bir iş planının nasıl oluşturulabileceğini irdeleyeceğiz.
Bir iş planı hazırlarken ilk yapılan iş hedeflerinizi ortaya koymanızdır. Ancak bazıları yalnızca hedeflerini ortaya koyduğu zaman bir iş planı hazırladığını düşünür. Oysa bu, bir iş planının yalnızca çeyreğini oluşturur. Hedeflerinizi ve amaçlarınızı listelemeniz, bir iş planı değil, bir iş planının parçasıdır. Gerçek bir iş planı, aşağıdaki altı bölümden oluşmalıdır:
- Vizyonunuz – Varmak istediğiniz nokta nedir?
- Değerlendirmeniz – Geçtiğiniz yılda ne oldu?
- Göreviniz – Ne üzerine yoğunlaşıyorsunuz?
- Hedefleriniz – Bugünün kazananı olmayı en iyi nasıl ifade edersiniz?
- Dört çeyreğin her birine dair eylem planınız
- Sonuçları değerlendirebileceğiniz bir ölçüm metodu
Maalesef hedeflerimizi yazarken, milyon dolarlık rakamları ve pazar payı gibi ölçümleri düşünürüz. Ancak hedefleri belirlerken sizin şartlarınız daha önemlidir. Ne kadar işten ne kadar para kazandığınız, hangi bölgelerde faaliyet gösterdiğiniz ve ne kadar satış potansiyeli gösterdiğiniz, sonraki hedeflerinizi belirlerken dikkate almanız gereken konulardır. Bu anlamda gelir kaynaklarınıza odaklanmanız büyük önem taşır. Ardından bu hedeflerinizi ofis planınız ile entegre edebilirsiniz.
Geçtiğiniz yılın durum değerlendirmesini yapmanız çok önemlidir. Çünkü geçtiğiniz yılki planınızdan aldığınız sonuçlara göre, gelecek yılın eylem planı için ipuçları elde edersiniz. Bu sayede önceki sene yaşadığınız sorunların aynısını yaşamamak için daha iyi bir plan çıkarırsınız.
Örneğin önceki yıl elde etmiş olduğu kârı ve operasyonel giderleri bilmeyen bir gayrimenkul firma yöneticisi düşünülemez. Ancak bu gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz. Kârınızı, satış oranlarınızı, pazarlama stratejileriniz neticesinde aldığınız başarıyı ve diğer her şeyi tam anlamıyla gözden geçirmeniz gerekir.
Genellikle gayrimenkul firmaları, tüm kapıları pencereleri kapatıp bir masa başına gömülüp iş planı hazırlamaya çalışırlar. Diğer firmaların gelecek yıl için neleri hedeflediklerini hiç merak etmezler. Oysa diğer iş planlarını bilmek sizin iş planınızı oluşturmanıza yardımcı olur.
Bunun yanı sıra iş planı hazırlarken bazen yardım almanız gerekebilir. Bir gayrimenkul koçu veya akıl danışmanı ile birlikte hareket etmeyi düşünebilirsiniz. Örneğin finansman kısmına daha hakim olan bir uzman ile hareket etmeniz, geleceğe yönelik daha iyi tahminler yapmanıza olanak tanıyabilir.
Eğer gerçek bir iş planı hazırlamak istiyorsanız, her gün ofisinize giderek, işe alma, seçme, eğitme, yönetme ve pazarlama konularında bir eylem planı geliştirmeniz gerekir. Bu alanların her birine dair bir eylem planı geliştirmezseniz, hazırlamış olduğunuz iş planının da bir manası kalmaz. Esas önemli olan nokta, planı nasıl eyleme dökeceğinizi belirlemenizdir.
Eğer bir iş planına sahip değilseniz, yine de hazırlamak için zamanınız var. Çünkü bir iş planı hazırlamak için belli bir anı beklemek zorunda değilsiniz. Örneğin önümüzdeki Aralık ayı içerisinde 2017 yılının nasıl geçtiğine dair bir değerlendirme yaptıktan sonra, 2018 yılına yepyeni ve iyi hazırlanmış bir iş ve eylem planı ile giriş yapabilirsiniz. Önünüzdeki yeni yılda daha fazla para, daha fazla zaman ve daha fazla ün kazanmak istiyorsanız, planlamanızı şimdiden yapmaya başlayın.