Haftalık kitap değerlendirmelerimizde bu hafta, dünyanın en popüler proje yönetimi yazılımı BaseCamp‘ın yaratıcılarının kaleme aldığı, iş dünyasının sıkıcı kurallarına farklı bir bakış açısıyla yaklaşan vede keyifle okuyacağınız girişimcilik kitabı Sil Baştan'ı okumanızı tavsiye ediyoruz.
Neden bu kitabı tavsiye ettiğimizi merak ediyorsunuzdur. Çünkü, Emlak profesyonelliği=Girişimcilik demek oluyor bize göre. Her bir danışmanın bağımsız bir işletme olduğunu ve satış, pazarlama, iletişim, reklam, yönetmelik, teknoloji, finans ve daha sayamadığımız bir çok alt segmentin bilgisine ve donanımına sahip olması girişimciliğin ta kendisi olmuyor mu sizce de?
Bu kitabın içeriği mesleki bilgiler içermiyor. Fakat, sizi iş dünyasında gereksiz yere uğraştığınız ve önemli sandığınız yığınların içinden kurtulmanızı sağlayacak önemli bilgileri veriyor. Bu kitabın, diğer tipik iş kitaplarından farkı kendi başarı hikayelerini oluşturan deneyimlerini yazmaları.
Favorilerim arasında yer alan, aynı zamanda yakından ilgiyle takip ettiğim, milyonlarca müşteri portföyüne sahip 37 signals şirketinin sahipleri bu kitabın yazarları. Dünyanın farklı kıtalarında teknolojinin nimetleri sayesinde bir araya gelerek çalışan bu ekip, uzaktan bir ekibin nasıl çalışabileceğini ve nasıl başarılı olunabileceğini bizlere gösteriyor.
Bir şeyi burada itiraf etmekte sakınca görmüyoruz; teknolojinin gelişimine bağlı olarak hayatımıza renk katan yenilikçi ve durmaksızın üreten genç beyinlerin oluşturduğu startup kültürünü ve onun olmazsa olmazı paylaşım ekonomisini ilgiyle takip ediyoruz. Ve bu kültürün bir parçası olmaktan da ayrıca büyük bir mutluluk duyuyoruz. — emlakbroker.com
Bazen oyunun içinden hiç çıkmamak nerede hata yaptığınızı, doğru yönde olup olmadığınızı anlamanıza engel olur. Bu kitabın mesleğimizle olan bağlantılarını sentezleyerek okuduğunuzda oyunun dışından inanılmaz deneyimler edineceksiniz. Yaratmış oldukları bu kültürün sıcaklığı sizi derinden etkileyecek.
Bu kitapta, okul hayatınızda veya almış olduğunuz eğitimlerde size sunulanların bir çoğunun aslında ne kadar gereksiz olduğu anlatılıyor.
Harika yazarları işe alın. İş ağınızdaki kişilerde dahil olmak üzere aynı ofiste çalıştığınız mesai arkadaşlarınızı da niteliğine göre değerlendirin. İş bitirici, netice alıcı, mesleki bilgisi iyi, kendini sürekli geliştiren ve üreten kişilerden oluşan A+ insanlarla mesaiye başlamanın hazzını yaşayın.
Rakiplerinizden daha öğretici olun. Eğer sosyal medyada varlığınızı öğretici bir strateji ile gerçekleştirirseniz müşterilerle aranızda geleneksel pazarlama yöntemleri ile elde edemeyeceğiniz sıkı bir bağ kurulur. Yemek pişirmenin püf noktalarını paylaşan ünlü şefleri örnek alın.
Prensip olarak hayır deyin. İster bir komisyon düşürme isteğiyle ilgili büyük bir iş görüşmesinde olun, isterseniz tek yetkili bir satış sözleşmesi imzalayacağınız mülk sahibi ile bir anlaşmada, sizi siz yapan etik kurallar çerçevesindeki iş prensipleriniz konusunda hayırın gücünü kullanın.
Hatalardan ders çıkarma(yın). Hatalarınızdan ders çıkarmak başarıya giden yolda önemli bir kilometre taşı. Hatalarımızdan belki neyi bir daha yapmamamız gerektiğini öğrenebiliriz. Fakat hatalarınızın yerine başarılarınıza odaklanın ve başarıya ulaştığınız yolu tekrar inceleyin. Başardığınız bir işte neleri doğru yapmışsınız, onlardan ilham alın ve motivasyon sağlayın.
Gelecek adımlarınızı neyi yapmayacağınıza göre değil de, neleri yapmanız gerektiğine göre belirleyin. Başarılı olduğunuz bir işte neyin işe yaradığını görebilirsiniz ve bunu tekrarlayabilirsiniz. Başarılarımızdan ders çıkarmak sizce de daha doğru olmaz mı?
Çizginizi belirleyin. Çıktığınız yolda ilerlerken yaptığınız şeyi neden yaptığınızı aklınızda tutun. Bir inancınız olmalı. Sizi ayakta tutan bir belkemiği olmalı. Ne için savaşmayı göze aldığınızı bilmelisiniz. Sonrada bunu dünyaya göstermelisiniz. Sağlam bir duruşunuz olursa büyük hayranlarınız olur. Bunlar sizi herkese gösterirler ve korurlar. Herhangi bir reklamdan çok daha etkili ve tutkulu bir şekilde isminizi yayarlar, duyururlar (Kitaptan alıntı).
Hız kazanmak kazandırır. Hız kazanmak motivasyonu güçlendirir. Yola devam etmenizi sağlar. Sizi yönlendirir. Hız kazanmadan, hiçbir yere gidemezsiniz. Üzerinde çalıştığınız şey sizi motive etmiyorsa, bu iyi değildir (Kitaptan alıntı).