Satış rakamlarını unutun gitsin. Bir gayrimenkul danışmanı olarak nasıl düşünmeniz ve neye inanmanız gerektiğini biliyor musunuz? Bunu anlamanız için basit bir yöntem yeterli.
Zihninizde üçgen bir piramit canlandırın ve onu altı satıra ayırın. Her bir satır bir aşamayı temsil edecek. En aşağıdaki birinci seviyeyi temsil eden satır, gayrimenkul sektöründeki yolculuğunuzun başlangıcıyken, en üstteki altıncı seviyeyi temsil eden satır ise yolculuğunuzdaki zirve noktası olacak.
Bu piramit, nerede olduğunuzu, ekip üyelerinizle birlikte nasıl hareket edeceğinizi ve düzenleme yapmaya ihtiyacınız olup olmadığını görmenizi sağlayan bir değerlendirme aracı olarak oldukça faydalıdır. Unutmayın ki kimse sadece tek seviyeye bağlı değildir ve ekibinizi bir sonraki seviyelere çıkmak için yönetme imkânı sizin elinizdedir.
Bu seviyede bulunanlar, ekstra gelir elde etmek için kenarda kıyıda gayrimenkul işi yapmaya çalışanlardır. Çok daha fazlasına aç değillerdir ve var olanı korumaya yönelik iş yapmak isterler. Mevcut müşterilerini, mevcut çalışma ekiplerini ve mevcut kazanç kapılarını kaybetmemek ana hedefleridir. Eğer etrafınızda bu tarz insanlar fazlasıyla varsa, bu durumda kendinize bir ayna tutun ve size ilham verecek yenilikler bulmaya bakın.
Bu seviyede bulunanlar, güvenli bölgeleri olmamalarına rağmen açıkta yaşam savaşı vermeye çalışan firmalardır. Onlar sürekli minimum işlem rakamlarını yakalamaya çalışırlar. En yüksek hedeflerini asla tepelere çıkarmazlar. Çok büyük geri dönüşler sağlayacak listeler oluşturmadıkları gibi, beklentilerini de buna bağlı olarak çok yüksek tutmazlar. Bu nedenle çok ağır bir ilerleme seyri gösterirler.
Bu seviyede bulunanlar, gelecek vaat eden danışmanlardır. Çünkü bu seviyedeki gayrimenkul profesyonelleri, yoğun rekabetin içerisindedirler ve sürekli yarış halinde olmaları onları motive edici bir faktördür. Bu aşamada bulunanların tek sorunu ise, daha iyi görünmenin yolunun diğerlerini daha kötü göstermekten geçtiğine olan inançlardır. Kazanamadıklarında hemen rekabet ortamını, müşterileri ve listelerin kalitesini suçlarlar. İçinde bulundukları piyasa koşullarının kurbanı olduklarını düşünürler ve suçlama yoluna seçerler.
Bu seviyede bulunanlar, gerçek motivasyonun ne olduğunu yakalamış olan firmalardır. Motive olmak için başkalarının davranışlarından, piyasa koşullarından veya iş ortaklarından destek almak zorunda hissetmezler. Kendi içsel motivasyonlarını beslemeyi çok iyi bilirler ve kendilerini sürekli geliştirmek isterler. Kendilerini asla bir kurban olarak görmezler. Bu seviyedeki gayrimenkul profesyonelleri daima şu inanca sahiptirler: “Kendi iş geleceğimi kendim belirleyebilirim. Eğer bu işte en iyisi olacaksam doğru bakış açılarını ve yetenekleri benimsemem gerekiyor.”
Bu seviyede bulunanlar, kendilerini çok iyi tanırlar. Hem yapabileceklerinin kapasitesini çok iyi bilirler hem de içinde bulundukları koşulların onlara getireceği zorlukları çok iyi takip edebilirler. Piyasa içerisindeki bir alanı araştırdıkları zaman, rekabet koşullarını hemen anlayabilir ve kendilerini bu rekabetin içerisinde nasıl konumlandıracaklarının analizini yapabilirler. Bu da onlara zorluklar ile başa çıkma kabiliyeti ve gücü kazandırır. Her koşulda “Ben bu engeli aşabilirim ve bunun nasıl olacağını biliyorum” diyebilirler.
Bu seviyede bulunanlar, sektörde yükselme aşamasının en üst noktasındadırlar. Asla karşılaştıkları kötü durumlar için lanet etmeyen, her zaman iyimser yaklaşan ve stressiz bir çalışma biçimini benimseyen gayrimenkul profesyonelleri, karşılaştıkları zorlukları birer engel olarak görmezler. Yaratıcılıklarına odaklanırlar ve dış faktörlerin etkisini görmezden gelirler. Bu firmalar, konut piyasasının herhangi bir alanında rahatlıkla başarı gösterebilirler.
Piramidin hangi seviyesinde olduğunuz, aynı zamanda sizin sektöre ve iş yaşamınıza hangi açıdan baktığınızı da gösterecektir. Tek başınıza olun veya ekibinizle birlikte çalışın, ne şekilde olursa olsun piramidin basamaklarını tırmanmak için çabalamayı ihmal etmeyin.
Siz piramidin hangi seviyesindesiniz ve hedefiniz neresi?