"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Gayrimenkul Firmaları, Kadın Çalışanların Gelişimine Nasıl Yardımcı Olabilir?

Kurumsal dezavantajlar çağını yıkarak günümüze gelen kadınlar artık iş dünyasında güç kazanmaya başladı. Onlar, çoğu alanda olduğu gibi akademik ve profesyonel dünyada da değerlerini kanıtlamayı başardılar. Onlar, liderlik de dâhil olmak üzere iş dünyasının tüm aşamalarında kadın temsilinin ne kadar önemli olduğunu tüm dünyaya gösterdiler. Onlar, kadın eliyle iş dünyasının nasıl değişebileceğini herkese ilan ettiler.

1970’li yıllar bu işin başlangıcı sayılabilir. Ancak o vakitler her şey daha zordu. Kadın için gayrimenkul sektöründe bir sekreter olarak başlayan iş dünyası, aşırı çalışma, biraz şans ve basamakları tek tek tırmanırken oluşabilecek sıyrıklardan kaçmaya çalışmakla eşdeğerdi. Ancak o zamanın cesur ve hırslı kadınları, günümüzün iş dünyasında kolaylıkla ilerleyebilen kadınların önünü açmış oldu.

Gayrimenkul Sektöründe Kadınların Yeri

Yine de gayrimenkul sektöründe kadın girişimcilerin varlığı biraz sıradışı görülebiliyor. Çünkü hala cinsiyetler arası oranlarda dengesizlik mevcut. Bir multidisipliner gayrimenkul organizasyonu olan ve 37 binden fazla üyesi bulunan ULI’nin gerçekleştirdiği bir ankete göre, iş dünyasındaki cinsiyet dağılımında - özellikle de liderlik konumunda - büyük bir orantısızlık görülüyor.

Anket sonuçlarına göre üyelerin sadece yüzde 25’ini kadınlar oluşturuyor ve bunların sadece yüzde 14’ü CEO olarak iş dünyasında faaliyet gösteriyor. Ayrıca kadın liderler, büyük şirketlere oranla daha küçük şirketlerin başında yöneticilik yapıyor. Çünkü kadınlar, küçük şirketlerde ilerlemelerini engelleyecek olan bürokrasi işlemlerine daha az rastladıklarını düşünüyorlar. Büyük şirketlerde liderlik etmeye çalışan kadınlar ise kendilerini işlerine vermenin yerine, önlerine çıkarılan zorlu bariyerleri geçmek için daha fazla çaba harcamak zorunda kalıyorlar.

Neyse ki kadınlar gerçekten iyimser yaklaşarak bu durumu aşmayı başarıyorlar diyebiliriz. Çünkü yüzde 70’i kariyer çizgilerinde ilerleme çizgisi izlediklerini ya da beklentilerinden daha iyi yerlere gelmiş olduklarını söylüyor. Ancak onların bu iyimser yaklaşımı, gayrimenkul sektöründeki kadın-erkek oranlarındaki dengesizliğin var olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Kadınların Kariyer Gelişimini Desteklemek

Şu çok net ki gayrimenkul sektöründe çalışan kadınlar ilerleyebilmek için gerçekten çok hırslı, yetenekli ve açlar. Öyle ki anket sonuçlarına göre yaklaşık olarak yüzde 70’inin yönetici pozisyonu için can attığını görebiliyoruz. Ancak ne yazık ki pek çok kadın, amaçlarını gerçekleştirme yolunda ortaya koydukları bu hırslarını engellerle yüzleşmek için harcamak zorunda kalıyor.

İlerleyebilmek için ihtiyaçları olan şey ise, sadece yeteneklerini geliştirebilmek için doğru yönde bir destek görmektir. Çünkü bu destek sayesinde önlerinde iş dışı engeller olmadan ilerleme şansını elde edebilirler.

Makalemizde bahsetmiş olduğumuz anketin sorumlusu olan ULI, bu konuda da eksik kalmamış ve şirketlere kadın çalışanlarına destek sağlamaları için bazı tavsiyelerde bulunmuş. ULI, kadınların sadece başarılı olmaları için değil, aynı zamanda istedikleri pozisyonları kazanmaları için de bu tavsiyelerin izlenebileceğini şirketlere salık veriyor.

İşte o tavsiyeler:

1. Hızlandırılmış eğitim

Kadınlar tarafından en çok talep edilen isteklerden biri, iş anlamında öne çıkmalarını sağlayacak fırsatların onlara verilmesidir. Kadın çalışanlarınıza sorumluluklar verin ve onların baskı altında yapabilecekleri en üst noktayı sergileyerek yeteneklerini geliştirmelerini sağlayın. Onlara bu iş için değerli olduklarını kanıtlama fırsatı verin.

2. Kültür oluşturma

Bir diğer önemli faktör çalışma ortamındaki kültürü oluşturmaktır. Başarıya ulaşmak için seçebilecekleri yolların kadınlar ve erkekler için eşit olmasına dikkat etmelisiniz. En tepedeki çalışandan en aşağıdaki çalışana kadar iş yerindeki her alanda bu dengenin sağlandığı ve cinsiyetler arası ayrımcılığın var olmadığı bir çalışma ortamını oluşturmak sizin elinizdedir.

3. Esnek çalışma ortamı ve saatleri

ULI’nin anket sonuçlarına göre kadınların bir diğer talebi ise yöneticilerine işyerindeki esneklik konusunda güven duyabilmek. Ne kadar kadın ve erkeklerin iş ortamında eşit olmasından bahsediyor olsak da, kadınların hayatlarının erkeklere göre daha farklı olduğunu ve buna bağlı olarak iş yerinde de farklı bir programa sahip olacaklarını kabul etmemiz lazım. Nitekim kadınlar işyerinde bir iş kadını iken, evlerinde ise bir anne ve evi derleyip toplayan kadındır. Dolayısıyla yaşantılarında erkeklere göre daha fazla esnekliğe ihtiyaçları olur. Onların bu ihtiyaçlarını göz önüne alarak çalışma saatlerindeki esneklik konusunda duyarlı olabilirsiniz. Böylece hem işini hem evini yönetebilecek zamana sahip olan kadın, daha verimli çalışabilecektir.

4. Rehberlik

Kadın çalışanlarınıza rehberlik etmeniz, onların liderlik özelliklerini ve yeteneklerini daha bileyici bir yaklaşım olacaktır. Ancak burada dikkat etmeniz gereken yine kadın ile erkek çalışanlarınız arasında dengeyi tutturabilmektir. Çizgiyi kaçırırsanız işler tam tersine dönebilir.

DİĞER HABER
09 Ocak 2020