Gayrimenkul danışmanı olarak piyasada çok fazla rakibiniz bulunuyor. Bu yüzden her çabanız rekabetten sağlam çıkmaz üzerine kurulu olmalı. Son zamanlarda pazarlama stratejileri sosyal medya kanalları ve teknolojik reklamlarla gerçekleştiriliyor. Rekabet kanalları çok fazla oldukça daha fazla gündemi takip etmeniz gerekebiliyor. Kolay değil her alana hakim olmak. Ama asıl amacınız pazarlama ise bunları üstlenmek zorunda kalabilirsiniz.
Aslında piyasada geleneksel olarak nitelendirilen pazarlama yöntemleri hala uygulanıyor. Doğrudan pazarlama ve basılı reklamdan vazgeçilmiyor. Pazarlama kampanyalarını başarıyla yönetmek için birkaç anahtarınız bulunuyor: entegre edilmiş bir pazarlama planı oluşturmak gibi.
Pazarlama iletişiminizde tutarlılığı hedefleyip başarılı olmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre! Nereden başlamanız gerektiğini adım adım sizinle paylaşacağız:
Hedef müşterilerinizi gerçekten tanımladınız mı? “Evlerini satmak isteyen insanlar” veya “mülk satın almak isteyen insanlar” dışında herhangi spesifik bir tanımınız var mı?
Kitlesel segmentlerinizi daraltma fikri, iletilerinizi daha ulaşılabilir kişilere sunmayı hedeflemektedir. Seth Godin’e göre:
“Akıllı pazarlamacılar, doğru mesajın doğru kişilere doğru zamanda ulaştığına emin olmak için sürekli olarak segmentasyon stratejileriyle uğraşırlar. Geniş sosyal medya ortamındaki bu kadar çok platformun varlığı ve önem kazanmasıyla bu durum hiç önemli olmadığı kadar önem kazanmış oldu. Elbette biraz zorlayıcı oldu.”
Bu ifade yalnızca sosyal medya için değil pazarlama alanında kullandığınız tüm kitlesel araçlar için de geçerlidir. Gayrimenkul segmentlerini tanımlamaya yardımcı olabilecek bazı özellikler şunlardır:
Demografik: Örneğin, gelir, din, aile büyüklüğü, meslek, cinsiyet, ırk, nesil…
Coğrafi: Örneğin, okul bölgesi, mahalle, işveren, şehir…
Psikografik: Örneğin, evcil hayvan sahipleri, yeni yaşam tarzı arayanlar, mahalle arkadaşları, aile…
Çoğu zaman insanlar gayrimenkulde “Pazar belirleme” den bahsederken, konut, ticari veya endüstriyel gayrimenkulleri düşünürler. Ancak bu düşünce sadece küçük bir hedef kitleyi kapsamaktadır. Oluşturduğunuz her segmenti temsil eden “müşteri avatarları” size yardımcı olabilir. Böylelikle temsilcinizin ihtiyaç ve beklentilerine el uzatabilirsiniz.
Bunun bir başka noktası, farklı segmentlerin farklı pazarlama kanalları ile daha iyi bulunur. Herkes Facebook kullanmayı bilmez veya herkes gazete okumayabilir de.
Segmentlerinizi tamamladığınıza göre, müşterilerinizin her birine hitap edecek olan önemli iletiyi bulmak da kolay hale geliyor. Bu, bir sonraki aşamada kullanmak istediğiniz kanallarla bağlanacaktır. Çünkü farklı ileti türleri her platformda az ya da çok bir etkiye sahip olacaktır.
Örneğin, metin mesajı tercih edilen bir kanalsa, mesajınız ne kadar kısa olursa, ihtiyacınız olan şeyi etkili bir şekilde iletmeniz o kadar kolay olur.
Net müşteri segmentleri ve iletileri oluşturduktan sonra hedef kitlenize ulaşmak için kullanılacak en iyi kanalı seçin. İnsanların genel olarak düştüğü bir hata: her kanalı hedeflemektir. Bu yöntemi seçmek, vermek istenilen mesajın güçsüz kalmasına sebep olur. Birileri sırf İnstagram kullanıcısı olduğu için sizin için de o yerin iyi olduğu sonucuna varılamaz. Sizin segmentinizin farklı olabileceğini unutmayın.
Bundan dolayı kanallarınızı seçerken çok dikkatli olun. Kanallarınızın zayıf ve güçlü yönlerini incelemeyi ihmal etmeyin. Örneğin, Facebook ile yapılan algoritma değişiklikleri neticesinde her takipçiniz, gönderilerinizi görmeyebilecektir (sayfanıza bakmadığı sürece). Bazıları hiçbir gönderinizden haberdar olmaz çünkü ortak pek temasınız olmayabilir. Facebook reklamlarına para harcamak için hazır değilseniz bu platform sizin için iyi bir yer olmayabilir. Oradaki hedef kitle o kadar önemli değilse kanalınızı değerlendirmeyi tekrardan düşünmenizi tavsiye ederiz.
