İtiraf zamanı!
Bu soruya doğru cevap vermenizi istiyoruz:
“Hayır” demekten nefret ediyor musunuz?
Bir gayrimenkul danışmanı olarak göreviniz, insanlara hedeflerine ulaşmaları için yardımcı olmak. Bu hedef yeni bir ev satın almak ya da sahip oldukları konutları elden çıkarmak olabilir. Müşterileriniz için çaba göstermek, sorularına cevap vermek, rehberlik sağlamak, uzmanlığınızı kullanmak ve onların pürüzsüz bir süreç geçirmeleri için çözüm önerileri sunmak konusunda heyecanlı olduğunuza eminiz.
Hal böyle olunca da, bir işi reddetmek danışmanlar için imkânsız hale geliyor. Sizin göreviniz müşterinize hayal kırıklığı yaşatmadan hizmet sunmaya devam etmek. Bu da zor olacağını bile bile bir müşteri ile çalışmayı kabul etmek anlamına geliyor.
Ama hayır diyemediğiniz sürece, kendinizi sık sık enerji vampirlerinin elinde bulacağınızı söyleyebiliriz.
Enerji Vampiri Nedir?
Sürekli şikâyet etmek, kendini kurban olarak görmek ve sürekli bir şeylere ihtiyaç duymak enerji vampirlerinin ortak özelliğini oluşturuyor. Enerji vampirlerine bir kere kapınızı açtığınızda, sizin uzmanlığınıza değer veren diğer müşterilerinize ayırabileceğiniz değerli zaman ve enerjinizi kaybetmeye başlıyorsunuz. Hâlbuki diğer müşterilerinizin hedeflerine ulaşması ve sonunda size referans olmaları çok daha mümkün.
Bir gayrimenkul danışmanı olarak sahip olduğunuz ve sizi finansal hedeflerinize ulaştırabilecek en büyük sermaye zaman ve enerjiniz. Bu yüzden de enerji vampirlerini saptayabilmeniz ve bu insanlara “Hayır” cevabını verebilmeniz gerekiyor.
1. Sınırlarınızı Belirleyin
Öncelikle çalışma saatleriniz ile ilgili sınırlar belirlemeniz gerekiyor. Belirlediğiniz saatler içerisinde müşterilerinizle iletişimde olmak konusunda oldukça fazla çaba göstereceksiniz. Ama bu saatler dışında bir aciliyet olmadığı takdirde iletişim kurmayacağınız konusunda da net olacaksınız.
Tabi ki işiniz gereği kabullenici ve yardımcı olmak sizin göreviniz. Fakat kendinize zaman ayırmadığınız takdirde verimliliğinizin düşeceğinin de farkında olmalısınız. Bu bencilce bir hareket değil. Kendinize zaman ayırdıkça, müşterilerinize daha çok hizmet sunabilirsiniz.
2. Profesyonel ve Bireysel Standartlarınız Olsun
İdeal müşteri karakteristiği nedir? Deneyimlerinize bakarak, müşterilerinize gerçekten yardım edebilecek anahtar alıcı/satıcı uygulamaları hakkında neler söyleyebilirsiniz? Fiyatlandırmak konusunda kesin olmak? Konutları sunum öncesi sahnelemek? Teklifler konusunda ön onay almak?
Gerçekçi beklentiler belirlemek, müşterilerinizle sağlam bir ilişki oluşturabilmeniz için önemli bir gereklilik. Bu beklentiler konusunda kafa yormalı, müşteriniz zorlayıcı olmaya başlamadan önce gerekirse her bir beklenti üzerine tekrar çalışmalısınız.
3. Hayır Demeyi Öğrenin
Kaba olmayın, agresif de olmayın, ama özür de dilemeyin. Hizmet sunan yardımcı danışman ile müşterileri tarafından sömürülen danışman arasında ince bir çizgi var. Sizin de bu dengeyi kurabilmeniz gerekiyor. Yani yeni iş fırsatlarına her zaman “evet” diyebilirsiniz, ama uygun olmayan isteklere “hayır” demeyi öğrenmelisiniz.
Ne yazık ki müşterinizle çalışmayı bırakmanız gereken durumlar da olacak. Bazı müşteriler üzerinizde oldukça olumsuz etkiler bırakıyor. Siz işinizin neredeyse tek hammaddesisiniz. Bu yüzden de fiziksel ve mental sağlığınız işleriniz için çok önemli.
Bazı müşterilerinizle çalışmak sizi stresli, endişeli ya da daha kötüsü depresif mi hissettiriyor? Bu hisler enerji vampirleriyle uğraştığınızı fark etmenizi sağlayacak semptomlar aslında. Bu müşterilerden kurtularak daha verimli ve mutlu çalışabilir, böylece daha fazla potansiyel müşterinin dikkatini çekebilirsiniz.