"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
En Sık Yapılan 10 Pazarlama Hatası

Pazarlama emlak piyasasının temel aldığı çok önemli bir konu. Müşteri edinmeye devam etmek ve işinizde başarılı olmak için bu konuya önem vermelisiniz. Eğer ki işiniz pazarlama materyalleriniz yüzünden zarar ediyor ya da yerinde sayıyorsa da tabloyu acilen gözden geçirmelisiniz.

Danışmanlar genel olarak aşağıdaki pazarlama kanallarına güveniyorlar:

  • Broşürler
  • Web Sitesi
  • Sosyal Medya Paylaşımları
  • Yerel Yayınlar
  • Gayrimenkul İlanı Verilen Web Siteleri

Daha deneyimli bazı danışmanlar ise blog tarzı ortamlarda paylaşım yapıyor. Danışmanlar arasında radyo ilanları ve billboardlar da oldukça revaçta.

Ama bu materyallerle ilgili yapılmış bir araştırma var ki sonuçları oldukça ilginç:

  • Danışmanların %72’si web sitelerinin sonuç getirmediğini düşünüyor
  • Müşterilerin %73’ü markaların reklamlarını görmeyi değil, internet üzerinden bilgi edinmeyi istiyor
  • Danışmanların sadece %9’u sosyal medyada ilan paylaşıyor
  • İlan paylaşım sitelerinde uygulanan algoritma sebebiyle danışmanların ilanlarının üstte kalması için savaşması gerekiyor. Sürekli ilan yenilemesi gereken danışmanların güvenilirlikleri sarsılıyor.
  • Radyo, Tv, gazete, dergi reklamlarının ya da broşürlerin pazarlama etkisini araştırmak çok zor

Çevrimiçi ve çevrimdışı pazarlama kanallarını uygun bir biçimde harmanlamak zor olabilir. Fakat aslında en etkili yöntem de bu. İşlerinizde beklediğiniz ilerlemeyi yaşamıyorsanız, bunun sebebi pazarlama konusunda hata yapmanız olabilir.

Bugün size emlak piyasasının en önemli konularından olan pazarlama ile ilgili yapıyor olabileceğiniz hatalardan ve olası çözümlerden bahsedeceğiz:

Hata 1: Hala eski moda pazarlama metotları kullanıyorsunuz.

Artık çağımız gereği çevrimiçi platformlar üzerindeki varlığınızı artırmanız gerekiyor.

Çözüm: Aşağıdaki video size bu konuda yol gösterebilir.

Hata 2: Sermayenizin geri dönüş süresini hesaplamıyorsunuz.

İngilizce’de ROI diye geçen bu hesaplama, aslında her sektör için yapılmalı. Eğer pazarlama materyallerinize harcadığınız paranın geri dönüş süresini hesaplamazsanız, yanlış yatırımlar yapabilirsiniz.

Çözüm: Öncelikle kullandığınız tüm pazarlama kanallarını listeleyin. Sonrasında ise her ayın sonunda o pazarlama kanalı sayesinde aldığınız geri dönüş sayısını, satışları ve kazandığınız referansları kaydedin.

Bu basit hesaplama modeli ile bir yılın sonunda sermaye geri dönüş sürelerinizi hesaplamak ve yararsız kanallardan vazgeçmek için yeterli veriniz olacak.

Hata 3: Hedef pazarınızı tanımıyorsunuz.

Doğru mesajı yanlış müşteriye yollamak başınıza iş açabilir. Çalıştığınız piyasadaki müşteri profillerini iyi bilmelisiniz.

Çözüm: Bu konuda daha önce yapılmış araştırmalara başvurabilirsiniz. Müşterilerinizin yaş ortalaması, gelir durumu ya da ihtiyaçlarını bilmek çok önemli.

Hata 4: Markanız tutarlı değil.

Müşterilerinize karmaşık ve tutarsız mesajlar göndermeniz büyük bir problemdir. İlanlarınızdaki yazım yanlışları, müşterilerin size ulaşamadığı iletişim bilgileri ya da müşterinizle iletişiminizin kopuk olması düşündüğünüzden daha önemli.

