"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Emlakçılık İşi Katiliniz Olabilir

Gayrimenkul en stresli meslekler arasında yer alıyor. Bu bizim görüşümüz değil, araştırma sonuçlarının ortaya çıkardığı gerçekler.

Sektörde olmayanlar için emlakçıların işleri kolay görünebilir: Harika evler göstererek etrafta dolaşıyorlar, esnek bir program yapıyorlar ve bazen büyük komisyon ödemeleri alıyorlar.

Ancak gerçek şu ki, emlakçıların işi onların hayal edebileceğinden çok daha zor. Düzensiz saatler, katı rekabet ve belirsiz bir gelir, sosyal yardımların olmaması, konut değerlerinde düşüş ve boş evlerde yabancılarla tanışmanın getirdiği riskler, gayrimenkulü stresli ve tehlikeli bir meslek haline getiriyor.

İş o kadar stresli ki, Business Insider "gayrimenkul satıcılarının intihar etme olasılığının ortalamadan 1,38 kat daha fazla olduğunu" yazıyor.

Yüksek stresli ortam

Emlakçılığa yeni başlayanlar için, komisyona dayalı çalışmak yeterince streslidir. Danışmanların her ay "garantili maaşlarının" olmadığını biliyoruz. Ve çoğu danışman, bir satış kapanana kadar bir kuruş kazanmaz. Oysa ki, mesleğin dışındaki herkes, her işlemde çok fazla para kazanılabileceğimizi düşünüyor.

Düşünemedikleri şey ise, "Bir anlaşmaya güveniyorsunuz ve herhangi bir nedenle anlaşma bozulursa, bu sorumlu olduğunuz aileniz ve sizin için çok fazla strese neden olabilir. Bir danışman için, her satışta çok şey var: Geleceğimiz, hayallerimiz, ailemiz."

Danışmanları strese sokan bir başka önemli konu ise, bağımsız olarak mı yoksa büyük bir franchise şirketi için mi çalışmalılar. Bizim görüşümüze göre danışmanların genellikle bir girişimci gibi hareket etmeleri gerekiyor. Bunun bazı avantajları olduğu gibi dezavantajları da olabilir. Danışmanın bulunduğu bölgeye ve kariyer gelişimine bağlı karar vermesi en doğru tercih olacaktır.

Telefonunuz çalmazsa bu iş stresli olabilir

İş ve yaşam arasında bir denge bulmanın bu iş kolunda zor olabileceğini söyleyebiliriz. Bir danışmanın kendisi ve meslektaşlarının karşılaştığı iş stresi, kariyerlerinde nerede olduklarına bağlı bir durum.
Kişisel yaşam ve iş dengesini kurmak bazı danışmanlar için çok yıpratıcı olabilir. Esnek saatler için emlak işine giren ancak daha sonra kendilerini günde 24 saat çalışırken bulan, bu mesleğe iş yaşam dengesi için başladıklarını unutan danışmanlar biliyoruz.

Meslekte ilerleme kaydeden diğer danışmanların ise farklı endişeler yaşadığını söyleyebiliriz: Düzensiz gelirler, rekabet dışı kalma, başarı sonrası gelen başarısızlıklar.

Profesyonel bir danışman, işinin çoğunu mümkün olduğunca ofiste yaparak kendi iş-yaşam dengesini koruyor. “Evde kalmayı ve çalışmayı ayrı tutmayı seviyorum” “Her yılın başında, yılın ilerleyen zamanları için tatil zamanları ayırırım ve bunun için çalışırım. Fırsat buldukça spor salonuna gidiyorum. Ofiste işler çığrından çıkarsa gözlüğümü çıkarırım, bir çay alırım ve derin bir nefes alıp düşüncelerimi toplarım.” düşüncesinde bir çok danışman var.

Danışmanların stres seviyesi, bir alıcıyı mı yoksa satıcıyı mı temsil ettiğine bağlı olarak değişebilir. Emlak piyasasında kontrolünüz dışında bir şeyler olabilir (ekonomik gelişmeler, siyah kuğular, iklim ve doğal afetler, küresel sorunlar) ve listelediğiniz ev piyasada uzun süre kalabilir. Sonuç olarak, telefonunuzu çaldıramazsınız ve bu iş gerçekten stresli olabilir.

Buna karşılık, alıcıları “çılgın bir pazarda” temsil etmenin de stresli olabileceğini ve birden fazla teklifin olağan bir olay olabileceğini bilmelisiniz. Böyle bir senaryoda satıcılarla bir türlü anlaşamayarak evleri kaybederken ve müşterilerinize bir ev bulamadığınızda iş gerçekten çıkmaza giriyor.

Danışmanların bir çoğu, zor müşterilerle çatışma ve bu iş kolunda sürekli olarak müşteri "arama" ihtiyacının emlak danışmanları için işleri zorlaştırabileceğini söylüyor.

