Teknolojinin ve internetin hayatımıza yoğun bir şekilde giriş sağladığı günümüzde, reklam stratejileri de çok farklı şekillerde olabiliyor. Ancak bu stratejilerin tümünde ortak olarak bulunması gereken bir özellik var ki o da her reklamınızın pazarın farklı bir bölümünü hedeflemesidir.
Etrafınızdaki farklı sektörlerdeki reklam kampanyalarına bir göz atın. Reklamların her birinin farklı bir pazar kesimini hedeflediğini görürsünüz. Erkekler, kadınlar, çocuklar, zenginler, orta gelirliler, marka hayranları gibi daha pek çok spesifik alana yönelik olarak hedeflere sahiplerdir.
Çünkü reklam yapımcıları, oluşturdukları reklamların hedeflediği kesim ile arasında adeta kişisel bir iletişim kurmasının ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Bu nedenle her reklam kampanyasında belli bir pazar kesimini hedeflerler ve ona özel reklam oluştururlar.
Ancak bu reklam anlayışının gayrimenkul sektöründe tam olarak uygulanmadığını görüyoruz. Örneğin “İlk ev alıcıları ve yatırımcıları için en ideal mülk listesi” gibi bir slogan ile gayrimenkul reklamlarına tanık oluyoruz. Böyle bir sloganın kime hitap ettiği tam olarak net değildir. İlk defa ev alacaklara mı yoksa yatırımcılara mı hitap ediliyor?
Bu, adeta 80 yaşındaki biri ile 5 yaşındaki birine aynı cümleleri kurmak gibi bir şey oluyor. Farklı kesimlere aynı cümleler ile hitap etmeniz mümkün olamaz. Daha da önemlisi, reklamların daha kişisel olması ve direkt olarak bir kesime yönelmesi çok daha etkili olacaktır.
Reklam Hedefinizi Belirlemenizi Kolaylaştıracak Bilgiler
Reklam uzmanları genellikle bir reklam hedef kitlesi belirlerken üç farklı özelliğe göre gruplandırma yaparlar. Bu gruplandırmalara göre reklamınızda hitap edeceğiniz kitleye karar vermeniz daha kolay oluyor.
Coğrafi gruplandırma – Reklamını yapacağınız mülklere daha çok nerelerdeki alıcılara talip olabilir sorusunun cevabını arayarak bir gruplandırma yapabilirsiniz. Yerel bir bölgeden mi, sahil kesiminden mi, büyük şehrin dışından mı yoksa farklı bir şehir ya da ülkeden mi?
Demografik gruplandırma – Yaş, cinsiyet, gelir, medeni durum, çocuklu aileler, mesleki gruplar gibi buna benzer hangi gruba hitap edeceğinizi seçebilirsiniz.
Psikografik gruplandırma – İnsanların beklentilerine, hobilerine, alışkanlıklarına, beğenilerine veya hoşlanmadıkları şeylere göre bir seçim yapabilirsiniz. Örneğin bahçe ile uğraşmaktan hoşlananlar, golf oynamayı sevenler veya keyif yapmaktan hoşlananlar gibi…
Şimdi bir örnek üzerinden devam edelim. İlk defa ev alacak olanlara mı hitap edeceksiniz? Bu, kişisel amaçlı bir alıcı veya yatırım amaçlı bir alıcı olabilir. Eğer kişisel amaçlı alıcılara hitap ediyorsanız, “Bu sizin ilk eviniz olabilir!” başlıklı bir reklam üretebilirsiniz.
Yatırım amaçlı alıcılara hitap ediyorsanız, “Harika bir yatırım ile geleceğinizi güven altına alın!” başlıklı bir reklam hazırlayabilirsiniz.
Verdiğimiz örneklerden de anlayacağınız üzere kime hitap ediyorsanız, onun ihtiyaçlarına ve beklentilerine yönelik cümleler kurmanız çok önemlidir. Onların bilinçaltında yatan isteklere ulaştığınız an, reklamlarınızdaki mesaj direkt olarak onları uyaracaktır. Bunu başarı ile uyguladığınız zaman, nasıl bir etkisi olduğunu daha iyi anlayacaksınız.