Müzakere yapmak bazen pazarlık için kötü bir üne sahiptir, ancak gerçek müzakereciler bunun sadece birden fazla taraf arasındaki farklılıkları çözmek olduğunu bilirler. İyi müzakereciler fiyat dışındaki şartlara odaklanabilir ve iyi müzakereciler diğer tarafın da aynısını yapmasını sağlayabilir.
Yatırım amaçlı gayrimenkul alırken ve satarken en iyi anlaşmaları elde etmek için uzman stratejileri, hem küçük hem de büyük yatırımcılar için bir bilgi hazinesidir.
Her müşteri görüşmenizde çilingir görevi görecek kitaplardan derlediğimiz yedi ipucunu sizin için hazırladık:
1. Bilgi
Mümkün olduğu kadar çok bilgi toplayın çünkü bilgi kaldıraçtır. Bu, dedektif şapkanızı takmanızı ve biraz araştırma yapmanızı gerektirebilir. Bir Google araması yapmak, sosyal medya profillerini taramak veya mahalle web sitesine bakmak kadar basit olabilir. Karşı tarafla yüz yüze konuşurken, iyi niyetle dinlediğinizden ve karşı tarafla yakınlık kurduğunuzdan emin olun, çünkü insanlar sevdikleri insanlarla iş yapma eğilimindedir.
2. Motivasyon
Satıcının motivasyonunu elde edin ve fiyat dışında motive edici faktörlerin olup olmadığını belirleyin. Kısacası, diğer tarafın neden sattığı, satma zaman çizelgesi, mülkün durumu ve son olarak fiyat konusunda herhangi bir sorun olup olmadığını öğrenmek isteyeceksiniz. Bay doğru soruları sorarak, satıcının beklenti ve sizinle çalışmak için istekli olduklarını ölçmek mümkün olacaktır.
3. Şartlar ve Beklenmedik Durumlar
Bir anlamda, anlaşmayı hemen hemen her şeye bağlı hale getirebilirsiniz ve hepsi anlaşmaya bağlıdır. En yaygın beklenmedik durumlar, finansman ve tadilat olasılıklarıdır. Anlaşmalar genellikle psikolojik bir gerginlikle başlar. Size bir soru sorulduktan sonra uzun bir süre duraklamanın, hemen cevap vermenize kıyasla sizi daha samimi ve güvenilir gösterdiğini unutmayın.
Olumsuzluk oluşturacak koşullarda biraz daha yaratıcı olabilirsiniz. Bazı genel şartlar, ciddi para yatırma, satıcı finansmanı, kapanış zamanı ve kişisel çıkarları içerir ancak bunlarla sınırlı değildir. İlk teklifi bir araya getirmeden önce, anlaşmadan almak istediğiniz fiyatın ötesindeki tüm koşulların bir listesini yapmak ve karşı tarafın anlaşmadan almak isteyeceğine inanmak en iyisidir.
4. Teklifin Sunulması
Teklifinizi sunarken, yazılı olarak sunun çünkü insanlar sadece tartışılan bir şeye karşı yazılı kelimeye daha fazla ağırlık veriyorlar. Diğer tarafla anlaşmayı gözden geçirmek de iyi bir fikirdir. Müzakereye, satıcının uygun bulduğu bilgi ve fikirlerle başlayın; bu, teklifin daha tartışmalı yönlerine yol açan olumlu bir duygusal durum yaratmanıza olanak tanır. Teklifinizi sunduktan sonra dinleyin ve düşük bir fiyatı veya sözleşmedeki bazı şartları veya beklenmedik durumları haklı gösterme dürtüsüne karşı koyun.
5. Taktikler
Müzakere stratejinizi önceden planlayın ve konuşmayı diğer tarafın kişiliğine göre şekillendirin çünkü bunu yaparak onları sürece dahil eder ve konfor alanlarında tutarsınız. Önmeli olan ne biliyor musunuz? Daima her iki tarafın da hemfikir olabileceği şeylere odaklanın. Çünkü kabul edilebilir konulara odaklanarak diğer taraf ilerleme kaydedildiğini hissedecektir. Zor durumlarda, ortağınız veya patronunuz gibi daha yüksek bir otoriteye, onlar olmasa bile her zaman başvurabilirsiniz. Ve her zaman hiçbir anlaşmanın kötü bir anlaşmadan daha iyi olmadığını unutmayın.
6. İmtiyaz Stratejileri
Taviz vermek yerine, taviz vermeyi deneyin. Koşullu tavizler önermek de avantajlı olabilir. Taviz verirken, eşit oranda taviz aldığınızdan emin olun. Ve son olarak, her zaman son bir taviz isteyin çünkü diğer taraf, müzakereden esas olarak istedikleri veya ihtiyaç duydukları şeye sahip olduklarında bir şeyler istemeyi bırakacaktır.
7. Savunma
Savunma, özellikle uzman müzakerecilere karşı müzakere ederken, agresif olmak kadar önemlidir. Kabul edilemeyecek teklifler aldığınızda, bu, diğer tarafa makul bir teklif yapılmasına istekli olana kadar bu müzakereye katılmayı reddettiğinizi bildirmek için iyi bir zamandır. Teklifiniz eleştirildiğinde, tepki vermenin en iyi yolu, bu anlaşmanın yürümeyebileceğini onlara bildirmektir. Son olarak ve en yaygın olarak, rekabet tehditleri söz konusu olduğunda, savunmanın en iyi yolu, karşı tarafın doğruyu söyleyip söylemediğini anlamak ve sizinle çalışmak için motive olup olmadıkları ve neden kabul etmediği konusunda daha fazla bilgi toplamaktır.
Son bir şey daha :) Müzakere bir kastır - ne kadar çok kullanırsanız o kadar güçlenir!