Dijital pazarlama, emlak profesyonelleri için başarının ana etkenlerinden biri haline geldi. Pazarlama faaliyetlerini takip etmek ise gerek pazarlama bütçesini daha başarılı tahsis etmek gerek nelerin çalışıp çalışmadığını belirlemek için hayati bir öneme sahip. Online listenizi ve emlak web sitenizi başlattıktan sonra sonuçların izlenmesi kolaydır ve bu işin matematiği aslında son derece basittir:
Peki, bir pazarlama raporu oluştururken nereden başlamalıyız? Gayrimenkul dönüşüm huninizle en alakalı olan sekiz farklı emlak pazarlama metriği bu konuda size yardımcı olacak.
Gerçek pazarlama performansınızın başarısını takip etmek ve bir pazarlama raporu oluşturmak için aşağıda sıralayacağımız pazarlama metriklerini kullanabilirsiniz.
Toplam Ziyaret Sayısı
Sitenize gelen ziyaretçiler, ilgiyi ve yeterince görünür olup olmadığınızı ölçmeniz için gereken en doğrudan yoldur. Bu, ölçüm hunisinin geri kalanı üzerinde doğrudan etkisi olan önemli bir metriktir. Belli bir zaman aralığındaki ziyaretçi sayısına bakın ve aylık olarak bu verileri takip edin. Ardından daha derine dalarak bu verilerin ne kadarının Google üzerinden, ne kadarının sosyal medya üzerinden ve ne kadarının doğrudan sitenize ulaştığını inceleyin.
Toplam Potansiyel Müşteri Sayısı
Potansiyel müşteriler, web siteniz aracılığı ile sizinle iletişime geçen kişilerdir. Bu, bir e-posta bağlantısını tıklayarak, bir iletişim formunu doldurarak veya sizi telefon ile arayarak ulaşanları kapsar. Ziyaretçi metriğine benzer şekilde potansiyel müşterilerin raporlanması da toplam olası satış sayısını ölçmenizi sağlar. Potansiyel müşterilerin hangi kaynaktan size ulaştığını inceleyerek üzerine daha çok eğilmeniz gereken pazarlama yöntemlerini öğrenebilirsiniz. Eğer web siteniz üzerinden potansiyel müşteriler size ulaşmıyorsa o zaman doğrudan etkiye sahip değilsiniz demektir.
Toplam Satış Sayısı
Satışlar, oyunun sonudur. Bu, sadece ziyaretçilerin ilgisini çekme ve potansiyel müşteri yaratma değil, aynı zamanda anlaşmayı kapatma becerinizin de bir sonucudur. Online etkinlikleriniz tarafından üretilen potansiyel müşterilerden elde ettiğiniz satışları ölçmeniz gerekir. Neden mi? Çünkü bu, tüm pazarlama ve satış çabalarınızın sonucunda ne elde ettiğinizi size gösteren bir metriktir.
Müşteri Dönüşüm Oranı
Ziyaretçilere ve potansiyel müşterilere sahip olduğunuzda müşteri dönüşüm oranınızı hesaplayabilirsiniz. Formülü gayet basittir:
Potansiyel Müşteri Sayısı / Ziyaretçi Sayısı = Potansiyel Müşteri Dönüşüm Oranı
Örneğin eğer aylık olarak gelen 100 ziyaretçiden 2 potansiyel müşteri kazandıysanız, bu durumda dönüşüm oranınız yüzde 2’dir. Bu, önemli bir metriktir, çünkü mutlak sayılara bakarak aldığınız sonucu değerlendirebilirsiniz.
Satış Dönüşüm Oranı
Satış dönüşüm oranını hesaplamanız çok kritik bir soruyu cevaplamanızı sağlar: “Bir satış yapmak için kaç potansiyel müşteri kazanmam gerekiyor?” Hesaplama ise aşağıdaki gibidir:
Toplam Satış / Toplam Potansiyel Müşteri = Satış Dönüşüm Oranı
Örneğin bir ayda siteniz üzerinden 5 potansiyel müşteri kazandıysanız ve bunların 1 tanesi ile satış gerçekleştirdiyseniz satış dönüşüm oranınız yüzde 20’dir. Yani 1 satış yapabilmek için en az 5 potansiyel müşteri kazanmaya ihtiyacınız var.
Toplam Pazarlama Maliyeti
Pazarlama için yaptığınız tüm harcamalara bakın. Reklamcılık, halkla ilişkiler, e-posta pazarlaması, web sitesi güncellemeleri, danışmanlar ve pazarlama stratejilerinizle alakalı her türlü maliyeti inceleyin. Özel bir pazarlama ekibiniz varsa personel sayısını da bu hesaplamaya dahil edin. Genel pazarlama harcamalarının ölçülmesi, müşteri başına maliyet ve yatırım getirisi ile ilişkili olduğu için çok önemlidir.
Müşteri Başına Maliyet
Artık bir müşteri başına harcamakta olduğunuz maliyeti hesaplayabilirsiniz. Belirli dönemler için şu hesaplama kullanılır:
Pazarlama Maliyeti / Toplam Potansiyel Müşteri Sayısı = Müşteri Başına Maliyet
Bu metrik ile pazarlama etkinliğiniz için genel bir bilgiye sahip olursunuz. “Eğer pazarlamaya şu kadar harcarsam potansiyel müşterilerden şunu bekleyebilirim.” tarzından varsayımlara ulaşabilirsiniz.
Pazarlama Yatırımının Getirisi
Tüm pazarlama harcamalarınızı ve tüm satış bilginize artık ulaşabildiğinize göre pazarlamaya yatırdığınız maliyetin karşılığının ne olduğunu da öğrenebilirsiniz.
Toplam Satış Değeri / Pazarlama Maliyetleri = Yatırım Getirisi
Bu çerçeveyi oluşturduktan sonra aşağıdaki soruyu yanıtlamanız, belirli pazarlama etkinliklerine yönelmek için size yardımcı olacaktır. “Bana en iyi gayrimenkul pazarlama yatırım getirisini sağlayacak olan şey nedir?”
Eğer bu soruyu cevaplayamıyorsanız işinizi büyütmek ve ölçeklemek için gereken temel birim ekonomisini anlamanız çok zor olacaktır.