İnsanlar, tüm dünyayı saran ekonomik belirsizlikler ve kriz söylentileri içerisinde en iyi yatırımın döviz mi altın mı yoksa banka kasaları mı olduğuna karar vermeye çalışırken, Forbes’in bu yıl hazırladığı 184 kişilik milyarderler listesine tam 22 gayrimenkul zengini girmeyi başardı.
Listeye giren milyarderlerin dünya haritası üzerindeki dağılımı ise paranın artık tek merkezden yönetilmediğini gözler önüne seriyor. Listede 44 Amerikan, 42 Çinli, 31 Avrupalı, 25 Hong Konglu milyarder yer alırken 7 Hindistanlı ve 6 Singapurlu da öne çıkıyor. Doğalgaz, petrol ve elmas gibi doğal zenginliklere sahip olan Afrika ve Orta Doğu’dan ise yalnızca 8 milyarder listede kendine yer bulabildi.
Asya Pasifik bölgesinden listeye giren 12 zengin, bölgedeki kalkınmayı ve ekonomik ilerlemeyi ortaya koyuyor. Tüm dünyanın gözleri önünde durdurulamayan bir hızla büyüyen Çin’in yavaş da olsa büyümeye devam edeceğini, Asya Pasifik küresel gayrimenkul danışma firması Knight Frank’ın başkanı Nicholas Holt şöyle dile getiriyor:
Çin yavaşlıyor ancak 2015’te yüzde 6.5’luk bir büyüme gösterdi. Amerika’nın aynı yıl ki büyüme oranı ise yalnızca 2.4. Çin’in büyüme hedefinin 2016’da da %6 ve %7 arasında olduğu göz önüne alınırsa Amerika’ya kıyasla çok daha hızlı büyüdüğü anlaşılabilir.
Gayrimenkul Baronları Listesinde İlk Dört
Wang Jianlin – Çin
Dünya gayrimenkul zenginleri listesinin birinci sırasında yer alan Çinli iş adamı, Forbes dergisinin milyarderler listesinde ise 18. sırada kendine yer buldu. Çin’de kurduğu oteller ve alışveriş merkezleriyle servetine servet katan Wang Jianlin, aynı zamanda Çin sinemasının da en önemli yatırımcısı. Sahibi olduğu Dalian Wanda Grup, 2015 yılında Amerika’nın önemli televizyon ve film yapım şirketlerinden biri olan Legendary Entertainment’i tam 3.5 milyar dolar ödeyerek bünyesine kattı. Wang Jianlin’in güncel servetinin ise 28.7 milyar dolar olduğu biliniyor.
Lee Shau Kee - Hong Kong
Listenin ikinci gayrimenkul milyarderi ise 21.5 milyar dolarlık servetiyle Lee Shau Kee. Lee, kendini tanımlarken sıradan bir ailede büyüdüğünü ve çocukluğunda ayda belki bir kez et yiyebildiklerini gururla anlatıyor. Lee’ye Asya Pasifik’inin en zengin ikinci adamı unvanını getiren ise gayrimenkul, otel ve enerji alanlarına yaptığı büyük yatırımlar. Çin ve Hong Kong’ta büyük gayrimenkul yatırımları olan Lee, büyümeye devam eden Çin’in boş arazilerinde kurulan dev konutların üstlenicisi olarak daha da büyük paralar kazanacağa benziyor.
Michael Otto – Almanya
Dünya milyarderleri listesinde 51’inci sırada yer alan Otto, gayrimenkul kralları arasında ise üçüncü sırada bulunuyor. İnternet piyasasının ikinci perakende sağlayıcısı konumundaki Otto Grup, gayrimenkul alanında yaptığı dev yatırımlar ile adından söz ettiriyor. Küçük bir ek bilgi vermek gerekirse, Otto Grup sadece Toronto’da 8300 konut ve 1.5 milyon metrekarelik bir araziyi yönetiyor. Michael Otto’nun tespit edilen serveti ise 15.4 milyar dolar.
Donald Bren – Amerika
Gayrimenkul baronları listesinin dördüncü sırasında Amerika’nın güçlü gayrimenkul yatırımcılarından Donald Bren yer alıyor. Bren’in sahibi olduğu şirket, Kaliforniya’nın güneyinde 110 milyon metrekarelik bir portföyü elinde tutarken, 50 binden fazla konut, 500’ten fazla ofis, 40’tan fazla alışveriş merkezi ve birçok oteli de bünyesinde bulunduruyor. Donald Bren’in serveti 15.1 milyar dolar.
Listedeki 20 Gayrimenkul Zengininin Tam Sıralaması