"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Gayrimenkul Kitle Fonlaması Hakkında Bilinen Yanlışlar

Son yıllarda gayrimenkul sektöründe oldukça popüler hale gelen kitle fonlaması, düzenlemelerin değişmesi, teknolojinin gelişmesi ve internetin insanları birbirine bağlama kabiliyeti sayesinde daha da ileri boyutlara ulaştı. Kitle fonlaması sayesinde, küçük işletmeler dahi hiç olmadığı kadar sermaye arttırma potansiyeline sahip olmaya başladı.

Aynı şekilde yatırımcılar da daha önceden ulaşamadıkları yatırım fırsatlarına, bir tablet veya akıllı telefon üzerinden ulaşabilmeye başladılar. Bu da tüm yatırım sürecini daha hızlı, daha kolay ve daha etkili hale getirdi.

Kitle fonlaması, gayrimenkul firmaları ile bireysel yatırımcılar bir araya getirerek insanların yatırım yapacakları mülklere ulaşmalarını ve yatırım yapmalarını sağladı. Elde edilen bazı verilerin sonucuna göre 2016 yılında kitle fonlamasından sunulan yatırım fırsatlarının toplamı 3 buçuk milyar dolara ulaşmış durumda.

Sektördeki gelişmeler, bizlere bu rakamın yerinde saymayıp artarak devam edeceğini ve etki alanının genişleyeceğini gösteriyor. Ancak gayrimenkul girişimcileri ve yatırımcıları arasında, hala bu online platformlarla kucaklaşamayanlar var. Kitle fonlamasından yararlanan kalabalığın içine girmekte tereddüt yaşayanlar, yaşadıkları tereddütleri bir kenara bırakmak istiyorlarsa, öncelikle kitle fonlaması hakkında bildikleri bazı yanlışları düzeltmeleri gerekiyor.

Yanlış: Kitle fonlaması sağlayan siteler sadece kötü anlaşmalar içindir, çünkü onlar gerçek hayatta sponsor ve sermaye bulamayan projelerdir.

Doğru: Kitle fonlamasını tercih etmenin kalite ile bir ilgisi yoktur. Genellikle bir projeye sponsor olup olmama kararı, kalite ile değil anlaşmanın boyutu ile ilgilidir. Bankaların artan düzenleyici maliyetleri nedeniyle küçük ölçekli ticari pazar tasarruf sağlayamıyor. Oysa kitle fonlaması sayesinde küçük işletmeler dahi büyük yatırımların birer parçası haline gelebiliyor. Ek olarak gayrimenkul kitle fonlaması sayesinde, sponsorlar ve borç alanlar, birden fazla yatırımcı ile ilişki kurabilme olanağı elde eder. Çevrimiçi platformların sunduğu bu imkân, normal şartlarda ulaşılması son derece zor bir durumdur.

Yanlış: Kitle fonlaması platformları, sadece üçüncü taraf hizmeti sunan pazarlama siteleridir.

Doğru: Herhangi bir ürün veya hizmette olduğu gibi, bazı kitle fonlaması platformları diğerlerine göre daha iyidir. Evet, bu tip bazı platformlarda kendi görevlerini yerine getirmeme durumu vardır. Diğerleri ise sundukları fırsatlar konusunda son derece titizdirler ve her bir koşulu özellikle belirtirler. Gayrimenkul aracıları ile iş yapmak çok şeffaf bir iştir. Bu nedenle gayrimenkul kitle fonlaması platformlarında üçüncü taraf raporları, piyasa verilerini ve önceki işlerdeki sponsor kayıtlarını incelemeniz faydalı olur. İyi platformlar, tüm bunları yatırımcılara sunanlardır.

Yanlış: Tüm kitle fonlaması platformları aynıdır.

Doğru: Tam aksine, hiçbir platform birbirine benzemez. Çünkü her platformun arkasındaki ürünler, projeler ve yatırımcılar farklılık gösterir. Bu nedenle insanlar kitle fonlamasına katılacakları platformu seçerken, önce o platformun arkasındaki projeyi ve sunulan yatırım türlerini incelerler. Paltform, nakit akışı sunan projeler üzerine mi odaklanıyor yoksa arazi geliştirme yoluyla kazanma üzerine mi? Bu gibi soruların cevabını arayarak kendinize uygun olan platforma yönelebilirsiniz.

Yanlış: Daha fazla fırsat sunan platformlar daha iyidir.

Doğru: Yüksek hacimli anlaşmalar, illa ki başarının bir göstergesi değildir. Bir platform, daha fazla sayıda fırsat sunuyor diye, bu fırsatların kaliteli olduğu anlamına gelmez. Çok sayıda fırsat sunmak, o platformun daha az tarama yaptığı ve yüksek kalite yaklaşımını önemsemediği anlamına gelebilir. Bunun yerine az sayıda taahhütlü anlaşmalar sunan ve yatırımcılara dair şeffaf bilgi sunan platformlar daha iyidir.

Yanlış: Kitle fonlaması platformu bir gün iş dünyasından çıkmaya karar verirse, yatırdığım tüm paramı kaybederim.

Doğru: İyi ve kaliteli kitle fonlaması platformlarındaki işlem yapısı, herhangi bir durum karşısında yatırımcıları korumalarını gerektirir. Herhangi bir iflas durumunda size zarar gelmemesi için nasıl bir seçim yapmanız gerekir? Yatırımda bulunacağınız platformu seçerken, yatırımcılarını koruyan politikalara sahip platformları seçerek bu riskten kurtulabilirsiniz. Platformun iflas ettiği durumda, yatırımcıların zararını karşılayacak bir üçüncü taraf mevcut mu? Yatırım yapmadan evvel bu gibi seçenekleri mutlaka araştırmanız gerekir.

Yanlış: Bir yatırımcı olarak doğrudan bir satıcı ile çalışmak daha iyidir.

Doğru: Bu şart değil. Doğrudan değil dolaylı olarak yatırım yapmanın bazı avantajları vardır. Öncelikle yatırımcı olarak bir online platforma başvurduğunuzda çok daha fazla anlaşma bulma imkânı elde edersiniz. İkincisi, kalabalığın gücü olarak tanımladığımız yapı, bireysel olarak altından kalkamayacağınız yatırımlara çokluğun faydaları sayesinde erişebilmenizi sağlar. Son olarak ise platformların sağladığı uzmanlık, sahne arkasında profesyonellerden oluşan bir ekip aracılığı ile yatırımcıları korur ve iyi deneyimler elde etmenizi sağlar.

Sonuç olarak kitle fonlaması, gayrimenkul sektöründe gelecekte de dalga dalga yayılmaya devam edeceğe benziyor. Unutmayın ki her işte bir risk payı vardır. Önemli olan bilinçli hareket etmek ve avantajları bol olan yenilikleri takip etmektir. Biraz araştırma ve biraz inceleme ile sizin için güvenli ve avantajlı olan kitle fonlaması platformlarını bulabilir ve yatırım ağınızı genişletmeye başlayabilirsiniz. Kendiniz yatırım yapmayı düşünmüyorsanız bile, yatırımcı müşterilerinize bu gibi tavsiyelerde bulunarak onların gönlünü fethedebilirsiniz.

DİĞER HABER
22 Kasım 2016