Tutarlı olmak, markanızın kullanılan platformlarda iyi bir şekilde temsil edildiği anlamına gelir. Sizden bir e-posta alan kişi, Facebook’ta tamamiyle farklı biri olduğunuzu düşünmemeli.
Tutarlıktan bahsettiğimizde içerikler şunlardır:
→Genel görünüm ve uyandırdığı his,
→Stil-fotoğraf, grafik, logo, yazı tipi, renk,
→Mesajlaşma-her segment için farklı iletilere ihtiyaç duysanız bile tutarlı marka kişiliğine ve değerlerine sahip olmanız gerekir.
Bundan dolayı bülteninize bakan birisi, web sitenizle bağlantılı bir görsel de görmelidir.
Genellikle pazarlama iletileri için “3C” olarak adlandırılan, açık, zorlayıcı ve tutarlı kanallar arasında kullanılabilen içerik oluşturmak için kılavuzunuz olmalıdır. Şu soruyu sormakta yarar var: İçeriğiniz, markanızın bir parçası olarak hala tanınabilirken uyarlanıp yeniden kullanılabilir mi?
İletilerinizin çok net olduğundan emin olun. Hedef segmentinizin motivasyonlarına hitap edecek şekilde konuşun. Genel iletileriniz şeffaf kalmak koşuluyla Facebook ve Twitter’da farklı şekillerde anlatımı sağlayabilirsiniz.
İletilerinizi oluşturma aşamasında çalışan birden fazla ekip üyesi varsa, herkesin aynı sayfada olduğundan emin olun. Potansiyel müşterileri karıştıran dolandırıcılık mesajlarının çıkmasını istemezsiniz doğal olarak değil mi? Tüm işleri denetlemekle görevli, sadece notları karşılaştırmak için herkesi bir araya toplayan bir kişi ile çalışarak bu risk faktörünü azaltabilirsiniz.
Paylaştığınız her ileti için istediğiniz asıl sonuç nedir? Kampanyanızın her ögesi, potansiyel müşterilerinizi istediğiniz nihai sonuca yönlendirecek şekilde ayarlanmalıdır.
#Örneğin, insanların şunu yapmasını isteyebilirsiniz:
#E-posta listesine üye olmalarını istemek,
#Eğitim içeriği parçalarından birini tercih etmelerini istemek,
#Sosyal medyada sizi takip etmesini istemek,
#Fiziksel olarak bir eylemde bulunmalarını talep etmek,
#Ofisle telefon bağlantısı kurmaya yönlendirmek.
Birden fazla harekete geçirici ile paylaşmayı istediğiniz iletilerinizi birbirine karıştırmayın.
“Yönetilen, ölçülebilendir” diye bir söz var. Bu söz sizin pazarlama çabalarınıza uyan niteliktedir. Analitik ölçümler yapın. Müşterileriniz açısından kampanyalarınızın ne kadar iyi performans gösterdiğini ölçen uygulamalardan destek alabilirsiniz.
Sonuç üretmeyen bir kanalla devam etmek hiç akıl kârı değildir. Ancak herhangi bir öğeyi değiştirerek kullandığınız kanalı tekrardan test etmeyi deneyebilirsiniz. Bir değişiklik olmuyorsa da farklı kanallara yönelebilirsiniz.
Kampanya ögelerinizi test edin. Örneğin e-postalar için farklı konu satırları ve farklı başlıklar veya Facebook reklamları, farklı görüntüler veya farklı ögeler kullanma yoluna gidin. Biraz düzenleme yapmanız, zamanınızı harcamanıza mal olabilir. Ancak şunu unutmayın, istediğiniz potansiyel müşterilere ve istediğiniz hedefe ulaşmak için bu konuda biraz feragat etmeniz gerekebilir.
Emlak şirketi müdürünüz, pazarlama ve potansiyel kaynaklarınızın yatırım getirisini değerlendirme noktasında yardımcı olacak güçlü raporlama seçenekleri sunabilmelidir.
Entegre edilmiş pazarlama için iletişim yolları yalnızca hedef segment için uygun iletiler oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda kanallar arasında tutarlı hale gelir. Böylece markanız da müşterileriniz tarafından tanınmaya devam eder.
Bu durum ancak pazarlama kampanyalarınızın belli bir süreye sahip olması ve maksimum etkinliği sağlamak için bunların arkasında yer alması gerektiği anlamına gelir.
Kitle segmentlerinizi ve kanallarınızı tanımlayın. Ardından iletilerinizi tutarlı, anlaşılır ve zorlayıcı hale getirin. Etkinliği ölçün ve ögeleri değiştirdiğiniz takdirde sonuç almanıza yardımcı olup olmadığını test edin. Bu şekilde gayrimenkul acenteniz etkin olabilir ve daha iyi bir başarıyı yakalama şansına sahip olursunuz.