Yılın belirli zamanlarında danışmanları piyasa hakkında endişeler kaplamaya başlıyor. EmlakBroker olarak biz de piyasanın gidişatı hakkında sık sık sorular alıyoruz. Bazı danışmanlar emlak piyasasının çöküp çökmeyeceğini soracak kadar ileri gidiyor.
Size kesinlikle şunu söyleyebiliriz ki, yaşanan dalgalanmalar oldukça normal.
Emlak piyasası hem genel ekonomik gelişmelerden, hem de yerel değişimlerden çokça etkilenen bir ortam. Örneğin eylül ayının başında emlak piyasası durgunlaşıyor; çünkü aileler çocuklarının okul hazırlıklarını yapmakla ya da yazın son demlerinin keyfini çıkarmakla meşgul oluyorlar.
Aslında yaşanan dalgalanmalar piyasanın sağlıklı olduğunun göstergesi; çünkü sağlıklı bir piyasa nefes alır, hareket eder ve dalgalanır. Bir piyasa için önemli olan uzun vadedeki stabilitesidir. Aslında bakılması gereken şey uzun vadede ne olduğu, piyasadaki ürün çeşitleri ve arz talep sayılarının uzun yıllar içerisinde nasıl değiştiğidir. Sağlıklı bir pazarda çeşitli ürünler olmalı ve bu ürünlere olan talep sıfırlanmamalıdır.
Kriz ile fırsatın bir araya gelmesi zengin olmanızı sağlar. Piyasalar krizdeyken daha çok patlamış mısır alın. - Emlak Broker
Bu yüzden tekrar ediyoruz: Hayır, emlak piyasası çökmeyecek. Eğer ki piyasa o an durgun bir dönemden geçiyorsa, bu sadece nefes alıyor demektir.
Emlak piyasasının çöktüğüne ancak ve ancak ev fiyatları bir gecede 3’te bir oranında düşerse emin olabilirsiniz. Bu yüzden endişelendiğiniz zamanlarda böyle bir şey yaşanıp yaşanmadığını kontrol etmek sizi rahatlatabilir. Yani paniklemeden önce birazcık araştırma yapmak size iyi gelecek.
Yapılan araştırma sonuçlarına göre bir piyasanın çöktüğüne ya da durumun çok kötü olduğuna kanaat getirmeden önce şu 10 şey hakkında bilgi edinmeniz lazım:
İstihdam: Şu anki ve gelecekti iş fırsatları
Yeni Yapılar: Şu an yapılan ve yapılmak üzere projelendirilmiş yapılar
Nüfus: Anlık nüfus artış oranı
İş Fırsatları: Yeni girişimler
Satış Fiyatları: Son 3 yıl için ev fiyatlarının değişim grafiği
İlan Süresi: Son 1 yıl için konutların satılmadan önce ilanda durdukları günlerin sayısı
Değer Artışı: Geçen yıla göre çevre muhitlerdeki değer artışı
Faiz Oranları: Son 2 yıl için faiz oran değişimi
Talep: Satış ve listeleme sayılarına göre çıkarılmış anlık talep tahmini
Değişimler: Bölgenizde yapılması planlanan değişiklikler
Zaten bu verileri edindikten sonra endişelenecek bir durum olmadığını anlayacaksınız, çünkü piyasanın durgun zamanlarında dahi elde ettiğiniz veriler umut vaat edici olacak.
Hemen sonuca atlamayın. Emlak piyasası sağlıklı ve güçlü. Ne kadar sağlıklı olduğunu değerlendirmek için de kendi araştırmanızı yapmanız gerekiyor. Araştırmayı kendiniz yapmanız çok önemli, çünkü her kaynaktan objektif bilgilere ulaşılmıyor. Tekrar hatırlatmakta fayda var;
Her kriz kendi içinde birçok fırsatı doğurur. Müşterilerinize iyi fırsatları sunabilmeniz için kriz ortamına ihtiyacınız var.