"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Gayrimenkul Endüstrisindeki 11 Teknoloji Modeli

Gayrimenkul teknolojisi, kademeli olarak uluslararası emlak sektörünü dönüştürmeye ve yeni teknolojik girişimler, geleneksel emlak modellerini derinden sarsmaya devam ediyor. Hong Kong merkezli Spacious.hk gayrimenkul sitesinin kurucusu olan Asif Ghafoor, bu değişen süreç içerisinde geleneksel emlak piyasasını etkileyen gayrimenkul teknolojisinin 11 farklı tipinin listesini çıkarmış durumda.

Asif Ghafoor: 

Eğer iş dünyanızda derin bir etki bırakmak istiyorsanız bunlar hayati önem taşıyor” diyerek çıkardığı listenin önemini belirtiyor ve şunları ekliyor: “Tüketicilerin daha fazla online arama yapma davranışları değişiyor ve iş dünyası onları yakalayamayarak arkalarında kalıyor. İş dünyasının, müşterilerin nerede olduğunu bilmeye ve onları yakalamaya ihtiyacı var.

Multi milyar dolarlık gayrimenkul endüstrisi her zaman, bitmez tükenmez kongreler, toplantılar ve statükonun yarattığı karışıklık etkisi nedeniyle zor piyasa şartlarına sahip bir endüstri olarak etiketlenmiştir. 2014 yılında Zoopla’nın 1.6 milyarlık halka arz atılımının gayrimenkul girişimlerinin geleceğini aydınlattığını söyleyen Ghafoor, ayrıca olağanüstü bir tanım olan “gayrimenkul teknolojisi” kavramanın kulaklarımızda vızıldamaya başladığını da dile getiriyor.

Ghafoor, yayılan bu gayrimenkul teknolojisinin geleneksel emlak modellerinin yanı sıra tüm endüstri ekosistemini de yeni girişimler sayesinde etkilediğinin altını çiziyor.

Asif Ghafoor’un Tanımladığı 11 Gayrimenkul Teknoloji Tipi

1. C2A Piyasası (Customers to Agents)

Tüketiciler ile firmalar arasında bağlantı kuran bu piyasada, satın alma, kiralama, yerleşme, taşınma veya ticari kuruluşlar için mülk arama süreci etkileniyor. Asya piyasalarına odaklanan Hong Kong merkezli Spacious, güncel olarak 3.5 milyon dolardan fazla bir değerde C2A girişimlerinin varlığından bahsediyor.

2. C2C Piyasası (Customers to Customers)

Tüketicilerden tüketicilere olan bu piyasa modelinde emlak brokerları, ev sahipleri ve tüketicilerin arasından çekiliyor. Örneğin Bangalore merkezli NoBroker girişimi, bu alanda güncel olarak 13 milyon dolarlık bir kazanım sağlamış durumda.

3. Teknoloji Donanımlı Firma

Bu tipte, listeleme ve iç grup reklamları anlamında çarpıcı teknolojilerin birleşiminden yararlanan firmalar söz konusudur. Hong Kong merkezli bir girişim olan Okay.com buna iyi bir örnektir.

4. O2O Firma (Online to Offline)

Bu firmalar daha çok offline seçenekler ile iş dünyasını sürdüren bir vitrin görünümüne sahiptir. Bu model genellikle Asya kıtasındaki gayrimenkul sektöründe rastlanır. Şenzen merkezli QFang bunlardan biridir.

5. Sanal Gerçeklik Görüntüleme

Sanal gerçeklik görüntülemeyi destekleyen girişimlerdir. Genellikle yeni projelerin başlatılması süreci boyunca bu tip girişimlere başvurulur. Ancak günümüzde sanal gerçeklik görüntülemeleri artık emlak piyasasında ikinci bir el konumuna geliyor. Hong Kong temelli bir girişim olan ve MIPIM Girişim Yarışması’nın finalisti olan Parrallax buna iyi bir örnektir.

6. Kitle Fonlaması

Bir fonlama platformunun kurulması ve bu platform üzerinden yatırımcıların borç veya öz kaynak finansı ile gayrimenkul yatırımında bulunmasıdır. Pekin merkezli Meiaoju, bu alandaki girişimi ile 8 milyon dolardan fazla kazanmaktadır.

7. Mortgage Çözümleri

Tüketiciler ile firmalar arasındaki mortgage çözümlerini geliştiren bir iş alanıdır. San Francisco merkezli LendingHome, bu alanda sunduğu hizmetler ile kazancını 98 milyon dolara ulaştırmayı başarmıştır.

8. Mülk ve Kiralık Yönetimi

Buradaki amaç, mülk yönetim sürecini kolaylaştırmak ve kiralama sürecini ise daha ağrısız halletmektir. Portland merkezli Cozy, bu model üzerinden 9 milyon dolar değerinde kazanım sağlamıştır.

9. Satış ve Pazarlama

Bazı iş alanları, gayrimenkul firmaları için satış ve pazarlama araçlarının gücünü destekleyici yönde hedefler barındırıyor. South Carolina merkezli Boomtown, müşterileri olağandışı durumlarda yönlendirip yöneterek kazanımını 20 milyon dolara ulaştırmış durumda.

10. Firma Eşleştirme

Firma eşleştirme, tüketicileri direkt olarak kaliteli firmalar ile buluşturan bir iş alanıdır. Bu alanda yapılan girişimler, tüketicilerin özelliklerine göre uygun firmalar ile eşleştirilmesini sağlar. Örneğin San Francisco merkezli HomeLight bunlardan biridir ve 15 milyon dolardan fazla güncel kazanımı vardır.

11. Veri ve Analiz (Big Data)

Bu alan, ev sahipleri, firmalar ve yatırımcıların işin için yüzünü kavramasına yardımcı girişimleri içerir. Veri toplama ve bu verilerin analitik değerlerini, istatistiklerini çıkarmak üzerine geliştirilmiş girişimlerdir. New York merkezli CompStak, bu kategoride sunduğu girişimle 14 milyon dolardan fazla kazanmıştır.

DİĞER HABER
03 Ağustos 2018