"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Gayrimenkul Sektöründe Niş Pazarlamanın 8 Adımı

Gayrimenkul danışmanlığı, başarılı bir kariyer inşa etmenin yüksek rekabet sebebiyle son derece zor olduğu, ancak tüm zorluklarına rağmen heyecan ve motivasyonunuzu daima diri tutan dinamik bir meslek. Peki danışmanlar arasında bu denli yüksek rekabetin olduğu bir ortamda nasıl fark yaratan başarılı bir kariyer inşa edebilirsiniz? Cevabı, niş pazarlama...

Niş Pazarlama Nedir?

İngilizce de “niche marketing” olarak adlandırılan niş pazarlama mal/hizmet gereksinimi duyan benzer karakteristik ihtiyaçları olan, küçük bir tüketici grubunun ihtiyaç ve isteklerini daha iyi karşılamak amacıyla geliştiren dar kapsamlı, küçük bir pazarlama stratejisi olarak tanımlanır.

Niş pazarlamada amaç; herkesin biraz isteyeceği mal/hizmetlere yönelmek yerine kalabalık müşteri grubu tarafından ilgi çekmiyor olsa da küçük bir müşteri kitlesinin çok istediği ya da ihtiyaç duyduğu ürünlerin pazarlanmasıdır.

Konunun anlaşılması maksadıyla verebileceğimiz en iyi örnek sanırım büyük beden giyimidir. Örneğin tekstil alanında Büyüksün Abi markası konumuza iyi bir örnektir. Bu spesifik alanda yoğunlaşan firmalar küçük bir tüketici kitlesinin ihtiyaçlarını karşılayacak ancak bu alanda düşük rekabet sayesinde yüksek bir satış gerçekleşme oranı ve kâr marjı avantajına sahip olacaktır. Böylece memnuniyet ve sadakat daha kolay sağlanacak, pazarlama bütçesi azalacak bu sayede şirketin giderlerine oranla yarattığı etki maksimize olacaktır.

Dünyada gayrimenkul danışmanlığı söz konusu olduğunda ilk akla gelen isimlerden biri olabilmeniz için niş pazarlama ile ilgili hazırladığımız sekiz adımlık yol haritasını paylaşıyoruz. Belki de başarının anahtarı olabilecek bu pazarlama stratejisini sektöre ve işinize nasıl adapte edebileceğinizin cevabını bu makalemizde bulacaksınız.

1. Neyi Arzuladığını Bil

Beyaz bir kağıt al yada bilgisayarında bir metin editörü aç. Arzuladığın, istediğin, sevdiğin her ne ise yazmaya başla. Bunun gayrimenkul sektörü ile ilgili olması için uğraşma; yaptığımız şey yalnızca bir beyin fırtınası ve bunu yapabildiğin kadar iyi yap.

2. Fırsatları Belirle

Tüm potansiyel iş alanlarını listele ve niş çalışabileceğin noktaları tespit et. Bir fikrin mükemmel olmasına uğraşma çünkü bir fikir başka bir fikri tetikleyecektir. Yeter ki yaratıcılığın akıp gitmesine izin ver.

3. Fırsat Listeni Daralt

Uzun bir liste sadece kafa karışıklığını arttıracaktır. Listeni yoğunlaşabileceğin şekilde iki yada üç potansiyel niş alanına düşürebilecek şekilde daralt. Doğru alanları tespit etmek için ailen, arkadaşların hatta meslektaşlarından dahi fikir alabilirsin.

4. Araştır

Bu süreç; korkuları yenmeniz ve motive olmanızın en önemli adımı olacaktır. Bir nişin fizibilitesini ölçmek için çok fazla kriter mevcuttur.

  • Pazarın potansiyel büyüklüğü işimizin istikbali için yeterli mi?
  • Rekabet mevcut mu? Diğer gayrimenkul danışmanlarının pazardaki odak noktası yoğunluğu nedir?
  • Rekabet varsa rakiplerin ne kadar iyi? Şayet niş pazarlama doğru yapılmıyor ise bunu doğru yapman halinde onların önüne geçmen ve farklılık yaratman mümkün mü?
  • Bir pazarda hiç rekabet yoksa hiç heyecanlanma ve kendine sor: Neden kimse yok?
  • Uzun ömürlü mü? Niş alanın bitmeyecek bir talebe yoksa solup gidecek bir modaya mı dayanıyor?
  • Ulaşım imkanı nasıl? Senin ve müşterilerin ulaşabileceği coğrafi yakınlığa sahip mi?

5. En Büyük Potansiyeli Barındıran Niş Alanını Seç

Seçeneklerinizi iyi biçimde değerlendirdikten sonra sıra bunların arasında en büyük iş yoğunluğu ve en kârlı potansiyeli barındıranı seçmenize gelmiştir. Unutulmaması gereken en önemli şey, faaliyetlerinizin tümüyle bu nişe odaklı olacağıdır. Bu sebeple yapmaktan en fazla tutku duyacağınız nişi seçmeye dikkat edin.

6. Pazarlama Planını Belirleyin

Bu başlı başına ayrı bir yazının konusu olmalı ancak burada kısaca ifade etmek isteyeceğimiz şey şu: Mesajınızı ve hikayenizi doğru anlatmalısınız. Neden bu niş üzerine çalışıyorsun? Tutkunun kaynağı ne? Neden başka danışmanlar ile değil de seninle çalışmalılar? Başarın tümüyle bunu hedef kitlene ne kadar iyi anlatabildiğinle ilinitili olacaktır.

7. Test Et

Neden açılış masraflarına, vergilere, işyeri maliyetlerine, külfetli pazarlama masraflarına tonla para harcamak için acele edesin ki? Sadece kendine biraz zaman tanı ve gidişatı test et. Şayet bir website’ye sahip isen, siteni niş alanında güncelle ve hikayeni aktar. Alanında uzmanlığını gösteren blog yazıları paylaş. Hedef kitlenin ilgilendiği alanlarda onların ulaşarak ücretsiz elde edebileceği içerikler üretin. Sosyal medyayı ve deneme ilanları için listeleme servislerini de kullanarak tepkileri ölçün. Emlakbroker.com'da uzmanlığınızla ilgili deneyim ve sektörel bilgilerinizi paylaşın.

8. Kur ve Büyüt

İlgi uyandıran ve potansiyeli gösteren canlı tepkiler aldıysanız, işinizi kurmanın, markanızı geliştirme ve büyütmenin vakti geliyor demektir.

Niş pazarlama herkes için her zaman ve her yerde uygun olmayabilir. Ancak rekabetin sizi yıldırdığı bir endüstride hayatta kalmaya çalışıyorsanız pazarın yalnızca bir bölümüne odaklanmak başarılı olmanızın anahtarı olabilir.

DİĞER HABER
14 Şubat 2022