Emlak piyasası şimdiden hızla yükselen enflasyon, birbirini takip eden faiz oranlarındaki artışlar ve geçim sıkıntısı ile boğuşuyor.
Ukrayna'daki ihtilaf ve bunun sonucunda ortaya çıkan ekonomik çöküş nedeniyle ev fiyatları üzerinde (emtiaya bağlı tedarik sıkıntısı) daha fazla baskı olabilir. Türkiye'nin Rusya ile doğrudan ticari bağlantıları olsa da, çatışmanın kaçınılmaz olarak geniş, dolaylı bir ekonomik etkisi olacaktır. Elbette en büyük tehlike, görmek zorunda olduğumuz istenmeyen sonuçlardır.
Daha hızlı faiz oranı artışları, birçok analistin öngördüğü üzere ipotek maliyetlerinde bir artış sağlayacağı için bu yıl konut piyasasındaki yavaşlamayı hızlandıracaktır.
Savaşın konut piyasasına etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Rus alıcılarda bir düşüşe hazırlanın
Olayların nasıl gelişeceğinden kimse emin olamasa da savaşın ve müteakip Rusya üzerindeki yaptırımların en yakın etkisi, Türkiye'deki Rus alıcılardan gelen talebin düşmesi olacaktır. Tarihsel olarak, Rus alıcılar turizmin başkenti Antalya ve ilçesi Alanya'da yoğunlaşmıştır. Savaşın en çok Antalya emlak pazarına bir etkisi olabilir.
Ruslar Antalya'yı ikinci vatanları olarak görüyor ve yerleşik olarak yaşıyorlar. Antalya ekonomisine doğrudan katkı sağlayan Ruslar savaşın büyümesi halinde ülkelerine dönebilir. Bu durumda Antalya'da Rusların ekonomiye sağladığı katkı yara alır ve konut talebini azaltır.
Ruslar sahip oldukları mülkleri Rus savaş uçağının düşürülmesiyle ortaya çıkan gerginlikte olduğu gibi değerinin altında bir fiyata satabilirler. Bu satışlar Antalya/Alanya emlak piyasasında fiyatları geçici bir süre aşağı doğru hareket ettirebilir.
Diplomatik bir çözüm veya gerilimi düşürmenin nihayetinde olumlu sonuçlanacağı konusunda iyimser olsak da, yine de bir savaşın ekonomik ve piyasa sonuçları "küresel ekonomi için kısa vadede aşağı yönlü bir risk oluşturabilir ve piyasa oynaklığının sürmesine neden olabilir."