"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Emlak Sektörü Sizin İçin Doğru Seçim mi?

Başarılı gayrimenkul uzmanlarının sektörde yükselmesi ve kazançlarının yüksek olması kuvvetle muhtemel. Ama her sektörde olduğu gibi bu sektörde de herkes başarılı olamayacak.

İşin doğrusu, danışman olarak işe başlayan insanların %90’ı ilk 9 ay içerisinde başarısız olup mesleği bırakıyor. Nedeni ise basit: Mesleğe, yapacakları fedakarlıkların bilincinde olmadan başlıyorlar ve aslında gerçekten danışman olmak istemiyorlar. Yeterince tutkuları yok ve kararlı değiller.

Herhangi bir sektörde başarılı olmak için önce bu sektöre uygun olup olmadığınızı değerlendirmeniz gerekiyor. Peki bu değerlendirmeyi nasıl yapacaksınız?

Yazımızın devamında kaleme aldığımız 14 soru, gayrimenkul danışmanlığının sizin için uygun bir meslek olup olmadığına ışık tutacak. Aşağıdaki sorular, en basitinden en karışığına kadar hepsi, bu mesleğe uygun olup olmadığınızı anlamanız için size yol gösterecek.

Hazırsanız başlayalım:

1. Yalnız çalışmayı sever misiniz?

Bu sektörde neredeyse her zaman yalnız çalışıyor olacaksınız. Emlak sektörü dünyanın en yalnız ama en çok kazandıran sektörlerinden birisidir.

Zamanı geldiğinde işleri sizinle birlikte yürütecek ve güvenmeniz gereken bir grubunuz olacak. Ama her halükârda tüm işleri bireysel olarak kontrolde tutmak durumundasınız. Yani kendi inisiyatifi ile karar alabilen bir lider olmak durumunda kalacaksınız.

Karşınıza sıkıntılar çıkacak ve bu sıkıntıları göğüslemeniz gerekecek. Problemlerin altında ezilmemeli ve kendinizi motive edebilmelisiniz.

Yalnız çalışmaya hazır değilseniz ya da bu yük size ağır gelecekse, emlak sektörü size uygun olmayabilir.

2. Kendinizi değerlendirebilir misiniz?

Başarılı bir danışman olmak için hareketlerinizi kontrol edebiliyor olmanız gerekiyor. Üstelik bunu brokerınız ya da müşterilerinizin uyarıları ile değil, bizzat kendiniz yapmalısınız.

Kendinizi değerlendirmeli ve performansınızı ölçebilmelisiniz. Bu yüzden de öğrenmeye açık olmak durumundasınız. Araştırmalı, yeni yöntemler keşfetmeli, bu yöntemleri hayatınıza adapte etmeli ve sonuçlarını değerlendirebilmelisiniz.

Kendinizi değerlendirebilme potansiyeliniz, bu sektörde tutunup tutunamayacağınızı belirleyecek.

3. Zaman yönetimi konusunda iyi misiniz?

Emlak piyasasında mesai saatleri yoktur. Bu meslekte gece gündüz çalışıyor olacaksınız, çünkü ajandanızı müşterilerinize uydurmanız gerekiyor.

Yani gece 11’de toplantıdan çıkıp sabah 8’de müşterinizle buluşmak durumunda kalabilirsiniz. Bu yüzden zamanınızı iyi planlayabiliyor olmalısınız.

Müşteri görüşmeleri, veri analizleri, potansiyel müşteri aktiviteleri, pazarlama çalışmaları ve tabi ki kişisel aktiviteleriniz hep planlı olmak durumunda.

Eğer zaman yönetimini başaramayacağınızı düşünüyorsanız, emlak piyasasında başarılı olamazsınız.

4. Sosyal misiniz?

Evet bu sektörde yalnız çalışacaksınız. Ama bu cümle sadece diğer danışmanlarla olan iş birlikteliğinizi içeriyor. Emlak piyasası tamamen insan ilişkilerine dayalıdır. Bu yüzden sizin tüm iş planlarınız müşterileriniz etrafında şekillenecek.