"Makul olmayan veya gerçek dışı beklentileri olan müşterilerle uğraşırken bu iş hastaneye yatacak kadar stresli olabilir"

Ev fiyatları ve komisyonlar

Yayınlanan bir rapora göre, emlakçılar için ortalama gelir, 2002'de 52.200 dolardan 2010'da 34.100 dolara düşerek son yıllarda düşüş eğilimi gösterdi. 

Rapora göre, danışman komisyonları bölgeye ve firmaya göre değişiyor, ancak dünya genelinde komisyon oranları tipik olarak ortalama yüzde 5 ila yüzde 6 bandında bulunuyor. Türkiye'de ise %6 olan komisyon oranları %4'e indirildi. İstatistiklere göre, normal bir danışmanın, yılda yalnızca yarım düzine mülk satabileceği ön görülüyor. 

Danışmanların ortak görüşü, "Genel halkın, emlakçıların bu kadar çok ev göstermesi ve çok fazla iş yapması, ancak kapanış masasına kadar ödeme almaması gerçeğini takdir ettiğini sanmıyoruz. Komisyonla çalıştığımız için garantili bir maaşımız ve düzenli bir maaşımız yok. Ödeme yapmadan saatlerce çalışabilirsiniz ve bu stresli olabilir". Haksızda sayılmazlar...

Pandemi piyasasında stresler arttı

Danışmanlar özellikle son pandemi krizinden çok etkilendiler. Komisyonlar satış fiyatının belirli bir yüzdesine dayandığından, ev fiyatları düştüğünde komisyonlar da düşüyor. Konut Fiyat Endekslerinden alınan son rakamlara göre, konut fiyatları pandeminin başlarında yaklaşık yüzde 30 düştü. Ayrıca, toparlanma sürecinde müşterilerin komisyon oranlarında büyük indirim yapılmasını istediğini ve bu durumun danışmanlar üzerinde psikolojik bir baskıya neden olduğu gerçeğini buraya not alalım.

Hızla değişen emlak piyasasının; bazı satıcılar, ev satın alanlar ve danışmanlar arasında bir kopukluk yaratabileceğini söyleyebiliriz. Birçok satıcı, evleri için gerçekçi bir şekilde alabilecekleri fiyat konusunda gerçekçi olmayan yüksek beklentilere sahip.

Uzmanlar, bugün danışmanların satıcıları evlerinin gerçek değeri konusunda "eğitmek" için daha fazla zaman harcaması gerektiğini söylüyor. "Evlerinin çevredekilere göre bir istisna olduğunu düşünen satıcılar var ve bu durumda alıcılar düşük seviyeli teklifler vermeye şartlanmış durumda. Bu danışmanlar için oldukça zorlu bir pazar ve gerçek strese neden olabilir".

Geçtiğimiz yıllarda emlakçılar, konut piyasası dalgalandıkça mesleğe girip çıktılar. Tünelin ucundaki ışığı göremeyen bazı danışmanlar eski mesleklerine dönüş yaptı. Ancak son birkaç yılda, konut piyasasının, danışmanların sektörden ayrılmasından daha hızlı değişim geçirdiğini  gözlemliyoruz.

Emlak piyasasında bu durumun nedeni olarak, "Daha fazla emlakçı ve daha az satış olduğu için rekabet arttı" görüşü benimseniyor.

İşin tehlikeleri olabilir

Gayrimenkulde çalışmak tamamen stresli bir meslek olmasının yanı sıra oldukça tehlikeli de olabilir. Özelikle kadın danışmanlar genellikle boş ev gösterimlerinde müşterilerle yalnız görüşmelerden kaçınmalıdır. Her türlü güvenlik önlemini alarak yabancılarla yalnız görüşme yapmamaları istenmeyen sonuçları önleyecektir. 

Şüphe uyandırmayan olağan suçlular, danışmanları boş evlere çekmek için olası alıcılar gibi davranabilirler ve hırsızlık, soygun, saldırı ve tecavüz suçu işleyebilirler. Amerika'da Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, emlakla ilgili alanlarda çalışan 63 kişi (mülk yönetimi ve bakım personeli dahil) 2010 yılında iş başında öldürüldü. Bu ölümlerin 23'ü cinayetti.

Güvenlik, son yıllarda o kadar önemli bir konu haline geldi ki, emlakbroker.com ekibimizin bu konuda emlakçılar için hazırladığı bir makale bulunuyor.

Mağdur olma şansı hala nispeten küçük olsa da, bir danışman yeni bir potansiyel alıcıyla her karşılaştığında aşırı stres yaşayabilir. Suç oranı yüksek tehlikeli bir mahalledeki boş bir evde biriyle buluşmak için çağrı aldığınızda potansiyel tehlikenin var olacağını bilmelisiniz. 

DİĞER HABER
10 Ekim 2021