Çözüm: Müşterilerinizin size saygı duyması için en azından yazım hatalarınızın olmamasına çok dikkat etmeniz gerekiyor. Bu konuda internette var olan uygulamalardan yararlanabilirsiniz.

Hata 5: Web analizi yapmıyorsunuz.

Web sitenizin takibini yapmalısınız. Yani web sitenizin tıklanma oranlarına, müşterilerin en çok hangi yazıları okuduğuna ve kullanıcı profillerinize hakim olmanız gerekiyor.

Çözüm: Wix, Weebly ya da WordPress gibi birçok site web sitesi ile ilgili geri dönüşleri takip etmenizi sağlayacak araçlar sunuyor.

Eğer ki web sitenizle ilgili ayrıntılı bir data elde edemiyorsanız da, ekstra bilgiler edinmek için tasarlanmış bazı eklentiler kullanabilirsiniz.

Hata 6: Müşteri ilişkilerinizi yönetmiyorsunuz.

Müşteri ilişkilerinizi yönetmek için gerçek bir plan program uygulamak, işinizi bir seviye yukarı taşıyabilir. Başarılı danışmanlar günlük bazda bu konu üzerine kafa yoruyor ve birçoğu bu konuda uzman kişilerden yardım alıyor.

Çözüm: Müşteri ilişkileri artık profesyonel bir iş dalı. Siz de bu konuda uzman birisini işe alarak inanılmaz bir ilerleme kaydedebilirsiniz.

Hata 7: Veri tabanınızı düzenlemediniz.

Müşteri ilişkilerinizi yönetmek inanılmaz bir adım. Ama müşteri veri tabanınızı gözden geçirmeli ve müşterilerinizi belli başlı segmentlere ayırmalısınız. Kriterleriniz yaş, gelir durumu, medeni hal gibi konular olabilir. Böylelikle doğru mesajı doğru gruba iletebilirsiniz.

Çözüm: Veri tabanınıza müşterilerinizi kaydederken ekstra etiketler koyun. Böylelikle bakmak istediğiniz özelliğe ait bir grup çekmeniz kolay olur ve insanlar birden fazla gruba dâhil olabilirler.

Hata 8: Pazarlama aktivitelerinizi otomatikleştirmediniz.

Burada bahsettiğimiz konu, web sitenizi inceleyen müşterilerinize otomatik mesajlar gönderen bir yazılımı ifade ediyor. Bu mesajlar tavsiyeler içerebileceği gibi, bir defalık promosyon teklifleri de olabilir.

Çözüm: Bu tarz bir yazılımı temine etmeniz oldukça kolay. Ama bu aktivite maliyetli olabilir, bu yüzden araştırmanızı ve planınızı iyi yapmanız gerekiyor.

Hata 9: Sosyal medyayı iyi kullanmıyorsunuz.

Garip bir şekilde sosyal medyayla en az içli dışlı olabilmiş sektör emlak. Neredeyse her sektör için günümüzün bir numaralı pazarlama aracı sosyal medya iken, emlak sektörü bu trende yeterince uyabilmiş değil. Hâlbuki mobil cihazların kullanımı ile sosyal medya sitelerinin kullanıcı seviyeleri rekor sayılara ulaştı.

Çözüm: Müşterilerinizle sosyal medya üzerinden ücretsiz bilgi paylaşımları yapmalısınız. Emlak hakkında bir e-kitap, piyasa hakkında bir analiz ya da satın alım konusunda bir bilgilendirme videosu beklediğinizden daha büyük bir etki yaratacak.

Hata 10: Aktivite yoğunluğunuz tutarlı değil.

Birçok danışman bazı günler arka arkaya paylaşımlar yaparken sonrasında uzun süre ortadan kayboluyor. Müşterilerinize tutarlı bir pazarlama yapmazsanız akıllarında kalamazsınız.

Çözüm: Sürekli aralıklarla paylaşım yapmaya çok önem vermelisiniz. Ayda 16 kereden fazla paylaşım yapan danışmanlar neredeyse 4 kat daha fazla müşteri kazanıyor. Ama dediğimiz gibi, bu paylaşımları sürece yaymaya dikkat edin.

DİĞER HABER
28 Ekim 2019