Sosyal yönünüz kuvvetli olmalı ve müşterilerinin ihtiyaçlarını algılayabilmelisiniz. Sizin için müşteri, günlük hayatınızda sürekli iletişim halinde olacağınız insanlar anlamına geliyor. Bu yüzden, eğer gerçekten de insanların etrafında olmaktan hoşlanmıyorsanız, bu işte başarılı olamazsınız.

5. Emlak sektörü hakkındaki bilgileriniz gerçek mi?

Birçok danışman bu işe havalı olduğunu düşündükleri için başlıyor. Kafalarında pahalı arabalar satın almak, lüks evlerde oturmak var.

Evet, emlak piyasasında büyük kazançlar elde etmek mümkün. Ama sektöre girme sebebiniz kesinlikle bu olmamalı. Eğer ki bu sektör hakkında tutkunuz yoksa, zaten büyük kazançlar elde edemezsiniz.

Tabi ki iyi bir danışman olmayı, güzel bir evde oturmayı ve ailenize daha iyi bir gelecek sağlamayı isteyeceksiniz. Ama bu istekleriniz için emlak sektörü ile ilgili sağlam bir planınız ve isteğiniz yoksa, başarılı olmanız pek mümkün değil.

6. Emlak sektörü sizi heyecanlandırıyor mu?

Emlak ile ilgili yatırım fırsatları ya da başka danışmanların elde ettiği kazançları gördüğünüzde nasıl hissediyorsunuz? Midenizde küçük kelebekler uçuşuyor mu?

Tamam belki biraz abarttık, ama bu durumlarda hiçbir heyecan duymuyorsanız, sıkıntı büyük demektir. Emlak sektörü için heyecanlı olmanız, işinizin bir tutkuya dönüşmesini sağlar ve böylelikle yaptığınız fedakarlıklar sizi üzemez.

Bir işi sevmezseniz, o iş için sürekli çaba gösteremezsiniz. Eğer emlak piyasası sizde heyecan uyandırmıyorsa, gelişmek için motivasyon bulamazsınız. Eğer heyecanınız yoksa, bu iş sizin için değil.

Öte yandan potansiyel müşteri çalışmaları, müşteriyi bağlamak ve ağ oluşturmak sizi heyecanlandırıyorsa, bu sektörde çok önemli yerlere gelebilirsiniz.

7. Kendi kendinize öğrenebilir misiniz?

Bu sektörde size kimse bir şey öğretmeyecek. Tabi ki para ödeyerek kurslara katılabilirsiniz, ama kimsenin kendiliğinden gelip sizi eğitmesini beklemeyin.

Emlak sektöründe başarılı olmak için kendi kendinize öğrenebiliyor olmanız gerekiyor.

  • Piyasa bilgisi

  • Müşteri kazanma

  • Müzakere yöntemleri

  • Pazarlama

  • Markalaşma

Bu konular ise başarılı olmak için kesinlikle gelişmeniz gereken temel konular.

8. Reddedilmeyi kaldırabilir misiniz?

Dünyada reddedilmenin işin bir parçası olduğu tek meslek emlak danışmanlığı olabilir. Her danışman, müşterilerinin yaklaşık %95’inden ret cevabı alıyor. Sizin de bu gerçeği kabullenmeniz ve reddedilmekten korkmamanız lazım.

Dahası, reddedilme korkusuyla yaşamak yerine bir de bu hayırları evet cevabına çevirmeyi öğrenmelisiniz.

Hayır cevabı sizin için bir motivasyon kaynağı olmalı. Belki 100 kere reddedileceksiniz, ama 101’incide çok büyük bir işi bitirebilirsiniz.

9. İnsanlara değer katabilir misiniz?

Başarılı bir danışman olmak için rakiplerinizden daha çok şey sunabiliyor olmanız gerekiyor. Katabileceğiniz değerler olmadan, siz de herkes gibisiniz. Peki nasıl değer katabilirsiniz?

Müşterilerinize internette bulamayacağı bilgiler sunmak, piyasa trendlerinden bahsetmek ve ipuçları vermek önemlidir. Müşterinize yarar sağlayacak her bilgi parçası sizi gözlerinde değerli yapacak ve farklılaştıracak.

Eğer ki müşterinizi etkileyecek şeyleri saptayamayacağınızı ve onlara farklı bir hizmet sunmayacağınızı düşünüyorsanız, bu işe uygun değilsiniz.

10. Ne tür bir danışman olacaksınız?

Bu sektöre adım atmadan önce, güçlü taraflarınızı değerlendirmelisiniz. Bu değerlendirme kariyer planınızı çizmeniz için yardımcı olacak.

3 konuda uzmanlaşabilirsiniz:

  • Konut sahibi adına satış yapmak

  • Potansiyel alıcılara konut bulmak

  • Müşteri ilişkileri

Eğer ki bu 3 alanı iyice incelediniz ve hiçbirisi ilginizi çekmediyse, bu işe uygun olmayabilirsiniz.

11. Uzmanlaşacağınız alan hakkında düşündünüz mü?

Başarılı danışmanlar gelen her işe atlamazlar. Onların kendilerine ait bir uzmanlık alanları vardır ve bu konuda en iyisi olarak anılırlar.

Lüks konutlar, rezidanslar, müstakil evler, yatırımsal konutlar ya da apartman daireleri gibi birçok konuda uzmanlaşabilirsiniz. Emlak piyasasında seçeneğiniz oldukça fazla.

Ama bu işe girişmeden önce araştırma yapmanız ve hangi konuda başarılı olacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Yanlış konulara yönelir ya da her işi almaya çalışırsanız bu sektörde tutunamazsınız.

12. Güçlü yanlarınız neler?

Güçlü yanlarınızın neler olduğunu belirlemek, hem bu sektöre uygun olup olmadığınızı, hem de hangi konuda uzmanlaşabileceğinizi belirleyecek.

Örneğin;

  • Eğer dışadönük bir insansanız ilk defa konut satın alacak müşterilerle ilgilenebilirsiniz, çünkü onların ikna olmaya ihtiyacı olacak.

  • Ayrıntıları görebiliyorsanız lüks konutlar hakkında çalışabilirsiniz, çünkü bu alıcı grubunun gözü tok ve ayrıntılara önem veriyorlar.

Bu listeyi çokça uzatabilirsiniz. Bu tarz bir değerlendirmeyi kendinize yapabilmeniz bu sektör hakkında doğru karar vermenizi sağlayacak.

13. Zayıf yanlarınız neler?

Aynı güçlü yanlarınız gibi, zayıf yanlarınızı belirlemek de çok önemli. Bu şekilde hem kaçınmanız gereken alanları görebilir hem de sektörde başarısız olmamak adına önlem alabilirsiniz. Kendinizi geliştirmeniz gereken alanları görmek, mükemmelliğe adım adım yaklaşmanızı sağlayacak.

Zayıf yanlarınızı bilerek sektöre uygun olup olmadığınız en baştan saptayabilirsiniz.

14. 10 yıl sonra da bu işi yapacağınızı düşünüyor musunuz?

Bu soru belki size saçma gelecek, ama eğer ki kendinizi uzun vadede bu sektörde hayal edemiyorsanız, seçtiğiniz iş sizin için doğru olmayabilir. Bu soru aslında 5. Soruda anlattığımız mesleğe başlama nedenlerinizle yakından alakalı.

Bu sektörde başarılı olmak için danışmanlığı bir geçiş evresi olarak görmemelisiniz.  Ama eğer ki işi uzun vadeli düşünür ve özellikle müşteri ağınızı genişletmek konusundaki çalışmalarınızla geleceğe yatırım yaparsanız, bu meslekten keyif alacak ve başarılı olacaksınız.

Karar Aşaması

Emlak piyasasındaki iş hacminin yüzde 80’lik kısmı tüm danışmanların yüzde 20’sinin elinde. Eğer ki yukarıdaki sorulara kendinizi tatmin edecek cevaplar veremiyorsanız, büyük ihtimalle bu meslek size uygun değil.

Ama tam aksine tüm sorular için optimistik cevaplarınız varsa, o zaman da başarmak için gereken her şeye sahipsiniz demektir.

DİĞER HABER
19 Ocak 2023